Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A bioerőmű úgy kell Csongrád megyébe, mint egy falat kenyér

Csanádpalota, Pitvaros - Csanádpalotán és Pitvaroson tényleg nagyon szeretnék a helybeliek, ha oda települne Hujber Ottó bioerőműve.
A két faluban, megkérdezve az embereket, sehol sem tapasztaltuk azt az aggodalmat, ami a medgyesegyháziakat arra késztette: tagadják meg a beruházás megvalósítását. Csanádpalotán a vizitdíjas népszavazás után hamarosan megint az urnákhoz járulhat a lakosság, a kérdés az erőműről fog szólni.

Néhány héttel ezelőtt a Békés megyei Medgyesegyháza lakói népszavazás keretében nyilvánították ki akaratukat: ne épüljön bioerőmű a falu határába. Érvek hangzottak el, melyek kiemelték: a világhíres dinnyekultúrának károkat okozna kéményekből kiáramló égéstermék és a por. A szavazás eredményét követő napokban – több Békés megyei településsel együtt – a Csongrád megyei Csanádpalota és Pitvaros is jelezte: szívesen vennék, ha területükön valósulna meg a projekt. Erről lapunk is beszámolt.

A felajánlott terület Csanádpalota határában. Kovács Sándor polgármester és Túri Antal termelő is szívesen látná az erőművet. Fotó: Miskolczi Róbert

– Mindenképpen tudni kell, hogy mi a környéken élők akarata, ezért itt, Csanádpalotán is népszavazást tervezünk. Ennek időpontja a március elejit fogja követni nem sokkal – mondta lapunknak Kovács Sándor polgármester. – Támogatottság esetén a falutól legalább hatszáz méterre eső önkormányzati területet ajánljuk fel az erőműnek, ami több szempontból is ideális: egyrészt mellette húzódik a jelenlegi nagylaki út, illetve néhány száz méterre közvetlen felhajtási lehetőség nyílik az éveken belül lekészülő M43-as autópályára. Ezzel teljesítjük a környezetvédelmi előírásokat, a kellő védőtávolságot a község házaitól.

A medgyesegyházi érv – az esetleges környezetszennyezés – nem tűnik valós problémának a tervezett beruházás szomszédságában lévő tanya lakója, Túri Antal számára. A gazdálkodásból élő férfi ellenben számos érvet elsorolt, amiért Csanádpalota nem szalaszthatja el ezt a lehetőséget:

– Az ígért százharminchárom munkahelyen túl egy ilyen beruházás megoldást jelenthet a község, a kistérség és az 50 kilométeres körzetben működő gazdaságok, mezőgazdasági vállalkozások jelenlegi problémáira.

Az érintett térség közel 60 ezer termelőjének bizonyos, hogy 20-30 százaléka is az erőmű beszállítója lehet, jó szerződési feltételek mellett már ez is biztos egzisztenciát nyújthat több ezer gazdálkodónak – sorolta a férfi, aki szerint egyedül az tűnik aggályosnak, ha kommunális szemetet égetnének az üzemben. Ám erre a jelenlegi környezetvédelmi jogszabályok így nem adnak lehetőséget.

A pitvarosi Balogh Józsefné és Kosztolányi Miklósné szerint sok jót hozna számukra az erőmű.
Fotó: Miskolczi Róbert

Pitvaroson sem találkoztunk aggályoskodóval. A község központjában dolgozó Angyal Attila szerint például a munkahely-teremtés mindent elsöprő érv egy ilyen beruházás közelbe telepítése mellett. Az uniós szabályok betartása mellett úgysem kaphat működési engedélyt olyan üzem, ami kárt okozhat az emberek egészségében.

– Téma ez az egész faluban, eddig nem találkoztam olyannal, aki ellenezné. Sőt lehet, hogy még mi is ott fogunk majd dolgozni, ki tudja, mit hoz a jövő? – osztotta meg velünk gondolatait a pitvarosi idősotthonban dolgozó Balogh Józsefné. Munkatársa, Kosztolányi Miklósné szerint sok jót hozna egy ilyen lehetőség a falunak. Mindketten úgy gondolják: egy ilyen üzem a munkanélküliségtől különösképp is szenvedő vidéken úgy hiányzik, mint egy falat kenyér.

Hujber örül a falvaknak

Örömtelinek tartja Hujber Ottó, a Medgyesegyházára tervezett bioerőmű tulajdonosa, hogy Csanádpalota és Pitvaros szándéka mind konkrétabb. Lapunknak azt mondta, most műszaki szempontból vizsgálja, hogy megvalósítható-e bármelyik felajánlott helyszínen a beruházás. A tulajdonos szerint végleges döntés három-négy hét múlva lesz ez ügyben.

