Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

1,4 milliárddal olcsóbb lesz a makói fürdő

Makó - Áttervezi Makovecz Imre irodája a makói fürdő tervét, hogy mégis megépülhessen. A létesítmény így 2500 négyzetméterrel kisebb és 1,4 milliárd forinttal olcsóbb lesz. Az önkormányzatnál remélik, júliusban kiválaszthatják a kivitelezőt, és szeptemberben tényleg kezdődhet az építkezés.
Március első hetében hidegzuhanyként érte a makói önkormányzatot, hogy az új fürdő megépítésére beadott három kivitelezői ajánlat közül a legolcsóbb is 4,9 milliárd forintról szólt. A város 3,2 milliárdot szánt erre a munkára, a megnyert támogatással és a kötvénykibocsátásból származó pénzzel együtt. A történteket azóta többen kommentálták, a városházán a megjegyzésekre válaszul azt mondták, körültekintően jártak el, három kivitelezővel áraztatták be az engedélyes terveket, igaz, még tavaly nyáron. De nem csak a gazdasági válság hatása az, hogy így jártak.

Makó tárgyalni kezdett a munkára jelentkező cégekkel, de közben az is kiderült, hogy több pénzt erre a célra nemigen lehet szerezni. – Ezt tudomásul vettük, és ezután azt néztük meg, mit lehet most elhagyni a tervből; kitimsózni, de úgy, hogy amit most elhagyunk, az később külön megvalósítható legyen – mondta tegnapi tájékoztatóján Buzás Péter polgármester. – Megegyeztünk a Makovecz-irodával abban, mi legyen a terv végleges változata. A részletes áttervezés e hónap végéig elkészül, a fürdő 2500 négyzetméterrel kisebb és 1,4 milliárd forinttal olcsóbb lesz.

Ez a látkép változik majd meg a legjobban. A nagymedence mögötti épületre egyébként is ráfért volna a felújítás. Fotók: Segesvári Csaba

Az új tervből kimarad a 25 méteres fedett, a kiúszós élménymedence és a családi zóna. Ezeket később, külön pályázati forrásból meg lehet építeni. – A 25 méteres fedett medencéről egyeztettem az úszószakosztály vezetőjével, aki elfogadta elképzelésünket. Eszerint a meglévő tanuszoda folytatásaként 2011-re építünk 25 méteres medencét, ez a nagy beruházással akár egy menetben, vagy nem sok csúszással valósulhatna meg.

Buzás Péter azt mondta, ami a tervben megmarad, azt olyan színvonalon akarják megépíteni, ahogyan az eddigi Makovecz-épületeket. A városházán úgy számolnak, így meglesz a beruházás 3,2–3,5 milliárdból. Május második felében indítják az új közbeszerzési eljárást, júniusban eredményt hirdetnek, és így szeptember–októberben kezdődhet az építkezés. Ez azt is jelenti, hogy a fürdő nyáron zavartalanul üzemelhet.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Németh_Pál 2009. május 03. 21:10
  „http://www.marosnet.hu/viewtopic.php?f=23&t=456&p=2454#p2454

  Idemásolva:

  Buzás-féle (MSZP) erőszak-fürdő Makón
  ************************************************

  Gondolatok az ,,elkúrt" (MSZP belső szóhasználat Balatonöszödről) fürdőhöz.
  Mert nemcsak ott történt a magyar nép érdekével ellentétes ,,egó-győzelem"
  ( Gy.F. a trükkök százait csináltuk), hanem Makón is az ,,ego-győzelem" alakulgat.
  B.P. polgármesterről van szó, valamint a makói MSZP, SZDSZ és a PSZM csoportocskákról, s ide vehető a JME-ből Mágoriné is. Szóval ők együtt a makói lakosság többsége ellen.

  Mert gyávák ezek valamennyien, hiszen ilyen nagy horderejű városi beruházást meg kellene szavaztatni a lakossággal, mert a lakosság fogja ezeket a terheket nyögni évtizedeken keresztül. A mai felnőttek, a gyerekeik és az unokák is. De ez már a gyávákat nem érdekli.

