Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

300 millióval szerényebb lesz a makói fürdőbővítés

Makó - Jövőre kezdődik és 2010-ben fejeződik be a makói fürdő bővítése 3,2 milliárdból, amelyhez 1,6 milliárd forint támogatást nyert a város. Eredetileg 3,5 milliárdot terveztek erre a célra, ám a bírálóbizottság szerint 300 millióval olcsóbban is el lehet készíteni Makovecz Imre tervét.
3,2 milliárd forintból új gyógy-, wellness- és élményrészleggel bővül Makón a Városi Termál- és Gyógyfürdő, több mint tízezer négyzetméteren. Az építkezés 2009 elején kezdődik, és egy év alatt lezajlik. A városban – a viták miatt is – mindenki által ismert beruházást eredetileg 3,5 milliárdosra tervezték, a város kötvényt bocsátott ki, hogy a saját erőt biztosíthassa. A regionális operatív prgram bírálóbizottsága azonban azt javasolta, hogy 300 millió forintot spóroljon meg az önkormányzat. A fönnmaradó 3,2 milliárd felét azonban odaadta támogatásként.

A pályázati siker alkalmából tartott fürdőbeli tájékoztatón a város polgármestere, Buzás Péter azt mondta, ha tényleg sikerül időben, jövő év elején elkezdeni a munkát, ezt a 300 milliót valóban meg lehet takarítani úgy, hogy a Makovecz-iroda által elkészített tervek ne változzanak. Az építő cégek is tudják, mennyi pénze van a városnak erre, ez a körülmény is a spórolást segíti. Ha mégsem megy a dolog, menet közben lesz módja az önkormányzatnak eldönteni, hogy mit tegyen.

A fürdőbővítést olyan beruházásként jellemezte a polgármester, amivel az önkormányzat a legtöbbet tehet a gazdaság élénkítése érdekében, és azért, hogy új munkahelyek létesüljenek. A fürdőbe érkező turisták a panziók, éttermek, egyéb szolgáltatók forgalmát is növelik. Több nyelven beszélő recepcióstól a pincérig sokféle állás létesül, ha a turizmus komolyan fejlődni kezd Makón.

Az építés idejére a fürdőben most működő gyógyrészleget átköltöztetik a tanuszoda épületébe, hogy a gyógyító munka egy percre se szüneteljen. Rendes időben fel fogják húzni a később megszűnő, ötven méteres nagymedencére is a sátrat, hogy mindaddig használhassa a közönség, ameddig lehet – mondta Horváth Bernadett műszaki osztályvezető.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. ruca70 2008. szeptember 16. 10:45
  „Tisztelt AHA! Köszönöm a tájékoztatást most már világos.!”
 • 28. AHA! 2008. szeptember 16. 09:20
  „Ja, bocsánat, most nézem csak, a 4.000.000,- Ft-os tűzijáték-ban nem csak a tűzijáték van, benne van a koncert, a fellépők ktg-e, a helybérlés, és minden járulékos költség is.”
 • 27. AHA! 2008. szeptember 16. 09:05
  „Igaza van "Istenem"-nek!!!
  Egyébként az NFÜ oldalán meg lehet még azt is nézni, hogy azt a pénzt, amit nyertünk, és azt, amit önerőként biztosítunk NEM LEHET MÁSRA KÖLTENI!!! Ezt ellenőrzik az elszámolások benyújtásakor, helyszíni ellenőrzésekkor, Brüsszelből is jönnek ellenőrizni (ugyanis EU-s támogatásokról beszélünk), a könyvvizsgáló, az ÁSZ, stb.
  Az, hogy csak arra lehet fordítani a pénzt, amire pályáztunk, egyébként a támogatási szerződésben is le van rögzítve. A szerződés a pályázatra épül, az az alapja.
  Az NFÜ-n ajánlom figyelmükbe még a pályázati kiírást, a pályázati felhívást és az útmutatót is. Benne van, hogy mik a támogatható tevékenységek, és miket nem lehet elszámolni a pályázatban.
  Amikor beadjuk a pályázatot, elbírálás alá kerül, és ekkor döntenek arról, hogy megkapjuk-e a megpályázott összeget. A fürdő azért lett kevesebb 300.000.000,- Ft-tal, mert így döntött a Bíráló Bizottság.
  Egyébként a tűzijátékra is adtunk be pályázatot, 4.000.000,- Ft-ról, ahol 50 %-os a támogatás intenzitása. Szintén a Bíráló Bizottság dönt arról, hogy megkapjuk-e mind a 2.000.000,-Ft-ot.
  Ja, és még valami. Amikor beadjuk a pályázatot, kijönnek ellenőrizni, hogy meg van-e kezdve a fejlesztés. Ugyanis csak akkor lehet megkezdeni, amikor a pályázat beadása után megérkezik a pályázat befogadásáról szóló értesítés. Ekkor is csak saját felelősségre lehet megkezdeni a beruházást. Valójában a támogatási szerződés aláírása után kezdődik minden tevékenység. Ha idő előtt megkezdettséget látnak, akár el is utasíthatják a pályázatot. És ugyebár nem ez a cél.

