Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A bezárt iskola a fiataloké maradt

Ma már korszerűtlennek számít, ráadásul a téli időszakban csak költségesen fűthető a nagylaki művelődési ház nagyterme. Helyette inkább a kisebb termekben, illetve az egykori általános iskolában tartják meg a rendezvényeket. A váltás felpezsdítette a falu közösségi életét: az ifjúsági klubos programokra például a szomszédos falvakból is rendszeresen járnak át a fiatalok.
Nagylak művelődési háza a hetvenes években épült. Az előző rendszer igényeinek tökéletesen megfelelt: lényegében egy óriási teremről van szó, mely a település összes lakosát képes befogadni. Ez azonban ma már korszerűtlennek számít, mert a nagyterem helyett jobban kedvelik az emberek a kisebbeket – otthonosabbak, ráadásul fenntartásuk is olcsóbb. Mivel az iskolások már két éve Makón, illetve Apátfalván tanulnak, a rendezvények az egykori iskola termeibe költöztek át. Csak néhány helyi politikai szervezet, illetve a kendergyár választja rendezvényeihez a nehezen felfűthető nagytermet – ahogyan az önkormányzat is. A művelődési ház nagytermét csak három nagy közösségi esemény tölti meg évről évre: a májusi uniós nap, az augusztusi falunap és a falukarácsony.

Mazsorettek – a határ túloldaláról

Tóth Józsefné, a művelődési ház vezetője azt mondja, oka van annak, hogy Nagylakon egyetlen művészeti csoport sem működik. Megszűnt a településen az iskola, és a gyerekek másutt vesznek részt művészeti foglalkozásokon. Az ünnepségekre viszont rendszeresen eljönnek a határ túloldalán lévő testvértelepülés, a romániai Nagylak csoportjai – a falunapokra például mazsorettlányokkal, fúvószenekarral érkeznek.

– A körülmények arra kényszerítenek minket, hogy minél olcsóbban oldjunk meg mindent – magyarázta Kocsis István polgármester. – A kultúrház fűtését ezért két rendszerre bontottuk: a nagytermet a központi fűtésen hagytuk, a kistermekbe gázkonvektorokat szereltünk. Ez komoly költségmegtakarítást jelent.

Az egyik kisteremben a nyugdíjasok például heti rendszerességgel tartanak találkozót. Az iskola termeit ugyanakkor átalakították könyvtárnak, ifjúsági klub és teleház is működik benne – ez utóbbi teljes felszereléséhez viszont még nagyon hiányzik néhány új, nagy teljesítményű számítógép. Ezek beszerzéséhez központi pályázati segítségre lesz szükség. A klubot egyébként annyira megszerették a fiatalok, hogy már nemcsak Nagylakról járnak ide rendszeresen, hanem a környékbeli településekről is.


Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli makói túra: 30, 60 vagy 90 kilométer

A híd túl messze van – ezzel a mottóval rendezték meg az év első teljesítménytúráját Makón,… Tovább olvasom