Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

A gazdáé a bérlő hátraléka

Egy tanyán élő család makói házát használják Halász Lajosék, akik nem értik: öt évig miért nem kellett hulladékszállítási díjat fizetniük, és most miért kaptak egy huszonháromezer forintos hátralékról szóló csekket. Eldöntötték: nem fizetnek, így viszont a tulajdonosnak kell helyt állnia.
Halász Lajos nem érti, most miért kell fizetnie, ha eddig nem kellett Fotó: Illyés Szabolcs
A makói háztartások csaknem felének van hátraléka a közszolgáltatónál. A végrehajtás sok helyen már elkezdődött.

– Már a polgármesteri hivatalban is voltam: a rokkantnyugdíjamból egyszerűen nem tudom kifizetni a szemétszállítási díj elmaradása miatt kirótt számlát, de nem is akarom, mert szerintem ez jogtalan; sajnos a hivatalban sem tudtak segíteni – mondta a Hosszú utcában igen szerény körülmények között feleségével és két fiával együtt élő Halász Lajos. Megtudtuk tőle: hat éve laknak ebben a házban, amit egy tanyai ismerősüktől kaptak használatra – annak a fejében, hogy fizetik a közüzemi számlákat.

– Öt éven át nem fizettünk hulladékszállítási díjat, most januártól azonban elkezdtek sorjázni a számlák, ezeket jogtalannak tartjuk. A férjem hetven-, én százszázalékos rokkant vagyok, minden lehetséges adó- és díjkedvezményt megkaptunk eddig, így nem értjük, miért kellene fizetnünk a szemétszállításért – kérdezte Halász Lajosné.

– Kukánk sincs – vette át a szót a férj. – A szomszéd utcába visszük át mindmáig azt a kis szemetet, ami nálunk termelődik, így hát szerintem el nem végzett szolgáltatást fizettetnek meg velünk. Sajnos mindkét fiunk közmunka-lehetősége véget ért, így őket is etetni kell, egyszerűen nem marad pénzünk a megélhetésre, nemhogy ekkora tartozást képesek lennénk befizetni.

A családhoz érkezett felszólító levélből egyértelműen kiderül: a Bio-Pannónia csak azok után a lakások után nem kéri a díjat, amelyekben nem lakik senki. Utal rá a felszólítás: bár a tulajdonos lakatlannak jelentette az ingatlant, évek múlva kiderült, hogy él ott egy család, ezért januártól elkezdték küldeni a számlákat. Most pedig, hogy fél éven át nem fizettek, felszólították őket tartozásuk rendezésére, ha ezt nem teszik meg, az adóhatóság révén hajttatják be az összeget.

– Ha a bérlő, vagy lakáshasználó nem fizeti ki a hulladékszállítás díját, azt a tulajdonosra terheljük, így, ha másként nem rendeződik a tartozás, a hátralékot az ingatlan birtokosának kell megfizetnie – mondta Geráné Mészáros Mária, a Bio-Pannónia Kft. makói kirendeltségének igazgatója.

– A szemét elszállíttatása kötelező közszolgáltatás, ami alól nem mentesülhet senki, bár szociális helyzet és életkor függvényében kedvezmény adható. Ezt nyilván az érintettek esetében is így számoltuk. Sajnos nem ritkaság, hogy a bérlő vagy a lakás, ház használója nem fizet, ilyenkor kusza jogi helyzet alakul ki.

Az igazgató hozzátette: a makói háztartások csaknem felénél gond van a számlák befizetésével, és elég sok család ügye a végrehajtás szakaszában tart. A pontos számot nem árulta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás meggyógyult a műtétek után

Két hónapnyi betegeskedés után tegnap állt először munkába Makó polgármestere, aki immár teljesen… Tovább olvasom