  Ruca70: amikor megjön az értesítő levél arról, hogy nyert a pályázat, abban van benne, hogy mennyi támogatást ítélt nekünk a támogató. Az szentírás! Amennyi abban van, annyit kapunk. Se többet, se kevesebbet!

  Ennyi”
 • 26. Istenem 2008. szeptember 16. 00:22
  „RUCA70, alias RUCA és !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  RUCA70: tényleg képbe lehetsz, hogy mennyi támogatást kapott a csatornázásra Makó. Ajánlom figyelmedbe az a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség oldalát, és az eredményeknél nézelődj bogárka!

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:
  Rikta nagy tudással rendelkezhetsz, ha még helyesen sem tudsz írni. Inkább maradnál szemben. Mindenhova fizettél, de amikor az észt osztogatták, akkor biztos aludtál, vagy épp téglát vettél.
  Vagy épp egy ünnepi vacsorát szerveztél magadnak, majd ruhát vettél utána, hogy igényesen meg tudj jelenni.

  Szánalom milyen hozzászólók vannak itt! SZÁNALOM”
 • 25. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2008. szeptember 15. 11:41
  „Makóiak én fizetem már tégla jegyet a Nemzeti szinházért is,abból sem lött semmi,ez csak ámitás amit ezek csinálnak velünk minden téren,fürdö,csatorna,stb.....Most kötvénynek hivják a téglát,ELFOGtünni a pénzünk.=(lehet boritákolni a mit most irtam le)A MAKÓI MSZP fogbelöle repi programokat csinálni,vacsi,tüzijáték,stb.....,igy huzzá ki a penzünket saját zsebre.”
 • 24. RUCA70 2008. szeptember 15. 10:58
  „Anti Ruca:Pont úgy csinálsz mint ha még soha semmilyen pénz nem tünt volna még el.És mi van ha még sem lesz meg rá az elegendő EU támogatás,mert nem adnak rá annyit akkor vissza adják a pénzt.Egyébként meg nagyon is jól tudom,hogy hova fizetek.De nem kell kioktatnod F..Z!”
 • 23. Közüzem 2008. szeptember 15. 10:17
  „Közüzem

  A fürdők közüzemek.
  Ennek megfelelően a veszteségeik, nyereségeik nyilvánosak.

  A mórahalmi fürdő u.a. a kategória, mint a makói a látogatottságot illetően.
  (200´000-es kategória mindkettő)
  S a mórhalmi fürdő nyereséges.
  Miért?
  Azért mert ott gazdaságosan vezetik a fürdőt.
  Ott számit a pénz.
  S mint közüzem, nyilvános a nyereség is, ami évi tízmilliós nagyságrendű.

  Makón felelőtlenül prédálják a pénzt, szórják, gazdaságossági szempontok nélkül.
  Ezért az évi veszteség 80´-100´000´000.
  Meglopják a makóiakat.
  Az is a pénzszórást igazolja, hogy 300´000´000-val kevesebbért is lehet épiteni.

