Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

A gázt kereső cég Magyarcsanádon folytatja a fúrást

Befejeződött az óföldeáki gázkútfúrás: a TXM Ltd. által megbízott horvát cég berendezésével 5700 méternél is mélyebbre fúrtak. Néhány héten belül kiderül, mennyi gáz rejlik ebben a mélységben. A cég gazdag lelőhelyet remél, de a feltáró munka tovább folytatódik – most már Magyarcsanádon.
Az Óföldeák határában több mint fél éve felállított fúrótornyot napokon belül szétszerelik. Fotó: Illyés Szabolcs
Néhány nappal ezelőtt befejeződött a fúrás az Óföldeák határában álló, úgynevezett Makó-6-os földgázkútnál. Egyelőre nem tudni, valójában mennyi gázt is rejt a hat kilométernyi mélység – mondta Roskó Péter mérnök, a feltárást végző csapat munkatársa. Kiderült: a horvátországi Crosco cég N–801-es jelzésű tornya körülbelül 5700 méter mélyre fúrt le, az ebből a mélységből feltörő háttérgázok és egyéb földtani jelek biztatóak, ezt a kutat ezért nem mélyítették tovább.

– Bár reméljük, hogy földgázban gazdag a feltárt réteg, ez csak a következő hetekben derülhet ki, amikor a most elért mélységben megnyitjuk a kőzetet – mondja a mérnök. – Attól, hogy ekkora mélységbe egyszerűen lefúrunk, még nem tör fel a földgáz, ezt úgy képzelhetjük el, mintha egy tölcsért megtöltenénk homokkal, és ezen próbálnánk vizet keresztülfolyatni: egy idő után a homok betömörödik, és nem engedi át a vizet. Így van ez a most elért, nagyon porózus kőzettel is: pusztán a fúrás miatt nem szabadul fel a szénhidrogén, hanem miután leszereltük a tornyot, lezárjuk a kutat, és a mélységben több apró robbantást hajtunk végre, ami felszabadítja az utat a gáz számára. Pontosan ekkor derül ki, hogy mit is rejt a föld a Makó-medencében – magyarázta a mérnök.

A fúrásokat végző TXM Ltd. új lelőhely feltárásába kezd a térségben. Néhány héten belül megkezdik a munkálatokat Magyarcsanád határában is. Miután az óföldeáki lelőhelyre felhelyezik a kútfejet, az N-801-es tornyot továbbszállítják a Makó-7-es kúthoz, Szikáncs mellé, ahol így – ha minden a tervek szerint halad – két héten belül megkezdődhet a fúrás. Az óföldeáki előtt befejeződött a székkutasi és a pusztamérgesi feltárás is.

Les Heardtól, a munkálatok amerikai vezetőjétől megtudtuk: a kútfej felhelyezését követően megvizsgálják, hogy megéri-e kitermelni az ásványkincset. Ha igen, egy speciális kútfejjel azonnal nekifognak. Így az ősz elejére már bizonyosan kiderül: mekkora bevételre is számíthat a magyar föld kincséből Óföldeák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvátországba is vinnék a hagymát

Horvát és török piacra viszik a zöldségféléket abból a tárolóból, amelyet most kezdtek el építeni a… Tovább olvasom