Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

A falusi vendéglátás jelenthet boldogulást

Már eddig is kétszer annyian jelentkeztek egy Makón induló, ingyenes turisztikai tanfolyamra, mint amennyit vártak. De még mindig jelentkezhetnek, akik a jövőben falusi vendéglátásból szeretnének megélni, és meg akarják tanulni ezt a szakmát. Sok falusi, tanyai ember számára nyújthat lehetőséget a boldogulásra a nemzetközi szinten is elismert végzettség.
Ingyenes turisztikai tanfolyamot, és ennek részeként angol és német nyelvi képzést indít januártól a Makó és Térsége Turisztikai Egyesület, egy alapítványi iskolával közösen. Az OKJ-s szakképesítést adó, 400 órás tanfolyamra már eddig is kétszer annyian jelentkeztek, mint amennyi érdeklődőt reméltek. De még január első hetében is regisztrálhatnak, akik falusi turizmussal kapcsolatos végzettséget szeretnének – tudtuk meg Rozsnyai Évától, a turisztikai egyesület szervezőjétől.

– A pályázati támogatás eredményeképp ingyenes kurzust indíthattunk, így a remélt, húsz körüli jelentkező helyett már most 45-en regisztrálták magukat. Sokaknak vonzó a német és angol nyelvi képzés is, de a legtöbben azok szeretnék látogatni az előadásokat, akik kistelepülésen, esetleg tanyán élnek, és fantáziát látnak a falusi turizmusban – fogalmazott a szervező. Hozzátette: túljelentkezés esetén több csoportot is indíthatnak.

Bővülő adómentesség

Az országgyűlés a napokban elfogadta a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását. Eszerint 2007. január 1-jétől már nemcsak a magánszemélyek falusi szállásadásból – illetve az ahhoz kapcsolódó étkeztetésből, szabadidős program szervezéséből – származó bevétele adómentes 800 ezer forintig, hanem a szállásadáshoz nem kapcsolódó egyéb, alkalmi falusi és agroturisztikai tevékenységből származó bevétel is 400 ezer forintig.

A turisztikai szakembertől megtudtuk: a január 26-ától induló tanfolyam előadásait péntek esténként és szombatonként tartják a makói Pulitzer-kollégium ebédlőjében, a nyelvi foglalkozásoknak pedig a társalgóban találtak helyet. A képzés nem jelent nyelvvizsga-felkészítést, inkább a turisztikai gyakorlatban használatos kifejezéseket, kommunikációs formákat tanítják majd a jelentkezőknek. A 400 óra alatt gasztronómiai, kertészeti és turizmus elméleti tananyagot sajátíthatnak el a hallgatók, aki sikerrel levizsgázik, egy nemzetközi szinten elismert turisztikai végzettséget tudhat a magáénak. A jelentkezők között van, aki Cipruson vagy Svájcban dolgozik, és a szakmai előbbre jutás reményében végzi el idehaza a tanfolyamot – foglalta össze Rozsnyai Éva.

Megtudtuk: legtöbben a Makó környéki falvakból, Kiszomborról, Földeákról, Csanádpalotáról jelentkeztek, hiszen a térségben a falusi vendéglátás jelenthet sokaknak lehetőséget a boldogulásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói Sebastian Bonnban marad

Két éve kezdődött, tavaly a nyilvánosság előtt óriási botrányokkal folytatódott, néhány napja pedig… Tovább olvasom