Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

31-en rejtőztek a bolgár kamionban

Nagylak - 28 férfit és 3 nőt fogtak el a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség munkatársai. A szomáliai, afgán, iraki határsértőket egy Olaszországba tartó bolgár kamionból szedték ki.
Összesen 31 határsértőt találtak egy bolgár kamionban a Vám- és Pénzügyőrség Dél-Alföldi Regionális Parancsnoksága és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai csütörtökön a nagylaki határátkelőnél - tájékoztatott a rendőrség.

– Kockázatelemzéssel választottuk ki röntgensugaras átvilágításra az országba belépő bolgár kamiont – közölte a delmagyar.hu-val Decsi Róbert őrnagy, a Nagylaki Határrendészeti Kirendeltség Határrendészeti Osztályvezetője. Az őrnagy elmondta, a 31 fő ellen idegenrendészeti eljárást indítottak, jelenleg is vizsgálják, milyen úti okmányokkal érkeztek Magyarországra. „A meghallgatások során fény derülhet a célállomásra is, egyelőre csak annyit tudunk, a kamion rakománya Olaszországba tartott." – mondta Decsi. A bolgár állampolgárságú kamionsofőrt előállították, ellene embercsempészet megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

31 határsértőt fogtak egy bolgár kamionban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az őrnagy kifejtette: a schengeni csatlakozás miatt, az ország és a zóna határát jelentő nagylaki átkelőnél fokozottabban ellenőrzik a belépőket. Ehhez speciális technikákat is igénybe vesznek. A mostani felderítést is – a szakmai felkészültségen túl – a röntgenkamion alkalmazása segítette.

A röngtenkamion vette észre

Tuczakov Szilvána, a főkapitányság sajtószóvivője elmondta: csütörtök reggel a közös román-magyar határrendészeti ellenőrzést követően a vámosok röntgenkamionja vette észre a pótkocsis járműben, az áru között kialakított rejtekhelyeken megbújt határsértőket.

10 óra után nem sokkal jelentkezett belépésre a bolgár kamion, menetlevele szerint hungarocellt szállított Olaszországba. Az ellenőrzés során kiderült: a kamionos vagy az embercsempészek 31 embert bújtatattak meg a polisztirol táblák között, ezért egy hangárba küldték a kamiont. A sofőrt felszólították, hogy nyissa ki a rakteret és mutassa meg a rakományt – ekkor kerültek elő a szomáliai, afgán és iraki menekültek. A határrendészek, kisebb csoportokban az előállítóba szállították az illegális bevándorlókat, ahol átvizsgálták csomagjaikat, ruházatukat. A kamionban, a hungarocell táblák között alakítottak ki odúkat, a 31 főt két részben zsúfolták az áru közé. A látszólag jó állapotban lévő 20 és 40 év közötti menekülteket maszkban és gumikesztyűben vizsgálták a rendőrök.

„Idén még nem fedtek fel ennyi megbújt személyt" – nyilatkozta Decsi őrnagy. Tavaly, és az azt megelőző években rendszeresen találtak kamionban elbújt embereket, a politikai és gazdasági okokból menekülőket a magyar határrendészek visszatoloncolják Romániába.

Jelenleg is vizsgálják, milyen úti okmányokkal érkeztek Magyarországra a határsértők. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A kamionban, a csempészek körülbelül 8–10 négyzetméterre zártak 16 embert: egyetlen szerencséjük, nem zárt rakterű kamionban szállították őket. Decsi Róbert őrnagy elmesélte: előfordult olyan eset, amikor a lebukás az illegális bevándorlók életet mentette meg – már alig volt levegőjük. Az embertelen körülmények között szállított menekülteket 24 órán belül kitoloncolják, utána sorsukat a magyar hatóságok már nem követik. Az embercsempészettel kapcsolatban megtudtuk, hullámokban érkeznek a csoportok. Az utóbbi időben újra erősödő tendenciát figyeltek meg a határrendészek. A mostani csoportnak Magyarország lett a végállomás, de az osztályvezető szerint a célpontok között főként Németország, Franciaország és Olaszország szerepel.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. bo 2010. május 26. 06:38
  „22- "Más volt ott a gikszer, de erről nem beszélnek." És MI volt a gikszer?:-))”
 • 23. Egyolvasó 2010. május 25. 09:49
  „20. igazat adok neked.

