Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A forradalomra emlékeztek Makón

A makói szokásokhoz híven két helyszínen, a Petőfi parkban és a Kossuth-szobornál is ünnepi rendezvényt tartottak tegnap az 1848-as forradalom tiszteletére.
Ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött a március 15-i megemlékezés tegnap Makón, ezt követően a belvárosi templomban Kiss Imre püspöki helynök celebrált szentmisét. A Petőfi parkban folytatódott az ünneplés, ahol a Szent István Egyházi Iskola egyik kilencedikes osztálya adott műsort. A forradalom költőjének szobra előtt Bánffy György szónokolt, összefoglalta az 1848 márciusának idusán történteket. Úgy fogalmazott: a forradalom az emelkedő szellem diadala volt.

Ezt követően a városháza előtt, a Kossuth-szobor talapzatánál emlékeztek 1848-ra. Itt elsőként Buzás Péter polgármester mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta: míg sajnos az országban nem jellemző, hogy a nemzeti ünnep alkalmából mindenütt társadalmi konszenzus alakul ki, Makón a különböző elkötelezettségű polgárok egyetértésben emlékeznek meg a történelmi eseményről. Hozzátette: a város ma a dualizmus korszakához hasonló gazdasági felemelkedés előtt áll.

A Kossuth-szobor előtti megemlékezésen beszédet mondott még Turi Tímea, Makón élő szegedi egyetemista, aki a forradalmi ifjúság szellemiségében idézte fel: ma mennyire fontos helyesen kötődni a múlt eseményeihez. Ezt Németh Kristóf színművész és Huzella Péter gitárművész ünnepi verses-zenés összeállítása követte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegy napig mit sem tudtak a makóiak

Bár a Pest-Buda és Makó közti utat váltott lovakkal egyetlen nap alatt meg lehetett tenni még 1848… Tovább olvasom