Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A biciklitolvajok rontják a statisztikát

Emelkedett a Makón elkövetett bűncselekmények száma tavaly óta: a statisztikát leginkább az rontja, hogy egyre több drága kerékpár tűnik el az utcákról. Viszont sok kétkerekűt meg is talált a rendőrség. Az önkormányzati segítséggel vett lézeres sebességmérőnek is köszönhetően lassult a forgalom. Ám azok is fennakadtak, akik kérték a gyakori rendőri ellenőrzést.
Az elmúlt egy esztendőben a korábbi 1242-ről 1359-re változott a Makón befejezett nyomozások száma, ám ez a növekedés Márton István rendőrkapitány szerint inkább stagnálásnak nevezhető. A statisztikák éves összehasonlításában a legtöbb bűncselekmény-fajtánál valóban nincs lényeges eltérés, ám a lopások és az egyéb vagyon elleni bűntettek száma egy esztendő alatt 528-ról 732-re nőtt.

– Ennek a növekedésnek a legfőbb oka az, hogy a tolvajok körében egyre kelendőbbek a kerékpárok – elemzi a számokat a kapitány. – Mivel ezeknek a járműveknek az értéke az utóbbi években jelentősen megnőtt, zömük több tízezer forintba kerül, eltulajdonításuk is súlyosabb cselekménynek minősül, hiszen a szabálysértési értékhatár hosszú évek óta tízezer forint. A magasabb érték egyben nagyobb vonzerőt is jelent a tolvajok számára, és jelentősebb veszteség a családoknak is, hiszen sokan vannak, akik legbecsesebb vagyontárgyuknak tartják a 40-50 ezer forintos biciklit. Bár vannak bandák, akik a kerékpárlopásokra szakosodnak, ezt a jelenséget mégsem lehet szervezett bűnözésnek nevezni. Szerencsére többször is sikerült az eltulajdonított biciklik nyomára bukkannunk.

Márton István hozzátette: az ellopott járműveket a tolvajok igyekeznek minél gyorsabban értékesíteni, így nagyobb „lerakatra" eddig még nem bukkantak.

Duplájára nőtt a rablások száma is: míg 2003–2004-ben négy, addig az elmúlt évben nyolc ilyen erőszakos bűncselekmény ügyében kellett a rendőröknek eljárniuk. Többször is fiatalkorúak rabolták ki kortársaikat. A kapitány szerint ennek a legfőbb oka, hogy a kamaszok sokszor nincsenek tudatában tetteik súlyosságával, többször is előfordult, hogy erőszakosan elvették, vagy kicsalták hasonló korú áldozataiktól mobiltelefonjukat, ami bizony rablásnak minősül.

– Javult viszont a közlekedés biztonsága, miután üzembe állíthattuk az önkormányzati segítséggel megvásárolt Fáma-lézert. A használatával érdekes összefüggésekre derült fény: a gyorshajtók megállításakor ugyanis kiderült, hogy a város belső útjain éppen hogy az ott élő a polgárok száguldoznak, azok, akik korábban igényelték, hogy a rendőrök mind gyakrabban mérjék lakóterületükön a sebességet. Egyébként a műszer használatának eredményeképp érezhetően lassult a város forgalma – mondta a kapitány.

Ezen túl még kiderült: a közrend elleni bűncselekmények, és a lakásbetörések száma is csaknem felére csökkent, ez utóbbi a tavalyi év utolsó, és az idei első fél évében 78-ról 33-ra módosult. Bár tervezték, hogy bevezetik a más városokban már hatékonyan működő „lakótelepi rendőrség" intézményét, ennek feltételeit nem tudták biztosítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Löbauban mutatkozik be Makó

Német testvérvárosában, Löbauban mutatkozik be most egy különleges kiállítás keretében Makó. A… Tovább olvasom