Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

2007 elején kezdődhet a kitermelés Óföldeákon

Legkorábban a jövő esztendő elején kezdődik el a földgáz kitermelése Óföldeáknál. A feltárást végző cég folyamatosan dolgozik a Makó-medence más pontjain is. Valószínűsítik, hogy az egész térség alatt egyetlen, úgynevezett cellában található a szénhidrogénkincs.
Több kilométernyi cső vezeti majd el a föld mélyén nyugvó gázkincset. Fotó: Illyés Szabolcs
Újra pezseg az élet az Óföldeák határában megkezdett földgázfeltárás területén, nagy csapat dolgozik a néhány hónappal ezelőtt befejeződött fúrás körül. Bár a kutatást végző TXM Kft. korábbi nyilatkozatai azt sejttették, hogy még az idén megkezdődik a kitermelés, Szabó György, a cég ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: 2007 első félévében várható legkorábban, hogy felszínre hozzák a szénhidrogénkincset.

– Az óföldeáki, általunk Makó 6-osnak nevezett kútnál jelenleg a termeléshez szükséges adatokat elemzik a szakemberek, ami több hónapot is igénybe vehet – mondta az ügyvezető. – Sikerült felmérnünk a mélyben rejtőző földgázkincs nagyságát, ám erről egyelőre nem nyilatkozhatunk. Most készülünk fel a kitermelési technológia alkalmazására, ami Magyarországon új: ha a hazai cégek rendelkezésére állt volna korábban, már ők is megkezdték volna a fúrásokat. A földgáz itt, az úgynevezett Makó-medencében nagy, közel négyezer méteres mélységben található, amit a hagyományos kitermelési metódussal nem lehet a felszínre hozni.

Megtudtuk: a TXM kutatási bányatelekké szeretné nyilváníttatni a területet, ezt kérvényezte az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél, ami bizonyítja, hogy a kitermelésre készülnek. A cég nyilatkozatából kiderül: a gázvagyon nem szétszórtan, hanem egy cellában található a makói kistérség alatti porózus kőzetben.

Szabó György még hozzátette: a medence területén megkezdett kutatásokat Szikáncs és Magyarcsanád területén a téli időszakban is folytatják, amint felszabadul a fúróberendezés, áttelepítik a következő helyszínre. Emellett utalt rá: a jelenlegi feltárások mellett más területeken is fúrásokat kezdenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megpecsételődött a 300 millió sorsa

Esély sincs arra, hogy a makói kórház egyhamar vissza tudja fizetni fönntartójának a 300 millió… Tovább olvasom