  Egy meglopott a sok közül.”
 • 22. zolcsi44 2008. szeptember 15. 10:13
  „Nem tudom min sporoltak 3oo miilkot, de biztos nem Makovecz tervein azt már jo előre kifizették, még az is lehet, hogy le jattolták.”
 • 21. anti ruca 2008. szeptember 15. 08:21
  „Kedves ruca!
  A csatornázási lóvét előtakarítási számlára fizeted!Ha nem hiszed, hogy ott a lóvé akkor nézd meg.Ha azt sem tudod, hogy hva fizeted be a pénzt akkor tényleg hülye vagy.Abbból nem tudnak kivenni, ...De tényleg ébredj Magyarország”
 • 20. KC 2008. szeptember 15. 00:08
  „Az igaz hogy sok pletyka terjeng a fürdővel kapcsolatban. Abból mi igaz hogy a bérpalota épületét is kiakarják sajátítani?”
 • 19. Ruca70 2008. szeptember 13. 22:32
  „TISZTELT Mindenki,a csatornázással mi van?, csak kérdezem.Mert az nem halad de k...ra!Szerintem az megy a levesbe,a pénz amit befizetünk az tátá,soha viszont látás.Mert lehet itt mellé beszélni, meg mellé lőni, de tisztelt Magyarország fel KELLENE ÉBREDNI.!!!!”
 • 18. melós 2008. szeptember 13. 21:00
  „Monesz talán rokona vagy??”
 • 17. verébpista 2008. szeptember 13. 19:21
  „Makó..szépen virágzik.
  Munkahely nincs.
  Mit kell ezen szépítgetni.
  Itt csak aki a tüzhöz közel ül annak jó!”
 • 16. magyarok 2008. szeptember 12. 22:00
  „Itt mindenki olyan dologról beszél amiben senki nem lehet biztos, és mindeki úg adja elő, hogy neki igaza van... 1 makói, pl olyet állít, amiről fogalma sincs, de nem kicsit nincs fogalma hanem egyensen légből kapott infókkal dobálózik... Áruld már honnan tudod, hogy melyik fürdők nyereségesek ebben az országban? talán te megad vagy az ország imázs központ vezetője??? de mit is beszélek az már rég megszűnt, mióta Orbán apátok nyugdíjba vonult az ellenzékbe... :)”
 • 15. gazda 2008. szeptember 12. 14:43
  „Hadjátok már a fikázást!Makóból 2010-re mire minden elkészül autopálya,fürdö,ipari park nem lessz más mint 1falu,addigra kihalnak az émberek,elvándorolnak,stb.....És akkór már lehet Búzás-falunak nevezni.(jöhetnek azok akiknek csinálja helyet tudatossan)”
 • 14. makói 2008. szeptember 12. 14:28
  „De te is kemény melos lehetsz András99.”
 • 13. András99 2008. szeptember 12. 14:04
  „Biztos keményen dolgozol, hogy 13:54-kor van időd internetezgetni. Azt Makón is lehet...”
 • 12. vidék 2008. szeptember 12. 13:54
  „Tisztelt távol! Én azért költöztem el mert 14-éve csak munkahelyeket hozott makóra Buzás elvtárs.A családomnak enni kellet adnom az üres igéretekböl nem lehet jól lakni,szerintem,de te biztossan közel ülsz a tüzhöz,hogy ennyire naiv vagy,hogy az ipari park benépesül,az autopálya készenlétével."2002-ben igérték aD209 ügyökkel a piacnál itt az autopálya"sokat tévedtek,meg hazudoztak eddig,nem lessz Makón semilyen fellendüles,az csak álom marad.Kivánom minden makói embernek,hogy kolbászbol legyen a kerités,és ne Romániába kelljen dolgozniuk.”
 • 11. távol 2008. szeptember 12. 11:14
  „Tisztelt vidék!

  Gondolkodj kicsit, aztán fikázz!
  Émlékezz vissza, hogy mondjuk 6 éve hogy nézett ki Makó főtere, meg most hogy néz ki. Igaz, hogy az M43-nak már Románia csatlakozásakor meg kellett volna lennie, de mostmár az is jön ide. Mostmár valóban nem lehet akadálya annak, hogy az Ipari Park is "lakókra" leljen.

  De igaz, ha te lettél volna a polgármester, már Makó lenne Magyarország fővárosa. Irigykedő vagy!”
 • 10. vidék 2008. szeptember 12. 10:35
  „Monesz te biztossan,örülszneki,de hogy mien áron vannak ezek a gyönyörü dolgok ezt senki nem feszegeti,Buzás elvtárs meg gyarapszik rendessen,+a holdudvara is.Az "ultra jobboldali Makovec+Buzás elvtárs szép kis párositás ez nem tünik föl senkinek hihetetlen"miröl szól a történet a LENYULÁSROL drága makaiak.Tapsoljatok neki ti 1 tál pörkölttért eladjátok a lelketeket nekik,a nyugdijjasait hülyiti csak a gyönyörü sport csarnokába,a hagyma házat meg renoválni kelett miután átadták.Ez IGEN megcsináltuk a jelszavuk.Ébresztö MAKÓ!!!!!!!!!!!!!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 milliós cigarettafogás Nagylakon

Nagylak - Több mint 180 millió forint értékben foglaltak le a vámosok cigarettát Nagylakon. Az… Tovább olvasom