Olvasóink írták

 • 11. AsterX 2008. június 01. 15:27
  „Az egyre növekvő energiaéhség kielégítésére tenni kell valamit, ez tény. Ha nem, akkor előbb utóbb elfelejtheted az esténkénti melegvizes tusolást is. Szerintem a Zöld Világszervezet (GreenPeace) állandó felügyelete alatt miért ne működhetne egy ilyen erőmű!? Az aktivisták válthatnák egymást és az építkezés előtt is készíthetnének egy-két tanulmányt, ők ugyanis biztosan láttak már ilyet. Természetesen a helyi lakosságot is mindenben tájékoztatni kell. Elsőkézből a Zöldek tegyék ezt meg, hogy a helyiek is teljesen nyugodtak és biztosak lehessenek az erőművel kapcsolatban. Így biztosan támogatnám.”
 • 10. AsterX 2008. május 28. 21:21
  „Talán meg kellen kérdezni a GreenPeace-t is, mi a véleménye.”
 • 9. Taylor 2008. február 29. 13:20
  „Nagy a botrány a Szerencsen építendő erőmű környékén is. A tokaji borászok is féltik a földjeiket. Valószínű később nem tudják eladni EU-s piacokon a bort az erőmű közelsége miatt. Félnek a megnövő forgalomtól is. És akkor még nem beszéltünk a szemét esetleges égetéséről. Pedig a szemét különböző formában való eltüntetése egyre nagyobb üzlet, már Magyarországon is. A gazdák közül csak a sok földel rendelkezők járhatnak jól. Palota földjeinek nagy része pár ember kezében van. Csak Ők és az önkormányzat vezetése járhat jól. A többieknek marad a füst.”
 • 8. Piri néni 2008. február 28. 16:40
  „Nekem az a gyanúm kedveskéim, hogy majd azokért az energia növénykékért amit a gazdákkal akarnak termeltetni, majd egy kis idő múlva aprópénzt fognak csak adni és akkor JÖHET A SZEMÉT ÉGETÉS MINDEN MENNYISÉGBEN!!! Csanádpalota meg egy jó nagy füstös putri lesz!!!”
 • 7. Taylor 2008. február 28. 15:18
  „Lehet, hogy a német szemét is itt fog füstölögni amit nem vittek vissza. Érdekes módon Makóra került. Lehet azt várja, hogy valamelyik balos településen megépüljön a szennyezőmű. Medgyesegyháza lakói sem akartak maguknak rosszat, amikor nemet mondtak.”
 • 6. 4 2008. február 28. 11:43
  „Arra az esetlegesen lehetséges dologra, hogy nem csak azt fog majd elégni az erőműben mint amit leírtak. Lehet majd ég benne egy-két olyan dolog is aminek nem volna szabad, a füst pedig mind a palotai lakosokat fogja boldogítani, ha a polgármester úr álltal bemutatott helyre építik./ a krematóriummal szembe /”
 • 5. 140 2008. február 28. 08:57
  „#4, mire gondolsz?”
 • 4. 4 2008. február 27. 18:21
  „Csak nehogy sirás legyen a nóta vége.”
 • 3. 140 2008. február 27. 13:28
  „Nekifogni az építkezésnek? Hát, az azért nem úgy megy. Az építtető amúgy is azt mondta, hogy csak akkor kezd mégegyszer hozzá, ha a lakosságnak legalább 2/3-a hozzájárul. Ahhoz meg kell egy népszavazás.
  Palotának nagyon kellene a bevétel, és biztos Pitvarosnak is.
  Nem kellene a lehetőséget elszalasztani.”
 • 2. triatlonos 2008. február 27. 07:54
  „Logikus a helyszin, mert itt van alapanyag, és a szállitási költség is kevesebb lenne. De biztos vagyok benne, hogy hamarosan megjelennek az ellenzők, mert ez egy ilyen ország.”
 • 1. Kért Elek 2008. február 26. 18:45
  „Hujber úr, itt a remek lehetőség gyors terület most meg csak vizsgálódik miért????? Neki kellene kezdeni az építkezésnek, vagy problémája van a területtel???????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón toborzott a Magyar Gárda

Makó - Toborzónapot tartott hétfő délután Makón a Magyar Gárda. A Csanád vezér téren, a Szent… Tovább olvasom