  A makói lakosság többsége a fürdőt felújítani szeretné. Ez nem a vita tárgya. A vita arról folyik, hogy melyiket a 2 tervből? A 2001-es terv áll a lakossághoz a legközelebb! Ez a terv magában foglalja a régi épület teljes felújítását, egy új gyógyászati- és egy új wellness- épületet is, miközben a nagymedence is megmaradna. Az ár kb. 2 milliárd. Ezt e tervet mi civilek meg is néztük az önkormányzati irodában. Ettől lényegesen eltérő a 2008-as terv. 3.5 milliárdra tervezték állítólag, de 5-7 milliárdra sikerült. Ezt szerintem úgy B.P., mint a Makovecz építész és ne szerénykedjünk az országos ,,szakemberek, tanácsadók" is ,,elkúrták". Dilettánsok azok, akik 100%-al az ár mellé nyúltak. Az is alátámasztja, hogy a boltozatos íveket egyenként kell legyártani, külön mintákkal, amik rengeteg pénzbe kerülnek. A ,,Makovecz-Buzás szépségek" (nem praktikusságok) százmilliókba és milliárdokba kerülnek nekünk! S még súlyosabb: felelőtlenek a lakossággal szemben, mélységesen azok. Mert a 2008-as terv 100%-al több lett, amire már mintegy 100´000´000 forintot fizetett ki a város, azaz mi együtt! Százmillió után nem tudtak felmutatni semmit! S ebben a személyi fizetések még nincsenek is benne.

  Szerintem a 100%-os árkülönbséget a polgármester a 2008-as és 2009-es tervek között nem indokolta meg hihetően. Az egyik sorozat 2.6, 3, 3.3 milliárd körüli, míg a másik 4.9, 5.3 és még több.

  Előre bocsátom, hogy nagy tisztelője vagyok Makovecz építész úrnak. Jómagam elmentem és megnéztem az egri Makovecz fürdőt. Messziről szép is, de nagy hibája, hogy túl sötét. Kevés természetes fény tör be, mert kevés az ablak. Az építési stílus oltárán feláldozták a modern, termesztés fénnyel ellátott megoldást. Nekem személyesen a természetes fényű fürdők sokkal jobban tetszenek, mint a Makovecz-féle zárt, lyukszerű térkialakítás, ahol télen délután négy órakor már világítás szükséges (drága az energia). Még egy nagy Makovecz hiba: Egerben a fürdő belső tere fával van borítva. Ennek csak a karbantartása milliókat emészt fel, mert hegymászók (!) festik végig a vízpára ellen. A konstrukciós/tervezési hiba az, hogy a díszítő faboltozati lécek egymásra vannak csúsztatva és egymáshoz összeszögelve. A felszálló vízpára megveti a léceket. Az egyik felfele görbül (mert a tízmilliós hegymászós fakezelések nem használnak), a másik léc pedig lefele: ennek eredményeképpen a két léc olyan messzire kerül egymástól, hogy az összeerősítő szögek kiszakadnak a fából és a levegőben lógnak. S ezek ezrével! Ezt a hibát nem tudták kijavítani nyolc év alatt, s valószínűleg így is marad. Mi köze ennek a makói fürdőhöz? Az, hogy az is faburkolatú. Egy makói egyszerű asztalos mester erre azt mondta: inas korában tudta ezt már! A Makovecz-féle tervezési hiányosságokat látjuk a tanuszodánál is. Pl. nincs külön álló férfi WC (és ez is szűk), a medence lábmosójának lejtése rossz (a 25-ösé) így áll a víz, nem folyik le. Az öltözők kicsik (nyomor), a fenti fáról csöpög a víz le (rossz a szellőztetés), az ablak körüli betonfestés szakad le (terv, kivitelezés -olcsó festék -, átvétel?), a medence repedt már és szökött a víz (tömögetik), ,,Hiba Lista" állandóan bővítve (javítgatva). Hogy csak párat említsünk.
  Összefoglalva szerintem a Makovecz-féle luxus stílus nem a szegények - városába Makóra - való. Ezen kívül a minősége gyenge. S ezt tetézi, hogy a makóiak többségének nem tetszik a stílusa. A minőségi és funkcionális hiányosságok pedig egyenesen taszítóak.

