Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

200-an kérték, de nem lesz lámpa: most rendőrök biztosítják a gyerekek átkelését

Makó - Hiába gyűjtöttek aláírásokat Makón azért, hogy legyen közlekedési lámpa a 43-as főút egyik forgalmas kereszteződésében. A Magyar Közút szerint nincs rá szükség.
– Nem adnak elsőbbséget, néha még előznek is a zebránál, mikor megyünk át. Nagyon veszélyes – mondja Krabóth Bettina. A makói édesanya egyike volt azoknak, akik a mostani városvezetés indulásakor aláírásukat adták ahhoz a régi kéréshez, hogy a 43-as főútvonal Szegedi utcai szakaszánál, az Árpád utcai kereszteződéshez kerüljön a gyalogos átkelést segítő közlekedési lámpa.

 A forgalom ugyan változó, ám iskolakezdés előtt, illetve délután sok kisgyerek megy át a zebrán a Szent István téri egyházi iskolába. A kérvényt több mint kétszázan írták alá. Ami tény: lámpa még most sincs.

Czirbus Gábor alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: az út nem az önkormányzaté, hanem a Magyar Közúté, így a város legfeljebb kérheti, biztosítsák lámpával. Egyelőre annyit sikerült elérni, hogy a rendőrségtől ígéretet kapott: amikor van rá emberük, segítik a gyerekek közlekedését a zebrán. Ilyenre egyébként a tanév kezdete óta már többször volt példa.
Krabóth Bettina és lánya, Timi gyakran használja a kereszteződést. Nem érzik magukat biztonságban. Fotó: Szabó Imre
Krabóth Bettina és lánya, Timi gyakran használja a kereszteződést. Nem érzik magukat biztonságban.
Fotó: Szabó Imre

Arról, hogy indokolt-e a közlekedési lámpa telepítése, megoszlanak a vélemények. Egy nem hivatalos felmérés szerint a forgalom nem indokolja, ugyanakkor érdekes, hogy a Szegedi utca végén a nagyáruházhoz vezető zebrát nyomógombos lámpa biztosítja, pedig jóval kevesebb gyalogos használja, mint az Árpád utcait. Ez utóbbi kereszteződés veszélyes voltára épp a napokban hívta fel a figyelmet egy kis híján tragikus baleset: egy román transzporter, amely nem adott elsőbbséget, összeütközött egy szabályosan haladó BMW-vel. A kocsi a falnak csapódott, a mikrobusz felborult.

Megkérdeztük az út gazdáját, az állami Magyar Közút Nzrt.-t, várható-e, hogy valamilyen módon biztonságosabbá teszik a kereszteződést. Azt a választ kaptuk, hogy az elmúlt 5 évben összesen két, könnyebb sérüléssel járó baleset történt itt. Mindkét esetben autók ütköztek elsőbbségadás elmulasztása miatt. Ennek alapján a kereszteződést nem tekinthetik balesetveszélyesnek, így jelzőlámpát sem terveznek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízkavalkád az apátfalvi főtéren

Ízkavalkád az apátfalvi főtéren
A finomságok hozzák a legkönnyebben közel egymáshoz az embereket - derült ki a hétvégi apátfalvi gasztronómiai fesztiválon, ahol helyi idősek, baráti társaságok és az itt élő nemzetiségiek villantották meg konyhaművészetüket. Tovább olvasom