  szerintem is csak el kellett volna mondani nekik, hogy merre menjenek így nem is kellett volna őket gumibottal kísérni. ( RASSZISTA RENDŐRÖK)”
 • 22. Anyádlóháton2 2010. május 22. 14:09
  „21- Pedig le van írva betűvel, szépen sorban. Mit nem lehet ezen érteni?”
 • 21. bo 2010. május 22. 08:48
  „20- Az utolsó mondatod fejtsd ki légyszíves bővebben mert nem értem.:-)”
 • 20. Anyádlóháton2 2010. május 21. 21:38
  „Bizony szomorú, ha úgy kell az embernek szökni-bujkálva eljutni egy olyan helyre, ahol vélhetőleg embernek is tekintik. Sajnos Nagylakon nem tekintették embernek, mivel a kissé túlsúlyos (kimagaslóan jó fizetés+mellékes a zsebbe adómentesen és a stresszmentes nyugodt munkakörülmény hatására) egyenruhások gumibottal a kézben terelgetik ezt a két szerencsétlen fiatalembert, bár hozzáteszem, hogy könnyen előfordulhat, hogy több eszük van mint az egyenruhás "Uraknak"! Az osztályvezető által előadott történet piszkosul sántít, mivel a röntgen hírére (mert gyorsan terjed ám a sofőrök között) nem fog besétálni a kamionos, hiszen nagy lóvé 31 ember a rakomány között. Hülye lenne kockáztatni. Más volt ott a gikszer, de erről nem beszélnek.”
 • 19. Martynko 2010. május 21. 12:49
  „a gyengebbek kedveert: http://automenedzser.hu/teher/20080612_kamionrontgen.aspx”
 • 18. bo 2010. május 21. 09:26
  „Egy biztos, tüdőszűrésre nem kell mostanában menniük, mert kaptak olyan dózist, hogy 10 évre elég nekik. Még mielőtt bárki elkezd magyarázkodni, hogy nincs igazam, leszögezem: hazudik!”
 • 17. mazsolaszolo 2010. május 21. 07:59
  „Mázlisták, hogy ők túlélték.

  Kekec: röntgenkamion? Talán kamionröntgen, nemde? Nem a kamion röntgenez, hanem fordítva: van egy szerkezet, ami a kamionokat röntgenezi. Legalábbis a németeknél ezt láttam, meglehetősen modern technikaként, gondolom, ma már itthon is ezt alkalmazzák a kamionok belsejének feltérképezésére. A cigarettacsempészek réme lett. :)”
 • 16. hajosinas 2010. május 21. 05:05
  „Kedves Lacas !
  Nagyon ismerős ez a stílus amit ön itt megengedett magának.Egyet kell,hogy értsek maximálisan a 8-as sorszám alatt megfogalmazottakkal.Sejtem ki lakozik a nick név mögött. Ön igazolta a népi mondást az" alma nem esik messze a fájától". El lehet gondolkodni ezen. Szégyelhetné magát, meg azt is,hogy ezt tanították magának otthon.”
 • 15. apátfalvifaszagyerek 2010. május 21. 01:19
  „Ki mondta h be kell őket fogadni? De a rasszista duma rohadtul nem kell...”
 • 14. nyálasbeszéd 2010. május 21. 01:16
  „Van itt pár ember,aki a világ összes balsorsú emberével együtt érez és támogat,kivéve a határontúli magyarokat.
  Vajon miért?”
 • 13. Martynko 2010. május 20. 23:46
  „Az mndig szomoru ha valakinek el kell hagynia az otthonat csaladjat barmilyen okokbol.
  Ettol meg sajnos nem fogadhatjuk be egesz Afrikat es Azsiat.”
 • 12. magyarok 2010. május 20. 23:39
  „11 AZÉRT FÁJNAK MERT VAN SZÍVED MEG NORMÁLIS GONDOLKODÁSOD, DE ITT VAN EGY FAJ, AKI TELJESEN ELKORCSOSODOTT, OLVASHATTOK ELEGET...”
 • 11. Mignon 2010. május 20. 23:00
  „Kiszombor es Mako környeke.
  Asotthalom es Tiszasziget, valamint
  Röszke vagy Ujszentivan tersegeben....

  ...hatarsertöket fogtak el.

  En, nekem az ilyen hirek elszomoritanak es fajnak.

  Öszinten.”
 • 10. magyarok 2010. május 20. 20:32
  „8as írásával maximálisan egyetértek!
  Azt kellene megérteni <moderálva>, hogy ők ugyanolyan emberek mint ti akik ilyeneket írtok!
  Jó lenne ha meglehetne azt tenni, hogy te szüless Lacas Afrikába, kíváncsi lennék akkor is így írnál a feketékről?”
 • 9. Mignon 2010. május 20. 19:47
  „Capua, Traiskirchen, Zirndorf, West-Berlin, ugye ne meseljek tovabb...

  Elöször mint menekült, kesöbb mint ujsagiro
  bejartam ugyan ez helyeket...

  Ma is elszorul a szivem, ha ra gondolok.”
 • 8. apátfalvifaszagyerek 2010. május 20. 19:43
  „moderálva”
 • 7. Mignon 2010. május 20. 19:15
  „En, az ilyen "menekült"-, "szökeveny"-cikkeket mindeg
  elszorult szivvel olvasok.

  40-eve en, magam is menekült es szökeveny voltam...

  Kijartam ezt a nehez iskolat...”
 • 6. Lacas 2010. május 20. 18:56
  „Megúszhatta volna a sofőr <moderálva>”
 • 5. Lacas 2010. május 20. 18:54
  „28 férfi és 3 nő.Micsoda gruppen lehetett útközben.Legalább nem unatkoztak :-)”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1000 fát ajándékozott falujának a kertész

Ezer facsemetét ajándékozott Kövegynek Bagosi Attila kertész, aki három éve költözött a megye legkisebb falujába. Azt mondja, nagyon megszerette a picinyke települést. Tovább olvasom