  Gazdasági szempontok
  *******************

  A fürdő indíttatása az
  1. Megvalósíthatósági Tanulmányra épül. Ezt megkaptuk a Kávási építészmérnöktől, aki akkor még munkanélküli és a fürdő legvehemesebb ellenzője volt (Azóta ő fürdőigazgató lett Szentesen (MSZP) és többet nem kritikus a makói fürdővel kapcsolatban). Nos, ezt a tanulmányt (többmilliós) szavazta meg a makói testületben az MSZP, PSZM és Mágoriné (JME). Szerencsére a többi jobboldali és ott lévő függetlenek nem. Ebben 430´000 évi látogatóról álmodtak az országos szakemberek a polgival együtt, ami napi kb. 1´200 látogatót jelente, fejenkénti 2´200 forint belépővel. Sose hittük el ezt az giganomániát! Az önköltség megtérülés 8 évre, a teljes költség 16 év után térült volna meg a - milliókat kaszált - agytrösztök szerint. Ma már ebből szinte semmi sem érvényes. A ,,rizikószámítás" pedig olyan dilettáns volt, hogy az iskolában a tanárom kirúgott volna páros lábbal ezért. De a makói baloldalnak ez elég volt, mert megszavazták. Ez az 1. Megvalósíthatósági Tanulmány megbukott. Ezért csináltatott egy újat az önkormányzat.

  2. Megvalósíthatósági Tanulmány
  Ez is megbukott, hiszen a tervet áttervezik. Ez titkosítva lett, nem adták ki a lakosságnak. Valószínű törvényellenesen, mert a fürdő közberuházás és közpénz, ezért kötelesek lennének kiadni a közadatokat a törvény szerint. Ebből lett bírósági ügy http://tasz.hu/targyalasi-jegyzek .

  3. Megvalósíthatósági Tanulmány
  Miután az önkormányzatnak a tervet át kell terveztetnie (ismét 100 millió.....), majd utólag megcsináltatják a gazdasági számítással és a rizikószámítással. Normálisénkál ezt előre készítik el, és utána kezdik el a többit. Ez Makón nem működik.

  A veszteséges makói fürdő
  A mai fürdő évente 80-100´000´000 forintos veszteséget jelent a városnak, nekünk. A Makói Civilek úgy gondolják, hogy a Buzás-féle-erőszak-fürdő, a mai terv szerint, évente 3-400´000´000 forint évi veszteséget jelenthet. Ezt az összeget majd adóemeléssel és a makóiak további sanyargatásával tudják csak előteremteni. Ettől tartunk.

  Ne felejtsük:
  a milliárdos tanuszoda is EU-s pénzből épült és csak ez egyedül évi 40 milliós veszteséget jelent a szegény városnak.

  A tehetetlen makói önkormányzat
  A százmilliós évi veszteségekért a makói MSZP, SZDSZ és a PSZM a felelősek. Nekik a más pénze - a mienk - nem számit! Csak egy adat világítsa meg ezt az állítást. A mórahalmi fürdő azonos kategória, mint a makói. A mórahalmi fürdő gazdaságos, sőt még nyereséget is termelnek, amíg itt Makón százmilliós évi veszteségek vannak! A két város közötti legfontosabb különbség a vezetésben rejlik. ,,A fejétől bűzlik a hal" mondta B.P.-nek 2008.02.07.-i lakossági TB-fórumon egy szegedi kb. 85-éves bácsi. Igaza volt és van is. Egyetértünk a bácsival. Csak gondolják végig, mennyi százmilliók vesztek el évente a Buzás vezetése alatt az elmúlt 10-15 évben, esetleg már félmilliárd is?! Vagy több is?
  Ezt még tetézi az, hogy a 2001-es komplex tervet az Buzásék rosszul adták be a pályázaton. Csak a welness-t nyújtották be, a gyógyászat, a régi épület felújítása nélkül. Ez milliárdos veszteségeket jelentett a városnak az elmúlt években és jelent ma is. Gondolom ez ma már nem is annyira köztudott, pedig így történt. Hiányolom a makóiaktól, hogy nem vonják kérdőre a polgármestert az óriási veszteségekért! Hallottam lakosoktól olyan véleményeket is - akik nyíltan nem merik vállalni -, hogy az önkormányzat eddigi és mai fürdőhöz való hozzáállása ,,bűntett a lakosság ellen". Ha jogilag nem is, de morálisan egyet lehet érteni evvel is.

