Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

40 kilós harcsát fogott Kolbányi Antal

Kiszombor - Kamaszkora óta horgászik a 62 éves, makói Kolbányi Antal, de nem fogott még akkora halat, mint amekkorát szerda hajnalban akasztott a kiszombori Vályogos-tavon. Pontyozni ment, de egy 40 kilós harcsát húzott ki félórás fárasztás után a vízből.
 Félmázsás harcsa is horogra akadhat

A Makótól mintegy 5 kilométerre fekvő Vályogos-tavat húsz éve kezeli a Kiszombori Sporthorgász Egyesület. A 8 hektáros mérete ellenére igazi vadvíz, amelynek átlagos mélysége 1,5 méter – tudtuk meg Bujdosó Gézától. Az egyesület titkára elmondta, a horgászlegenda szerint a nádszigetekkel tarkított kiszombori tóba a Marosból hoztak húsz éve kis szürkeharcsákat. Ezek nőttek meg hatalmasra az elmúlt évtizedek alatt. Bujdosó Géza szerint ötven kiló feletti harcsa is lehet a Vályogos-tóban.

– Hajnali ötkor megemelte, majd felhúzta a kapásjelzőt. Olyan volt, mint egy pontykapás. Amikor bevágtam, éreztem, hogy nagy a hal. Már tíz perce fárasztottam, amikor szóltam a közelben lévő Tóth Janinak, a halőrnek, hogy segítsen. Akkor láttuk meg, hogy ez harcsa, amikor a partközelben fordult. Na, akkor ment el Jani a vágóhorogért – mondta Kolbányi Antal, aki egy 40 kilós harcsát fogott ki szerda hajnalban a kiszombori Vályogos-tóból.

Nem ez az első kapitális harcsa, amit kifognak a Vályogos-tóból. Megírtuk, Muráti Tamás szegedi horgász tavaly júniusban egy 32 kilós, 2013 októberében pedig egy közel kétméteres, 46 kilós harcsát akasztott meg itt. A Vályogos-tó rémét, a máig tórekorder harcsát, és a 32 kilós halat is vörösszárnyú keszeggel fogta Muráti Tamás.

Kolbányi Antal elmondta, hogy előtte hat nappal ugyanazon a helyen, ahol most az óriásharcsát fogta, megakasztott egy 4 kiló 75 dekás tükörpontyot.
– Most is pontyozni mentem. Egy szem kukoricával horgásztam, és ugyanoda, a zsombékos mellé dobtam – mondta a 62 éves, rokkantnyugdíjas makói horgász.

Kolbányi Antal 40 kilós harcsája a Vályogos-tó eddigi második legnagyobb hala. Fotók: DM
Kolbányi Antal 40 kilós harcsája a Vályogos-tó eddigi második legnagyobb hala. Fotók: DM

Elmesélte, kamaszkora óta horgászik, de nem fogott még ekkora halat. Az eddigi legnagyobb hala egy 6 kilós amur volt. Elmondása szerint a 40 kilós harcsát közel fél óráig fárasztotta.

– Szerencsére jól állítottam be a féket. Küzdöttünk egymással. Fárasztottuk egymást, na! – magyarázta a makói férfi, aki már feldolgozta, feldarabolta, és a mélyhűtőbe rakta a zsákmányát. Elmondta, szinte üres volt a harcsa gyomra. Annak idején a tórekorder harcsa gyomrában egy 2 kiló körüli, félig emésztett pontyot is találtak.

Kolbányiéknál mindenki szereti a halat. A férfi elmondása szerint megsütik és pörköltet is készítenek a harcsából. – Én már sütöttem magamnak egy kicsit, volt rajta egy kis zsír, de finom volt a húsa – mondta a makói horgász.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szex a hivatalban: csak pletyka volt?

Egy országos napilap értesülései szerint az irattárban szerelmeskedett egy férfi és egy női dolgozó Makón a járási hivatalban. Tovább olvasom