Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

48-as városi séta Makón

48-as városi séta MakónMarosvári Attila a túra egyik állomásánál, a Kossuth-szobornál. Fotó: Szabó Imre
Makó- Jócskán túllépte az eredetileg tervezett egyórás keretet- ez is bizonyítja, hogy volt miről beszélni a makói Szirbik Miklós Egyesület 48-as emlékhelyeket bemutató városi túrájának. A résztvevők azt a házat is megnézték, ahol Kossuth meg sem szállt, mégis emléktáblát kapott.
A Kossuth-ház, Kossuth Lajos, Dobsa Lajos, Návay Tamás, Petőfi Sándor szobra, illetve a szervita kápolna, aholHorváth Mihály püspök és Róka József püspöki helynök emléktáblája látható – ezeket a 48-as szabadságharchoz köthető helyeket kereste fel tegnap a makói Szirbik Miklós Egyesület szervezésében jó tucatnyi érdeklődő tegnap. A 18. században született református lelkész volt Makó első történetírója, a nevét viselő, bő fél esztendeje alakult egyesület pedig helytörténeti témájú rendezvényeket tart, kiadványok megjelentetését szervezi – mondta el az elnök, Forgó Gézamuzeológus.

Hogy miért épp a tegnapi napon tartották a belvárosi sétát, arra a magyarázat az, hogy 1848-ban a március 15-i forradalom híre 20-ára ért az akkori Csanád vármegye székhelyére, Makóra. Az, hogy még a város történetét ismerők számára is lehet újat mondani a forradalomhoz kötődő makói emlékhelyekről, hamar kiderült, hiszen Gilicze János levéltáros jóvoltából mindjárt az első állomáson kiderült például, hogy biztosan nem szállt meg a kormányzó a szabadságharc utolsó napjaiban abban a Hajnal utcai házban, amit emléktábla jelöl – ez csupán legenda.

Rajta kívül beszélt egy-egy helyen Marosvári Attila történész, Zeitler Ádám egyetemi hallgató és az egyesület elnöke is, Tóth Tibor színművész pedig versekkel tette színesebbé a történelmi visszaemlékezéseket.
 A jó hangulatú sétának biztosan lesz folytatása, hiszen a Maros-parti város rendkívül gazdag helytörténeti emlékekben – csak emléktáblából közel 90 van. Azt azonban, hogy mi lesz a témája a következő túrának, Forgó Géza nem árulta el.

Marosvári Attila a túra egyik állomásánál, a Kossuth-szobornál. Fotó: Szabó Imre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablás sértettjeinek jelentkezését várja a Makói Rendőrkapitányság

Rablás sértettjeinek jelentkezését várja a Makói Rendőrkapitányság
A Makói Rendőrkapitányság kéri, hogy jelentkezzenek a lefoglalt tárgyak tulajdonosai! Tovább olvasom