Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A fokhagymára vált át Makó

Tovább csökkent a vöröshagyma-termesztés Makón és környékén, ugyanakkor új esélyt kínál a gazdálkodóknak a fokhagyma – hangzott el a terméktanács tegnapi szezonnyitó tanácskozásán. A gondok egyik forrása az, hogy a kertészek továbbra is ódzkodnak az összefogástól.
Szinte már összeírhatatlanul szerényre apadt a hagyományos makói dughagymás vöröshagymával foglalkozó gazdálkodók száma a városban és térségében – hangzott el tegnap a makói székhelyű Országos Hagyma Terméktanács tegnapi szezonnyitó tanácskozásán. A termelési kedv csökkenését már a megjelentek számán is le lehetett mérni: a rendezvénynek otthont adó Kelemen-ház emeleti nagytermében igencsak foghíjasak voltak a széksorok.

Az egyik gazda megjegyezte: több a vetőmagot, vegyszert és hasonlókat kínáló szakember, mint a hagymakertész... Számszerű termésátlagokról, árakról, kilátásokról szinte alig esett szó.

A felvásárlással foglakozó Statívum Bt. képviselője, Mágori Józsefné azonban nem volt teljesen pesszimista. Megismételte, amit lapunknak korábban már elmondott: a hagyományosan itt termesztett vöröshagymának ugyan már bealkonyult, ám nagy lehetőséget jelent a Makó környéki földművelőknek a korábban kevés figyelmet kapott fokhagyma. Erre esélyt kínál többek között az, hogy a korábban dömpingáron érkezett kínai fokhagyma kvótája nem emelkedett, ráadásul a termelési költségek ott is emelkedőben vannak – ugyanakkor Magyarországról olcsóbb az árut a nyugat-európai piacra szállítani, mint Észak-Afrikából vagy Spanyolországból. A lehetőség kiaknázásához többek között jó marketingre van szükség. Makó ennek érdekében propagálta a fokhagymát például a birkózó-világbajnokság kapcsán, és ezért lesz fokhagymás szakmai nap is a következő hagymafesztiválon.

A Makóker Tész tervei

Vízi István, a városban lényegében egyedül talpon maradt termelői szövetkezés, a Makóker Tész elnöke szerint az elmúlt ötven év legrosszabb időszaka volt a mostani az itteni hagymatermesztők szempontjából. Úgy vélte, az érintettekben továbbra is kevés a hajlandóság az összefogásra – az emberek tárolókapacitás híján gyorsan, egymás alá ígérve igyekeznek terményeiket eladni, így a haszon mások zsebébe kerül. A hárommilliós törzstőkével alapított, harminc tagot számláló szövetkezés az elmúlt három év alatt csak negyvenegymilliós támogatást kapott, ám tervei merészek: hűtőkamrát, feldolgozó- és csomagológépeket szeretne vásárolni, taglétszámát pedig legalább megduplázni.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Galamb-emlékérem

Különleges emlékérem kibocsátásával köszöntötte a Magyar Nemzeti Bank a világhírű konstruktőr,… Tovább olvasom