Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

43-as: a bolti forgalom is nőtt

A Makó belvárosában működő vegyes boltok kereskedői a tavalyinál négyszer több autót, kamiont számolhatnak idén – ekkora a növekedés üzletük forgalmán nem érezhető. Akik jönnek, elsősorban húst vesznek, az itt olcsóbb.
A Makó belvárosában működő vegyes boltok kereskedői a tavalyinál négyszer több autót, kamiont számolhatnak idén – ekkora a növekedés üzletük forgalmán nem érezhető. Akik jönnek, elsősorban húst vesznek, az itt olcsóbb. Nem nőtt január óta a panziókban töltött vendégéjszakák száma. A 43-as mentén álló benzinkutaknál azonban több külföldi tankol, mint Románia uniós csatlakozása előtt.

Szinte alig halljuk egymás hangját a 43-as főút ferencszállási szakasza mellett zöldséget és gyümölcsöt árusító hölggyel, csaknem másodpercenként dübörögnek el mellettünk a kamionok – nem ritkán 70-80-nal. Elképesztő a forgalom, az út menti pultoknál, a falu összképéhez szinte már kötelező jelleggel hozzátartozó rascher zsákos burgonya, hagyma, és a tálcán, utánfutón kínált, kívánatos barack, dinnye mellett mégis kevesen fékeznek.

– Bár sokszorosára nőtt a falunkon átszáguldók száma, van, hogy itt, a polgármesteri hivatalnál tíz percet is ácsorogni kell az út mellett, hogy átjuthasson a gyalogos, mégsem mondható, hogy sokkal több gyümölcsöt, zöldséget tudnánk eladni – osztotta meg velünk tapasztalatait a ferencszállási Vidács Valéria. – Persze január óta nemcsak románok, de németek, olaszok is gyakrabban utaznak át, és van, hogy megállnak a portékáért. A németek például nem is kérdik, mennyibe kerül, csak kiválasztják a gyümölcsöt. A románok inkább a hagymát, krumplit viszik, mondják, még mindig olcsóbb nálunk a zöldségféle, mint az ő piacaikon. A napokban egy francia család is megállt vásárolni, vettek egy dinnyét, és itt, a szomszédos padon meg is ették az utolsó falatig.

A benzinkúton érzik

A 43-as főút szőregi szakaszán működő Mol-kút töltőfejeinél szinte mindig áll német vagy román rendszámú autó. Olykor a kamionok is sorban várakoznak az üzemanyagra. Szanyi Ferenc üzletvezető megerősítette tapasztalatunkat: január óta jóval többen állnak meg itt tankolni, mint korábban. És ugyanolyan arányban nőtt a személy- és a teherautók száma is.

Az utóbbi időben igazi világváros-hangulata kerekedett Makónak is – már ha a többnyelvű utcai feliratok okot adhatnak ilyen minősítésnek. A belváros vegyeskereskedései közül ugyanis van, amelyiknek a tábláján magyarul már nem is hirdetik a portékát. Megtudtam például, hogy a minden második transzparensen virító „pulpe" egyszerűen csirkecombot jelent – a határ túlfeléről érkezők ugyanis ezt viszik a legjobban.

– Sok külföldi áll meg vásárolni, mégsem mondható, hogy sokszorosára nőt volna a forgalmunk január óta. Inkább az évek óta bejáratott ügyfélkörünk vásárol nálunk a határ túloldaláról, főleg azok, akik emiatt utaznak át Makóra. Az átutazókat egyelőre nem állítja meg a makói kínálat – foglalta össze a Megyeház utcán dolgozó kereskedő, Jenei Tamás. Megtudtuk: a Romániából érkezők között legnépszerűbb fogyasztási cikk a húsféle, hiszen ez lényegesen olcsóbb Magyarországon, mint náluk. A baromfi a legnépszerűbb, de a sertés és a marha is fogy. Változó a mennyiség is: aki csak megáll vásárolni, néhány kilónyinál többet nem visz, de van, aki három mázsát is bepakol az autójába – nyilván ő direkt emiatt érkezik hazájából, nem utaztatja a kereskedelmi mennyiséget Olasz-, vagy Spanyolországig.

– Az egy éjszakára maradó, átutazó szállóvendég a jellemző, a kamionosokat sajnos még nem tudjuk megállítani Makón – mondta lapunknak Rotár Viorel, a 43-as melletti Família Panzió vezetője. – Hiába duzzadt többszörösére a panziónk mellett elhaladók száma, úgy vélem, hosszú idő és sok munka, mire sikerülhet ebből a forgalomból jelentősen profitálnunk. Mindenekelőtt a magas színvonalú vendéglátás az, ami jó hírét keltheti Makónak, de bízunk a fürdőfejlesztésben is, hiszen így biztos, hogy többen lesznek, akik hosszabb időre maradnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postafronton a helyzet változatlan Makó térségében

Bár az önkormányzatnak sok pénzébe kerül, továbbra is fizet azért, hogy ne szűnjön meg a faluban a… Tovább olvasom