  Csak az elmúlt években milliárdos nagyságrendben veszített a város az önkormányzat helytelen város- és fürdőpolitikája miatt. Ennek van személyi felelőse: a polgármester. Be kellene vezetni Makón, hogy az önkormányzati képviselők a saját vagyonukkal is felelősek az ,,elkúrt" döntéseikért!

  A makói 3 milliárdos hitel CHF alapú deviza hitel. Ez azt jelenti, hogy ennél az összegnél 1 HUF romlás a CHF-hez képest, 20´000´000 HUF többlet visszafizetést jelent. A HUF a pénzfelvétel óta mintegy 60 forinttal romlott a CHF-hez képest. Ez pedig 1.2 milliárd többletet visszafizetési kötelezettséget jelent Makónak úgy, hogy egy kapavágás nem történt még az új fürdőben. Mivel az önkormányzat döntése volt a CHF-alapú hitel, ezért kötelezni kellene őket, hogy a hibás döntésük következményeként fizessék ki ezt az összeget a saját vagyonukból!! Legyen végre következménye a hülyeségnek!

  Lakossági tiltakozások
  ******************

  A helyi népszavazási kezdeményezést lesöpörte a makói gyáva önkormányzat az asztalról.

  A helyi aláirásgyűjtést már nem tudták. Eddig közel 5´500 lakos írta alá a petíciót, egy ,,sokkal olcsóbb fürdőt". Két terv áll rendelkezésre: a 2001-es kb. 2 milliárdért és a 2008-as, ami 5.5 milliárd helyett le lesz ,,timsózva" 3.5-re.

  Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy az okosok ,,elkurták" a deviza alapú hitelfelvételt. Egy kapavágás nem történt még, de a forint romlása a CHF-hez képest több mint 1´000´000´000 forinttal nőtt a város adóssága!

  Panaszt adtak be a civilek a gazdasági minisztériumba, NFU, akik közel fél évig elbújtak.

  Panaszt adtak be a civilek a miniszternek, Bajnai Gordon volt, aki szintén közel fél évig elbújt.

  Panaszt adtak be a civilek Brüszelbe az EU-Parlament elnökének, akinek válasza 3 hét múlva itt volt Makón. Kivizsgálják az ügyet.

  A Makó Hírek 2008. május 23.-i száma is közölte: ,,A tanulmány elérhet? munkaid?ben a Városházán, a M?szaki Irodában (Széchenyi tér 22., szárnyépület). Élve az alpolgármester úr által felkínált és a Makói Hirek-ben is megjelent lehetőséggel kértem, hogy megtekinthessem 2008. szeptember 15.-én délután. Nem adta ide betekintésre Makó Önkormányzata a dokumentumot. Ebből bírósági ügy lett. Szeged megvolt az első tárgyalás 2009-03-31.-én. Az önkormányzat húzza az időt, de a 2. tárgyalás 2009-05-26.án lesz.
  http://tasz.hu/targyalasi-jegyzek

  Miután nyilvánosságra került, hogy Brüszel is vizsgálja a makói ügyet, majd fél év múlva válaszolt az NFÜ Jogi Főosztálya írásban, hogy Makó lakosságának nincs joga beleszólni a makói fürdő ügyébe. A volt gazdasági miniszter is válaszolt a következő panaszra, hogy a makóiaknak valóban nincs joguk a panaszra és dicsérte a jogi főosztályt. (1-2 nappal később ő lett a miniszterelnök....) Ebben a kérdésben ellentmondás van: az egyik oldalon az EU előírja a kötelező egyeztetést a lakossággal a pályázat előtt (a www.marosnet.hu alá ,,Makó" alatt be lett ez másolva), a másik oldalon a politikai és gazdasági vezetés szándékosan elmulasztotta ezeket az országos törvényeket meghozni és alkalmazni. Ezért született joghézag e tekintetben. De a joghézag ellenére is lehetett volna egyeztetni, amit azonban nem is akartak a vezetők. Ne feledjük: 2008-02-08,-án adta be Makó a fürdő pályázatot, majd májustól rendeztek 5 fürdő fórumot. Egyeztetés akkor lett volna, ha először fórumoznak, egyeztetnek a lakossággal, majd utána adják be a fürdő pályázatát.

