Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

A csatorna felújítására pályáznak Makón

Az utóbbi években Makó kezelésébe került gacsiba-papháti csatorna elhanyagolt állapota sok gondot okoz a környékbeli termelőknek. A város most a rekonstrukcióra pályázik, 40 millió forint értékben.
A Makótól északra és keletre elterülő mezőgazdasági területek művelését segítené, ha rendbe tennék az elhanyagolt állapotban lévő úgynevezett gacsiba-papháti csatornarendszert, ami csaknem 16 kilométer hosszú. Nagy-György József, az önkormányzat mezőgazdasági bizottságának elnöke lapunknak elmondta: van olyan szakasz, ahol szinte teljesen beleomlott a gát a mederbe, és van, ahol jókora növények torlaszolják el a víz útját – a helyzet megoldása sürgető.

Megtudtuk, gyakorlatilag a rendszerváltás óta pusztul ez a szakasz és a kistérség számos csatornarendszere, hiszen a joghézagok miatt a kezelés és a fenntartás feladatai nem mindig voltak egyértelműek. Az utóbbi években rendezték a tulajdonviszonyokat, így – számos önkormányzattal együtt – Makó felelőssége is megnőtt a csatornák karbantartásában, ám a jogszabályok ez idáig a források előteremtéséről nem rendelkeztek. Erre a problémára jelent most megoldást az agrár és vidékfejlesztési operatív program.

Az önkormányzattól megtudtuk: Makó a napokban nyújtotta be 39,4 milliós pályázatát a rendszer teljes kitisztítására és rekonstrukciójára, ehhez a város csaknem hatmillió forintos önerővel járulna hozzá, ám ennek fele a belügyi tárcától visszaigényelhető. Az összegből a leromlott állapotú szivattyúházakat helyreállítanák, a gépeket korszerűsítenék, és a csatornák keresztszelvényeit is bővítenék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörtek a Vidám barakkba

Tegnapra virradóra kifosztották a Vidám barakk névre keresztelt apró makói élelmiszerboltot. A… Tovább olvasom