Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A fecskéket idén sem háborgatják Makón

Idén is békésen fészkelhetnek, költhetnek a molnárfecskék a makói Bérpalota eresze alatt. Az önkormányzat nemhogy a fészkek leverésére jogosító engedélyt, de még állásfoglalást sem kapott a természetvédelmi szakhatóságtól arra vonatkozóan, miként lehetne megoldani a madárkolónia okozta gondokat.
Ortutay Miklós makói aljegyző lapunk érdeklődésére elmondta: idén már nem várható, hogy az önkormányzat bármilyen módon háborgatná a Bérpalota eresze alatt lévő fecskefészkeket – így természetesen egyet sem fog leverni közülük. Az 1920-as években épült, romantikus stílusú, műemlék jellegű épület eresze alatt Közép-Európa második legnagyobb molnárfecske-kolóniája él. A madarakkal azonban gond van: az épület földszintjén működő üzletek – többek között egy cukrászda – esetében az ÁNTSZ többször felhívta a figyelmet a potyogó ürülék miatti közegészségügyi problémára.

Az önkormányzat előbb azzal próbálkozott, hogy legalább a bejárat fölötti fészkeket levereti – természetesen a szakhatóság engedélyével, költési időszakon kívül –, később új fészkelőhelyet létesített abban a reményben, hogy legalább a madarak egy része önként átköltözik oda. Egyik ötlet sem vált be: az első elképzelés a házban lakók és az állatvédők ellenállásán hiúsult meg, a második egyszerűen azon, hogy a fecskék egyetlen fészket sem építettek az új helyre.

Az önkormányzat viszont mindenképpen szeretett volna valamilyen megoldást találni az áldatlan helyzetre. Ennek érdekében még a múlt év végén állásfoglalást kért az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, hogy mit tehetnek a fészkekkel, a madarakkal – erre azonban nem érkezett válasz. Tegnap szerettük volna megtudni a hatóságtól, miért nem foglalt állást három hónap alatt az ügyben, de nem találtunk illetékest, aki válaszolt volna a kérdésünkre.

Korábban a szakhatóság március 20-i határidővel engedélyezte, hogy a nyolcvan-kilencven fészekből húszat leverjenek. Azért szabtak határidőt, mert március 20-a után már jöhetnek a fecskék és a fészkelést nem szabad zavarni.

A határidő letelt, állásfoglalás viszont nem érkezett az önkormányzathoz, így új engedélyt sem tudott kérni bármiféle beavatkozásra a város. A fészkek és a fecskék ismét megmenekültek, ugyanakkor továbbra is megoldatlan maradt a makói főtér egyik problémája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetés a makói tisztítóműnek

Az öt éve működő makói biológiai szennyvíztisztító kapta meg idén a vízügyi tárca és a Magyar… Tovább olvasom