  Továbbiak
  **********
  Reméljük, hogy megnyerjük a bírósági pert Szegeden, ami remélhetőleg kimondja, hogy a makói önkormányzat jogtalanul és önkényesen tagadta meg a lakosságnak a fürdő iratokba való betekintést (http://tasz.hu/targyalasi-jegyzek ). Nagyon örülünk, hogy Magyarország egyik legjobb szervezete képviseli a közberuházásról szóló bírósági pert a makói önkény ellen.

  Az aláírásgyűjtés folytatódik, s a mai 5´500 hoz továbbiak jönnek.

  Reméljük, hogy Brüsszel is belátja, hogy Makón az EU-elveivel ellenes helyi gazdasági politika folyik és leállítja a giganomániás fürdőfejlesztést, valamint kötelezi az önkormányzatot a kisebb 2001-es tervre és a lakossági egyeztetésre.

  A június 7.-i EU választásokon az erőszakos MSZP-SZDSZ-MDF történelmi vereséget szenvednek, miután fokozatosan eltűnnek a népellenes elemek a gazdasági- és politikai színpadról.

  Megújulás csak akkor kezdődhet.

  .”
 • 33. sziszka1 2009. április 25. 09:06
  „32. xxx666 2009.04.25. 08:57

  Ó, bácsánat ha avar a jelenlétem, és nem tudom miközöd van hozzá hogy én hova lépek be 15 percenként! De az hogy te látod mikor lépek be, elárulja, hogy te vagyaz egyik beépített ember!

  Amúgy meg érdekelnek a cikkek hozzászólásai!”
 • 32. xxx666 2009. április 25. 08:57
  „sziszka1 elnézést de ha nem te vagy mért lépsz be 15-percenként az oldalra,annyira nem érdekes ez a Délvilág!:):):):)”
 • 31. sziszka1 2009. április 25. 08:40
  „29. Mc_Mi 2009.04.25. 07:54:

  Érdekes ez a másik oldalra is igaz!!!!!!!

  magdi1970: ha rám gondoltál, akkor hatalmasat tévedtél!!!!!!!!!!”
 • 30. magdi1970 2009. április 25. 08:27
  „Mc_Mi szerinted ki az egyik be épített ember! mert hamar magára ismert sőt már válaszolt is rá te is írtál már neki!”
 • 29. Mc_Mi 2009. április 25. 07:54
  „Sziszka1!
  Ezt a demagógiát hol tanultad? Demokrácia, kötelesség stb.
  Az a kötelességünk, hogy kötelező egyetérteni a hatalom döntéseivel? Állva tapsolni, mint a pártkongresszusokon, amikor az előtapsoló beint? Ezt érted azokon, amikor megszólsz minket, mert nem értünk egyet azzal, mai itt folyik?
  Ki a barát? Aki szól, hogy szakadék felé haladsz, vagy az, aki hagyja, hogy beleessél?

  Egymást gyűlölő emberekről írsz. Részben igazad van, de én nem az embert, hanem a produktumot, a végeredményt gyűlölöm. Gyűlölöm, hogy ezek ismeretében sem sikerült belátásra bírni a jelenlegi vezetést. A produktum alatt a 23 ezer lakost értem, ami 20 év alatt kénytelen volt elköltözni. A produktum alatt az ország legfejletlenebb város címet értem, amit sikerült elérnünk a KSH szerint. A produktum alatt az elsorvagdt makói vállakozásokat értem, ami azért sorvadt el, mert a város pénzén csak idegenek gazdagodhattak. A város helyieknek csak elenyésző mértékben ad megrendelést. Gyűlölöm azt, hogy a gyerekeinkre, unokáinkra hagyjuk a hitel törlesztését és elvesszük tőlük a majdani lehetőségeket. Mert a kommunizmus alapjainak építését is hitelekből tettük, a szociális jólét látszatát is csak hitelekből tudták fenntartani.

