Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

2019-re aszfalt váltja fel a sarat

Makó - Legfeljebb 2019-ig kell várni Makó Honvéd városrészében arra, hogy minden út szilárd burkolatot kapjon. A Sarkantyú utcában négykerekű villanybiciklit kapott egy néni, de nem tudja használni: messze lakik attól a húsz métertől, amelyet tavaly ősszel jószívű munkások feketén leaszfaltoztak.
 Próbálnak pénzt szerezni

„Az önkormányzat céljai között, mint ahogyan a kampányban is elhangzott, az összes földes utca felszámolása szerepel 2019-ig, közte a honvédi Sarkantyú utca is" – reagált kérdésünkre a makói önkormányzat. A városházán figyelik a pályázati lehetőségeket, próbálnak pénzt szerezni erre a munkára. „A Sarkantyú utcai szakasz állapotát rendszeresen ellenőrizzük, amennyiben műszaki beavatkozás szükséges, megvizsgáljuk a lehetséges javítási, helyreállítási lehetőségeket" – közölték.

Szabó Ferencné 86 éves, nyugdíjazásáig a Kossuth Tsz-ben dolgozott. A fájós térdeivel elment a szakorvoshoz, aki már a röntgenfelvételek alapján is azt javasolta neki, vásároljon villanybiciklit, azzal könnyebb lesz járni, mint bottal.

– 87 ezret fizettem érte, de tudom, nem ez a teljes ára. Nemrég meghozták, és örültem is neki, de aztán kiderült, hogy nagyon kell vele vigyázni – mondja Szabó Ferencné. A járdán is akkora lyuk van, hogy ha abba belemegy, baj lehet. A kocsiútra pedig a meredek bejárón nem bírna fölmenni. Ha ez mégis sikerülne, akkor sem boldogulna, mert a Sarkantyú Honvédban a földes utcák közé tartozik, legalábbis a nagyobbik fele.

Tavaly szeptemberben beszámolt az újság arról, hogy az utca elejét mintegy húsz méteren aszfalttal burkolták. Erre nem volt megrendelés. Az aszfaltot a csatornázás után újraburkolt utakra szánták, de kimaradt, és a Makó-OEK Konzorcium jószívű munkásai megszánták az ittenieket. Az a kérdés, mi lesz a sorsa ennek a szakasznak. Merthogy alap nem készült hozzá. Sánta Sándor önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP), aki a korábbi vezetés idején is, a választások óta is szóba hozta a honvédi utcák áldatlan állapotát, tavaly szeptemberben a testületi ülésen kijelentette: ha bárki hozzá akar nyúlni ehhez a burkolathoz, a helyiek nem fogják engedni. A Honvéd azonban alacsonyan fekvő városrész, ahol a víz rendszeresen gondot okoz.

Aszfalt és sár határán. Az ígéretek szerint 2019-ig biztosan ideérnek az útépítők. A szerző felvétele
Aszfalt és sár határán. Az ígéretek szerint 2019-ig biztosan ideérnek az útépítők. A szerző felvétele

Az út szintje pedig itt csaknem egy méterrel magasabban húzódik, mint kétoldalt a házak küszöbei. Árok van közben, de a meredek bejárókon keresztül így is lefolyhat a víz az udvarokba. A rendes útépítés előtt – ha majd elkezdődik – ezzel a problémával számolni kell – mondja most Sánta.

Az is kérdés, lehet-e gyűjteni önerőt az itteni utak megépítéséhez a lakóktól, ahogyan ez másutt ment. Eddig valószínűleg ez a körülmény hátráltatta az útépítéseket Honvédban.

Az utcabelieknek nincs jó véleményük az előző polgármesterről, Buzás Péterről, mert a város központi helyeire több pénz jutott, ezt jó hangosan el is mondják. Hozzáteszik: az új városvezető, Farkas Éva Erzsébet a kampány idején járt erre, egy-két házba be is ment. Visszavárják, minél hamarabb. Mert attól, hogy ez a húsz méter megépült, a kukásautó még nem jön be az utcába, korábban ugyanis beleborult az árokba. Így az itt lakóknak – köztük sok nyugdíjasnak – az utca két végéig ki kell cipelniük a kukát az ürítés napján. Tény, hogy az utca földes részét nem nagyon vágják össze autók, de azért, mert erre már alig mernek jönni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz gyerek maradt félárván karácsonykor

A 49 éves családfő december 25-én este rosszul lett és meghalt. Tíz gyermeke siratja. Tovább olvasom