Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A 43-ast is érinti a csatornázás

Makó - Komoly feszültséget oszlatott el a kormány múlt heti döntésének híre öt Makó környéki faluban. Már csak az Unión múlik, épül-e a várossal közös csatorna. Vass Imre földeáki polgármester szerint ingatlanár-emelkedést hoz a beruházás, Varga Péter apátfalvi polgármester úgy véli: az ipari fejlődés gátja is megszűnik a csatornázással.
A makóival párhuzamosan Apátfalván, Kiszomboron, Maroslelén és Földeákon is megkezdődhet 2009 második vagy harmadik negyedévében a szennyvízcsatornázás, amely 2012-ig tart – mondták el tegnap az érintett települések polgármesterei. Magyarcsanád csatornaművének kivitelezése műszaki és pénzügyi okokból várhatóan az utolsó évben indulhat, mutatott rá Ortutay Miklós projektmenedzser. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a kormány múlt heti, pozitív döntésével – a 13,96 milliárd forintos projekt támogatásával – sokak kételyét sikerült eloszlatni.

– Községünkben nagyon sokan várják már a munka kezdetét, a több mint egyéves csúszás miatt ugyanis számos zombori bizalmatlanná vált a projekttel szemben, kételyeiket meg is osztották az önkormányzattal. Nagyon kellemetlen volt ezeket hallgatni, így számomra különösképp megnyugtató a kormányzati döntés, reméljük, a brüsszeli bírálat is pozitív lesz – foglalta össze Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere.

Maroslele, Földeák, Kiszombor, Makó és Apátfalva polgármestere együtt számolt be a fejlesztés részleteiről. Fotó: Karnok Csaba
Maroslele, Földeák, Kiszombor, Makó és Apátfalva polgármestere együtt
számolt be a fejlesztés részleteiről. Fotó: Karnok Csaba


Martonosi György, Maroslele önkormányzatának vezetője is sok kétkedőről számolt be, sőt még a képviselők soraiban is volt, aki hangot adott szkepszisének a projekt csúszása és a kevés információ miatt. Kiemelte: vért, verítéket és könnyeket hoznak majd a következő esztendők fejlesztései a leleieknek, ugyanis a kivitelezés csaknem egyszerre kezdődik az M43-as Maroslele környéki szakaszának megépítésével. Reméli, hogy a könnyek a projekt befejezésével örömkönnyek lesznek.

Pénz a számlán

A lakossági takarékpénztárakba befizetett összes pénz az OTP számláján van, és a híresztelésekkel szemben semmilyen más célra nem fordíthatják az összeget – adta tudtul Nagy Lajos, a víziközmű-társulat elnöke. A beruházással kapcsolatos pénzügyi döntésről a társulás testülete dönt, egyszemélyes jogosítványa senkinek sincs a már eddig is befizetett százmilliók kezelésére.

– Községünkben a fejlődés gátja immár a csatornázottság hiánya – mondta lapunknak Varga Péter, Apátfalva polgármestere. Elárulta: a következő három év munkálatainak nehézségeit tudomásul veszik, hiszen a szennyvízcsatornával, illetve az M43-as megépülésével új lehetőségek nyílnak az ipari befektetések számára is a falu térségében.

– A csatornázással emelkedni fognak az ingatlanárak, és elhárul a gazdasági fejlődés egyik komoly akadálya. Ezt már a kilencvenes években felismertük, tíz éve készen áll a megvalósíthatósági tanulmány, de úgy tűnik, most sikerül forrást nyerni a céljaink megvalósítására – fogalmazott Vass Imre földeáki polgármester, aki hozzátette: a döntés mellett bizalmat szavaztak a község lakosai is.

Buzás Péter makói polgármester elmondta: az egész kistérségben az érintett háztartások 93 százaléka szerződést kötött a csatornatársulással a lakossági önerő megfizetésére, és elenyésző azok száma, akikkel kapcsolatban probléma merült fel. A kivitelezésről megtudtuk: az érintett települések mindegyikére jókora „felfordulást" hoznak majd a munkálatok, hiszen lesznek szakaszok, ahol az utca közepén kell felbontani a burkolatot, így a bejutás is lehetetlen lesz egy-két hétig, de a nyomvonal érinteni fogja a 43-as főút burkolatát is, így félpályás útlezárásokkal is számolnia kell az erre közlekedőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói sikerek az Örömtánc gáláján

Makó - Két makói lány, Hős Dorina és Pápay-Kószó Daniella is végigtáncolta az M1-en az Örömtánc… Tovább olvasom