Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A bicikliseket meg tudja védeni Makó

Makó - Nehéznek és eredményesnek jellemezte Buzás Péter makói polgármester, a térség országgyűlési képviselője a 2007-es esztendőt, amely szerinte a tervezés éve volt.
A politikai csaták mellett több nagy beruházás és az első nyertes, százmilliós nagyságrendű uniós tender is szerepel a múlt év egyenlegében. Idén pedig máris nyert 299 milliót a város a 43-as menti kerékpárút építésére.

Számos nehézség mellett a sikeres tervezés évének nevezte 2007-et Buzás Péter, Makó polgármestere. Az egész éves munka pecsétjeként a 2007–13-as uniós költségvetési időszakra szánt fejlesztési pénzek „első fecskéje" is megérkezett. Makó mintegy 300 millió forintból 9,6 kilométernyi kerékpárutat építhet, ez jelentős változás lesz a 43-as úton, biztonságban közlekedhetnek a makói biciklisek.

A 43-as nyomasztó teher

– A tavalyi nehézségeink közül az első a városunkra szakadó nemzetközi tranzitforgalom volt, jó néhány parlamenti interpelláció és folyamatos egyeztetés eredményeként sikerült a Makón keresztülszáguldó kamionokat az esti órában lelassítani. Emellett jó néhány nagyszerű pillanat is volt az elmúlt esztendőben, ki kell emelni a város történetében először átadott Pulitzer Szülőföldje Díjat is, a rendezvény Makóra fordította az ország figyelmét. A tavaly megszerzett díjak sorában fontos az Arany Rózsa, ami a hazai kertészszakma elismerése városunk virágosításáért. Mindenképpen a sikerek közé kell sorolnom, hogy városi összefogással végül megszerveztük a hagymafesztivált és az expót – sorolta a 2007-ben szerzett legfontosabb élményeit Buzás.

Makó polgármestere és a térség országgyűlési képviselője szerint idén is kézzelfogható lesz a fejlődés. Fotó: Karnok Csaba

A nehéz gazdasági helyzet ellenére nem szűkölködött Makó beruházásokban sem. A polgármester elsőként a Makovecz-tervek alapján, 95 százalékos támogatás mellett összesen közel egymilliárd forintból megépült térségi tanmedencét említette, az átadási ünnepségre eljött Ujhelyi István államtitkár is. Lezárult az Erdei Ferenc szakközépiskola és kollégium épületeinek összesen 1,4 milliárd forintból megvalósuló felújítása, utak, belvízelvezető csatornák épültek, és folytatódott a városi termálprojekt is.

Az idősbarát önkormányzat

Több személyi változás is jellemezte az idei esztendőt Makón: új tűzoltóparancsnok és új városi rendőrkapitány foglalta el posztját, de új ügyvezetőt választott a testület a városi televízió élére is, és Marosvári Attila személyében új alpolgármester segíti Makó vezetését.

Kiemelésre érdemes a társulás szociális közmunkapályázata: négy hónapig 48 főnek, húsz embernek pedig hét hónapig biztosított a város így munkát, a nyári szünetben 240 rászoruló gyermek étkeztetéséről gondoskodtak ingyen, és felújították a hajléktalanok éjjeli menedékhelyét. 2007-ben Makó elnyerte az idősbarát önkormányzat díjat is – összegezte Buzás Péter, aki kiemelte: mindehhez 2008-ban továbbra is szükség lesz civilek és a vállalkozók segítségére.

Kevesebb feszültségre számít

– 2007-ben számomra jó néhány impulzus megerősítette: a város igenis fejlődik, komoly a vállalkozók érdeklődése a befektetési lehetőségek iránt, és ígéretet kaptunk a fürdőberuházásunkra épülő gyógyszálló kialakítására is. Persze személyesen számos problémával is szembesülnöm kellett, nagyon kimerítő a számomra néhány jobboldali képviselő vitastílusa és maga a tény, hogy vannak, akik az önkormányzatban a feszültség szítására, és nem az összefogásra törekszenek – tette hozzá Buzás.

Buzás Péter

Mindszenten született, 1952. február 17-én, középiskolai tanulmányait a József Attila Gimnáziumban végezte. Nős, három gyermeke van. Jogász- és politológusdiplomát szerzett, 1974-ben a Makói Városi Tanácsnál kezdett el dolgozni, 1987-től a végrehajtó bizottság titkára. 1990-től 1994-ig magánvállalkozóként dolgozott, ez idő alatt jogi szakvizsgát tett. A polgármesteri választásokon 1994-ben az MSZP, 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban az MSZP és a Polgári Szövetség Makóért Egyesület (PSZM) támogatta, mindhárom választást megnyerte. 2006-tól a térség országgyűlési képviselője.

Olvasóink írták

 • 7. triatlonos 2008. január 28. 07:09
  „Tisztelt Házgyári!
  Képzavaromból felocsúdva mégis azt gondolom, hogy nagyságrendileg nem a választók a kenyéradói. Az tény, hogy a választók jóvoltából került abba a helyzetbe, ahol a kapcsolati tőkét kamatoztathatja. De azért a nagyságrendeken érdemes elgondolkodni! Péter minden döntésénél az az elsődleges szempont, hogy hány szavazatot hoz. Természetesen én is ugy gondolom, hogy nem minden esetben a választók érdekében, hanem a hatalom megtartásáért.”
 • 6. Házgyári LMR 2008. január 27. 22:46
  „Sajnos óriási a képzavarod! A makói emberek a kenyéradói és választói is egyben, akiket számos esetben hülyének néz...
  A királyi többes úgy gondolja rá is vonatkozik:)”
 • 5. Lilla 2008. január 27. 20:30
  „Az út mellet lakunk, de a lassításból nem érzünk semmit,
  tehát ez nem igaz:
  "
  sikerült a Makón keresztülszáguldó kamionokat az esti órában lelassítani.
  "”
 • 4. triatlonos 2008. január 26. 23:31
  „Nem kellene bántani Pétert, mert Ő is ugy van a politikával, mint én az anyósommal és a feleségemmel. Nem tudom, hogy melyik elvárásainak feleljek meg. Ő is igy gondolkodik - és ezért megértem - vagy a választóimnak felelek meg, vagy a kenyéradóimnak, de a kettő együtt nem megy.”
 • 3. Házgyári LMR 2008. január 25. 23:12
  „"a város igenis fejlődik" :)
  "komoly a vállalkozók érdeklődése a befektetési lehetőségek iránt" :)))
  Pétör, nem kellöne felvönni egy kommunikációs szakömbert?
  Közröhej bazmeg!”
 • 2. cukormackó 2008. január 24. 19:18
  „Vagány vagy triatlonos, csípem a búrád! Igazad van, mint általában.”
 • 1. triatlonos 2008. január 22. 23:38
  „Egy elégedett ember Makón! Sugárzó tekintet, fantasztikus! Szárnyal, mint az a bizonyos betét! Márkát azért nem irok, mert az reklámnak minősül! Nem hiányzik egy "véletlenszerű" APEH ellenőrzés. Két hónapja vagyok nyugdijas, és már annyit emeltek, mint az elmúlt 6 aktiv évemben összesen. Már ketten vagyunk - én azért, mert megértem - akik örülünk az élet apró dolgainak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huzavona a német szemét fölött

Makó - Egyelőre folyik a nyomozás az egyik makói raktárban talált, feltehetően német eredetű háztartási hulladék ügyében. Tovább olvasom