Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

A hatvanas évekbe repített vissza a makói múzeum

A Múzeumok éjszakája országos programsorozat keretein belül a makói József Attila Múzeum egész napos rendezvénnyel várta az érdeklődőket. A nap fénypontja a hatvanas évek ruhadarabjait felvonultató divatbemutató volt.
Népszerű volt a szombati Múzeumi Kavalkád Makón. Mátó Erzsébet, múzeumigazgató lapunknak elmondta, nem ez volt az első alkalom, hogy Makó is csatlakozott a Múzeumok éjszakája programsorozathoz, ezúttal azonban nem esti, hanem nappali programokkal készültek, céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a Múzeumra. Mindez sikerült is, hiszen rengetegen kilátogattak a szombati rendezvényre. A programok a retro jegyében teltek: családi vetélkedő, íjászkodás, veterán autók és motorok, divatbemutató, esküvő-kiállítás szerepelt a repertoárban, de a kézműves foglalkozások sem maradtak el. Idén újítás volt az is, hogy jobbára a hölgyeknek kedveztek a programokkal: a hatvanas évek ruháiból tartottak divatbemutatót, korabeli mennyasszonyi ruhákat és esküvői képeket állítottak ki. Hogy a férfiak se unatkozzanak, nekik veterán járművekkel kedveskedtek, és hogy a kettőt összekössék, esküvői stílusban pompázott a Ford T-modell. A színes programoknak a jó idő is kedvezett: egész nap kánikula, napsütés várta az érdeklődőket, és a vihar is csak kora este érkezett városunkba.

A hatvanas évekbe repített vissza a makói múzeum - GALÉRIA

A múzeum hónapok óta gyűjtötte a hatvanas-hetvenes évek ruháit, éppen ezért szép számmal tudták bemutatni azokat. A divatbemutatóra kilenc modell jelentkezett, akik magabiztosan mosolyogtak a kifutón. – Jó ötletnek tartottam a divatbemutatót, és mivel már nem először szerepeltem modellként, nem is izgultam – meséli Varga Nóra. A lányok egyáltalán nem tartották furcsának, hogy régi ruhadarabokban pózoljanak, sőt meg is kedvelték azokat. A bemutató eredetiségét a ruhákon kívül az adta, hogy korhű sminket és frizurát készítettek a modelleknek.

– Erre emlékeztek még? – hangzott el számtalanszor a sorokból. Nem maradhattak el a hatvanas évek sztár ruhadarabja: felvonultatták a chanel kosztümöt, a pliszírozott szoknyát, de nem hiányozhattak a raglán ujjú blúzok, a hippi stílusú nadrágok, matrózblúzok és az iskolaköpenyek sem. A divat folyton változik, ezért sokan úgy vélik, egyes darabokat akár még ma is hordhatnánk.

 
A hatvanas évekbe repített vissza a makói múzeum - GALÉRIA


Huszonöt ruhadarabbal járult a bemutatóhoz Oláh Gyuláné. – Lakásunkban rengeteg volt a ruha, és ennél jobb helyre nem is kerülhettek volna. Most örömteli volt újra látni saját ruháinkat ezeken a szép lányokon – fogalmaz az asszony. Mint mondja annak idején Makón is igyekeztek a hölgyek divatosan öltözködni, hisz szerették a szépet. Ám anyagilag nem mindig engedhették meg maguknak, hogy megvásárolják a ruhákat, ezért saját kezűleg varrták meg azokat. Oláhné esküvői fotókat is a múzeumnak bocsátott: egész családjuk képei kinn vannak. A képek között az újak mellett találtunk a régi korokból valót is: a legkorábbi 1897-es. A kiállítás nemcsak ezen a napon volt látható, augusztus közepéig bárki megtekintheti azt.

Olvasóink írták

  • 1. pog 2013. június 25. 10:14
    „nagy szervezés kellet hozzá...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Gül babával indul a makói nyár

Biztatóan fogynak a jegyek a Makói nyár címmel meghirdetett zenei fesztiválra – tájékoztatta lapunkat Bálint Márta, a rendező Kulturális Nkft. igazgatója. Tovább olvasom