Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

264 milliót nyertek a megyében

A leghátrányosabb helyzetű vidékek felzárkóztatására szánt 9 milliárdból 264 millió forintot tudtak megszerezni a Csongrád megyei pályázók. Több vállalkozás beruházását és jó néhány út megépítését támogatja ily módon az állam.
Összesen kilencmilliárd forintot osztottak szét a leghátrányosabb helyzetben lévő magyar kistérségek között – adta tudtul Benkő István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Csongrád megye 25 pályázata összesen csaknem 264 millió forintnyi támogatást nyert. A keretre települési önkormányzatok és vállalkozások egyaránt pályázhattak, ám zömmel az előbbiek fejlesztéseinek támogatásáról döntött megyénk esetében a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.

A megítélt támogatásoknak eddig csak egy részét fizették ki, van olyan projekt, amelyben az elnyert millióknak idén csak az egyik felét hívhatják le, az összegek felhasználását a területfejlesztési minisztérium ellenőrzi. Megyénk kistérségei közül a legtöbb forrást Makónak, Magyarcsanádnak, Kiszombornak, Nagyérnek, Pitvarosnak, Csanádalbertinek és Klárafalvának sikerült elnyernie, a terület- és régiófejlesztési előirányzatból összesen mintegy 234 millió forintnyi összeggel járultak hozzá a települések fejlesztéséhez.

A kistérségben magánvállalkozásként egyedül a makói Galla és Társa Kft. nyert 22 milliót egy új édesipari technológiát biztosító beruházás finanszírozására, aminek részleteiről még nem kívánt beszámolni Galla Zoltánné, a cég egyik vezetője, mivel a teljes összeget eddig nem kapták kézhez. A beruházás eredményeképp újfajta termékekkel léphet piacra a cukrászati vállalkozás.

A makói tanmedence építéséhez elnyert 102 millió forint után a legnagyobb összegű támogatással Magyarcsanád önkormányzata gazdagodott: 33 milliót nyertek infrastruktúrabővítésre, ami gyakorlatilag az Árpád utcai útépítést jelenti – foglalta össze Farkas Jánosné, a falu polgármestere. Az összeget az önkormányzat szintúgy két év alatt fordíthatja a kitűzött cél megvalósítására, így a község néhány földes útja közül egy jövőre már teljes hosszában szilárd burkolatot kaphat.

Klárafalván a mezőgazdaság fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos útszakaszok aszfaltozását kezdhetik meg a következő hónapokban a DARFT-tól elnyert összeg segítségével – tudtuk meg Fekete József klárafalvi polgármestertől. Az új szakasz a 43-as főút Maros-töltés felé eső területeinek feltárását teszi lehetővé, az elnyert 15 millióból két utcaszakaszt burkolhatnak le, ehhez hárommilliós önerőt kellett elkülöníteniünk.

A fentieken túl Nagyér falusi vendéglátócentrumához nyert közel nyolcmilliót, Kiszomboron pedig az általános iskola vízszigetelésére költhetik a húszmilliós támogatást, míg Pitvaroson új fogászati szék beszerzését támogatták négy és fél millió forinttal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klezmer után Adagio Makón

Továbbra is sikeres a Makói Muzsika: a zenei fesztivál keretében legutóbb a Budapest Klezmer Band… Tovább olvasom