  Micocity!
  Kérdésedre a választ Buzás adta meg: Ő jelenette ki azt "Hogy beleszerelmesedtünk Makoveczbe." Szó szerint ezt a kifejezést használta a fürdő terveinek bemutatása után. A buszváró és a könyvtár is ezért Makovecz. Az persze nem érdekli, hogy nekünk tetszik-e? Röviden: A Buzásnak tetszik a stílus.”
 • 28. sziszka1 2009. április 24. 23:31
  „26. xxx666 2009.04.24. 19:01

  egyébként lehet pont te vagy az!”
 • 27. zolcsi44 2009. április 24. 21:21
  „Mikor a tervek készültek Makovecz ur fideSS mániás 100 millát tett el tervezésért, most át kell tervezni, programozni az egészet, ez nem lenne baj, mert van ilyen. Makovecz ur ismételt fideSS mániás ismét el tessz 100 millát. Mit csinál a pénzel??? egy részét vissza ossza, másik részéből támogatja Orbán V. nevü kebel barátját!!!! Hát kérdem én KI A HÜLYE???? ki a KORRUPT, kit kellene leváltani ??, de minnél hamarabb.
  Nálunk MAKOIAKNÁL birkább népség nincs.”
 • 26. xxx666 2009. április 24. 19:01
  „Egyébként úgy írjatok be a fórumokba hogy két be épített emberke kamu felhasználó ként figyeli az oldalt egésznap,és direkt provokál ki mit ír hozzá,lehet hogy belsős az iz hogy újságíró találjátok ki ,ha magára ismer gondolkozzon el rajta ez mért jó nekik!”
 • 25. sziszka1 2009. április 24. 10:44
  „24. hozzászólás xxx666 2009.04.24. 10:21

  Mi magyarok még mindig nem tudjuk mi is a demokrácia, nem tanultuk meg, mert nem vagyunk elég felnőttek ahhoz, hogy tanuljunk a saját hibáinkból, mindig a másikra mutogatunk!

  Mert azt nagyon jól tudjuk mihez van jogunk, de emellett vannak kötelességeink, amiket csak nagyon kevesen ismernek! E- két dolog a normális demokráciában együtt jár, nálunk hatalmas szakadék van köztük, csak úgy mint az egymást gyűlölő emberek közt!”
 • 24. xxx666 2009. április 24. 10:21
  „Én meg nem engedném csak névvel címmel beírni a hozzá szólásokat,hú de megváltozna itt egy két vélemény!sziszka1 tudod mért tartunk itt mert 90-óta mindenki szociális átcsoportosítást csinál saját magának!!!!!!!:):):):)”
 • 23. magyarok 2009. április 24. 10:06
  „hőh értelmes emberek is írogatnak ide??? :)
  sziszka egyetértünk :)”
 • 22. sziszka1 2009. április 24. 08:56
  „Igen én még építem a magam kommunizmusát!!!!!

  Mért nem lehet pozitívan nézni a dolgokat!!!!!!!!!

  Szidjuk a másikat, irigykedjünk rá, ez a magyar valóság, és ezért tartunk ott ahol! Mert elvárjuk, hogy megkapjuk a gázártámogatást, az egészségügyi ellátást, de tenni nem vagyunk hajlandóak érte!”
 • 21. magdi1970 2009. április 23. 19:11
  „Te sziszka1 sajnos ezeket a dolgokat a mi adóforintunkból fogják be vasalni,szépen emelkedik a kommunális iparűzési stb adó,ja és ez egy Mszp-város akkor mért Makoveczel terveztetünk mikor lépten nyomon szidja a netten a komcsikat külön bloggot tart fent,már csak elvből se vele kéne az elvtársaknak terveztetni ,vagy esetleg ő már előre látó és várja a kormányváltást!”
 • 20. Pipacs50 2009. április 23. 17:42
  „micocity
  Talán azért, hogy éhen ne haljon. Tényleg mindenki tudja, hogy méregdrágán tervez és az épület felépítése, anyaga is többszöröse egy "normális" tervnek. Csakhogy ahol már épített valamit, (pl. Eger fürdő) többet nem kívánnak vele dolgozni! Kivéve persze Makót!”
 • 19. micocity 2009. április 23. 15:56
  „Azt mondja meg nekem vki,hogy miért Makovecz papa tervezi az összes ilyen épületet Makón???
  Mindannyian tudjuk,hogy az öreg vagyonokért dolgozik!

