Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

1,3 milliárdot adtak össze csatornára

Makó - Több mint egymilliárd forintot fizettek be eddig a makóiak és a szomszédos öt község lakói a csatornázásra – és már várják, mikor kezdődik a munka. A pénz a bankban, a pályázat – és a megvalósításhoz szükséges nagyobb összeg – szeptember óta a brüsszeli döntésre vár. Ha minden úgy halad, ahogy kell, még idén elkezdődik a város és a községek történetének eddigi legdrágább beruházása.
Makón is, Földeákon is szembesült a térség országgyűlési képviselője azzal a mendemondával, hogy majd a csatornára szánt pénzből fog épülni szépen csöndben a makói fürdő. – Ez természetesen nem így van – reagált Buzás Péter. – Akinek volt már lakástakarékpánztári szerződése, tudja, ez úgy működik, hogy az ember egy darabig befizet. Mi még most is ebben a szakaszban vagyunk. Ha nekünk csak annyi eszünk volna, hogy ezt másra akarnánk használni, akkor se menne, mert a pénzzel a társulat rendelkezik, és ez az összeg – több mint egymilliárd forint – a bankban van.

A képviselő arra emlékeztet, hogy ez a szennyvízprojekt a maga tizennégymilliárd forintjával Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Magyarcsanád, Makó és Maroslele életében is az eddigi legnagyobb beruházás. Ennek megfelelően a legtöbbet készültek rá: a város 2000 óta szeretné elkezdeni a csatornázást, akkor még az ISPA-alapra pályáztak, eredménytelenül. Átdolgoztatták a tervet, és most, az előkészítés eredményeképpen tartanak ott, hogy a kormány szeptemberben elfogadta a makói pályázatot, mellétette a nemzeti önerőt, és kiküldte Brüsszelbe – elsőként a KEOP hazai pályázatai közül. A makóiak úgy tudják, hat hónapig szokta átjárni a műhelyszag az ilyen pályázatokat, mire megszületik az uniós döntés.

Még idén elkezdődik a város és a községek eddigi legdrágább beruházása. Fotó: Segesvári Csaba
Még idén elkezdődik a város és a községek eddigi legdrágább beruházása.
Fotó: Segesvári Csaba

Egy időben azért „lebegett" a makói csatorna, mert kiderült, az Unió nem finanszírozza a beruházás megtérülő részét, így 28 százalék lett volna az önerő. Ezt nem tudták volna vállalni az önkormányzatok – de az emberek sem. A makói képviselőnek az volt a dolga, hogy ezt az arányt javítsa, és ez sikerült is, az irányító hatóságnál, a pénzügyminiszternél és a miniszterelnöknél lobbizott ez ügyben. Mivel már minden egyéb dokumentáció kész, ha márciusban megszületik a döntés, őszre feltúrják a várost és az öt községet a csatornaépítők – így jövő ilyenkorra valószínűleg már emiatt fognak panaszkodni a város lakói.

41 ezer embert érint

A makóiak – Nagy Lajos társulati elnök tájékoztatása szerint – eddig 523 millió forintot fizettek be a lakástakarék-pénztári szerződések alapján a csatornaberuházásra. Apátfalván 114 millió, Földeákon 94 millió, Kiszomboron 106 millió, Magyarcsanádon 39 millió, Maroslelén pedig 62 millió forint gyűlt össze. Ezekkel, és az összes tagi befizetéssel együtt a társulatnak a bankban összesen 1 milliárd 31 millió 339 ezer 215 forintja van. Ez is nagyon sok pénz – az egész munka azonban összesen 13,9 milliárdba kerül. Ennek 82 százalékát az unió és a magyar állam adja, a saját erő 1,75 milliárd lesz, e pénz jelentős része lakossági befizetés. A városban és az öt községben összesen 41 ezer embert érint a beruházás.

Olvasóink írták

 • 5. zolcsi44 2009. január 29. 19:33
  „Szia, KISZTITKÁR, tudom nem voltál stb, ez nem is érdekes, de korrupcios ügy a pénzügyminiszterünk uj autoj. Mond meg nekem, hogy vonja felelőségre a VPOP bármelyik tagját, amikor ők fizették az autoját.
  Ez semmi , feltételezed, hogy Gyurcsány nem tudta??? akkor őkelme micsoda???? bünrészes???
  Te hol élsz??? makoivagy??? itt is találhatsz eleget, járj nyitott szemmel!!!”
 • 4. greencat 2009. január 27. 11:25
  „Mégis, hogy gondoltad kisztitkar??:) hisz már szólásszabadság sincs már!!:)”
 • 3. kisztitkar 2009. január 26. 06:16
  „Aki bármilyen korrupciót vissza élést,tud kérnénk juttassa el a bea0663@gmail.com címre mink nem nézzük az Ip címet és országosan nyilvánosságra hozzuk,tessék bátran írni!Bár mi dolog érdekel minket!”
 • 2. KovácsPistike 2009. január 25. 21:06
  „Így kell csinálni! A legnagyobb pénzügyi és gazdasági válság idején kell csatornázni. Őszinte részvétem!”
 • 1. greencat 2009. január 24. 22:58
  „Köszönöm a cikket!:) Nekem eszembe sem jutott, hogy ebből a pénzből lesz majd az új fürdő!:) Hanem az érdekelt, hogy ami be van fizetve, biztos helyen van e és nem e elúszott a pénzügyi válság miatt!! Lényeges különbség!!:) Csak lenne már kész!:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hirsch Zoltán, a 77 éves netnagypapa

Makó - A hetedik iksz után sem késő megismerkedni az internettel: a hetvenhét éves makói Hirsch… Tovább olvasom