Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

70 éve mondták ki a boldogító igent

Pitvaros - Hét évtizede él együtt szeretetben és boldogságban a pitvarosi Pavlo Judit és Jaszovszki István. Szerintük a jó házasság titka az egymás iránti tisztelet és szeretet.
Kegyelmi lakodalmat ünnepeltek a napokban Pitvaroson – így hívják azt, ha egy pár a 70. házassági évfordulóját ünnepli. Jaszovszki István és Pavlo Judit hét évtizede mondta ki a boldogító igent. Az idős párt nemcsak a rokonok köszöntötték, de még a polgármester, Dénes László is meglátogatta őket, sőt a szlovák önkormányzat tagjai is, merthogy mindketten ehhez a faluban egykoron népes nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. Mosolyogva mondják: szerelemből házasodtak, ami mindmáig tart.

Jaszovszkiék nehéz időket éltek meg együtt. Amikor megismerkedtek, még zsellérként kellett járniuk uradalmi földekre, ahová marhavago-
nokban szállították az embereket. Istállóban, szalmán aludtak, napkeltétől napnyugtáig dolgoztak – mégis boldogok voltak. Később a szövetkezetben dolgoztak, és mellette gazdálkodtak. Az egész életüket a munka töltötte ki. Egyetlen fiuk született, aki ugyancsak az István nevet kapta – ő is nyugdíjas már, állattenyésztési brigádvezető volt –, viszont a két unoka és a három dédunoka mind lány.

Pavlo Judit és Jaszovszki István: a szerelem máig tart. Fotó: Frank Yvette
Pavlo Judit és Jaszovszki István: a szerelem máig tart.
Fotó: Frank Yvette

Mi a titka a hosszú házasságnak? Jaszovszki István szerint az egymás iránti tisztelet és szeretet, amely egész eddigi életüket végigkísérte. Felesége mosolyogva tette hozzá: mostanában már az is, hogy egymást istápolják, vigasztalják, ha valamelyikük épp betegeskedik – Pista bácsi például csak két bottal tud járni, és látogatásunk előtt is éppen kórházban volt. Persze ez az ő korukban már érthető, és a korukhoz képest jól vannak – Pista bácsi 91, Jutka néni 88 éves. Öt év múlva, a 75. házassági évfordulón koronaékszer-lakodalmat ünnepelhetnek – ha az ezt követőt is megérik együtt szeretetben, arra már szó sincs a magyar néprajzban.

Olvasóink írták

  • 2. Hmmm... 2010. február 03. 09:01
    „En is a legjobbakat kivanom az idos hazasparnak! Tovabbra is becsuljek es szeressek egymast!”
  • 1. mosómasa 2010. január 27. 20:28
    „Gratulálok! Jó egészséget Nekik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horváthné álmát is riasztó őrzi

Tavaly ősz óta 530 belépésjelzőt szereltek fel idős emberek otthonában a Biztonságos Makó program keretében. Tovább olvasom