  Minden épületben kihasználatlan kupola/lásd hagymaház!!!!/,és több tonna méregdrága fa.”
 • 18. Mc_Mi 2009. április 23. 15:52
  „Te sziszka1! Ne vezesd félre az embereket. Ez csak a te óhajod!. Csakhogy nem így van.
  Először is a támogatás "csak 50 %. De az sem ingyen van. Hiába EU-s támogatás. Az EU abból ad vissza, amit a tagság után mi befizetünk. Nyugtasd meg magad. Az is a mi adónkból van.
  Másodszor a város önereje "csak 10 %. A többi meg hitelből van. Mégpedig devizahitel, aminek az árfolyam változásból lényegesen romlottak a kondíciói. Nem hallottál a város által felvett 2,5 milliárdos hitelről?

  Hogy ne törödjünk azzal, hogy ki jár oda? Hogyne törödjünk. Sőt azzal kell igazán törődni. Amennyiben nem lesz meg a személyzet bére, az energiaköltség stb a bevételből, akkor azt is a városnak kell belefizetni. Most csak 80 milliót fizet a város a veszteségek után. Ha megindul a fürdőzés az új épületben, akkor ez felfut 200 millióra + a törlesztőrészlet.

  Hol szocializálódtál te! Biztosan még a kommunizmus alapjait építgetted akkor. Jár a szakszervezeti beutaló, jár az ingyenes orvosi ellátás, jár minden, annélkül, hogy megfizetnéd. Ma már semmit sem adnak ingyen!”
 • 17. Mc_Mi 2009. április 23. 15:40
  „Nézzük mi is fog történni.
  Elbontják a régi medencéket, köztük az 50-est is. Elbontják a régi öltözőt, kezelőket, szaunát.
  Elkészül a kupola alatti medence csúszdával. Felépítik a gyógyászatot tartalmazó épületszárnyat. Elmarad a 25 m-es fedett és a külső élmény, valamint a családi zóna.
  Mit kapnak a Makóiak? Először is egy jó magas belépőt. Elvesztik az úszási lehetőséget. Az egészségükért úszni járók és a sportolók elveszítik azt is ami volt. Talán megmarad a melegvízre vágyóknak a gyógyvízes ülőmedence. Ez inkább visszalépés, mint előrelépés.
  Mit kapnak a nyaralni jövők? Egy kupola alá szorított élménymedencét csúszdával, jó drágán (1500 Ft induló belépő). Ennyit télen. Nyáron meg egy zsúfolt külső napozóteret, amiben nincs csak egy körmedence és a tanmedence melletti medence. Ezzel aligha lehet majd idevonzani a félmillió látogatót évente.
  Nem ártana visszaadni a számításokat az új szituáció miatt a szakértőknek!!
  Viszont ha nem jön a forgalom és a bevétel, akkor a város kénytelen lesz maga fizetni a törlesztést és a veszteséget. Miből? A ránk kivetett újabb és újabb adókból, ami mellett további fejlesztésre sem fogja futni.

  Szép kilátások. És mindez az ujraválasztás miatt.”
 • 16. sziszka1 2009. április 23. 15:34
  „magdi1970: a fürdőberuházás 3,2 milliárd Ft-ba kerül ebből azthiszem 70-90%- ot EU-s pályázati pénzekből kapunk (amit nem kell visszafizetni) a fennmaradó rész kb15%-a önerő (ami adókból származik) a maradék része pedig valóban hitel, ezt a város részben a befolyó adókból, és a belépőkből fizeti vissza!
  Te ne törödj azzal ki fog odajárni, inkább örülj hogy valami történik a városban!

  Én csak az 50 méteres úszómedencét fogom hiányolni!!!!!!!”
 • 15. sziszka1 2009. április 23. 12:58
  „ehhez most inkább nem szólok hozzá”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parfümök tízezrei a nagylaki vámosoknál

Nagylak - 200 millió forintnál is többet érő illegális parfümszállítmányra bukkantak a vámosok… Tovább olvasom