Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

A helyén marad Ságvári makói szobra

Makó - Hiába kérte a Jobbik, egyelőre a helyén marad Ságvári Endre makói szobra – az önkormányzat csak akkor nyúl hozzá, ha ezt a környék lakói kérik. A körzet képviselőjét, Marosvári Attilát eddig nem keresték ilyen javaslattal a gerizdesiek.
Egyelőre a helyén marad Ságvári Endre gerizdesi mellszobra – így döntött legutóbbi ülésén egyhangú szavazással a makói képviselő-testület, miután megtárgyalta a Jobbik eltávolítást kérő levelét. Az alkotás Gerizdes városrészben található, azon a téren, amely korábban a nevét viselte és amelyet 1990-ben szüntettek meg a belefutó utcák számozását meghosszabbítva. A munkásmozgalom múlt rendszerben tisztelt alakjának szobrát Hadik Magda alkotta.

Ságvári Endre szobra Gerizdesen – egy apró, háromszög alakú parkban áll. A szerző fotója
Ságvári Endre szobra Gerizdesen – egy apró, háromszög alakú parkban áll. A szerző fotója
A Jobbik többek között arra hivatkozva kérte a mészkő szobor eltávolítását, hogy Ságvári Endre megítélése kérdéses: munkásságát ma már nem látják olyan pozitívan, mint a múlt rendszerben. Ellene szól az is, 1944-ben rálőtt az őt letartóztatni próbáló csendőrökre, egyiküket meg is ölte, és ez manapság terrorista cselekmény volna. Ságvárinak ráadásul nincs semmiféle kötődése Makóhoz.

Az indítványról kibontakozott vitában Toldi János (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a tűzpárbaj idején Magyarország német megszállás alatt állt, így ez utóbbi kérdést nem lehet a most aktuális megítélés alapján eldönteni. A polgármester, Buzás Péter (MSZP) ugyancsak óvakodott állást foglalni egy történészekre tartozó vitában. Végül azt javasolta: a szobor maradjon a helyén, és akkor térjenek vissza az ügyre, ha eltávolítását a helyiek kérik. Ezt a testület valamennyi tagja elfogadta.

A körzet önkormányzati képviselője, Marosvári Attila alpolgármester (Polgári Szövetség Makóért) érdeklődésünkre azt mondta: a városrészben nem téma a szobor ügye. Sem közvetlenül, sem közvetve nem jelezték neki a gerizdesiek, hogy gondjuk van vele – arról viszont hallott, hogy amikor a Jobbik tiltakozásként zsákot húzott rá, a közelben lakók vették le róla.

Olvasóink írták

 • 18. makovaros 2012. április 02. 07:19
  „Hát persze most ez a legfontosabb hogy szobrokat vegyenek le ezt tudja a jobboldal.
  Igaz hogy ott a gond a kórházzal az iskolákkal de az nem számít ilyenek a fontosak.
  Meg az értelmetlen név át nevezések.”
 • 17. Egyolvasó 2012. április 01. 18:22
  „16. Francois 2012.04.01. 16:12

  Azért itt vitatkoznék veled, mert ugye semmit sem lehet közbeszerzés nélkül tenni ebben az országban, így a játszótér áthelyezése is több millió forintba kerülne. Mert ebben a fenemód nagy demokráciában az emberek egymás segítésén, a másik pénzének mielőbbi megszerzését értik.”
 • 16. Francois 2012. április 01. 16:12
  „T:15. ráérő 2012.04.01. 13:42
  Csak az a felháborító, hogy ott gödör volt anno , és apámék és a többiek nem kevés kommunista szombatot dolgoztak ott hogy ez a csodálatos szobor ott legyen! Kicsit ha gondolkodnának a fehérházban, nem lehetne a Kelemen László utca végéről a játszóteret ide áthelyezni?! Tisztább, szebb a fű , fák vannak, se kocsma se kutya szar a környékben a mostani meg agyon van durva! Tökéletes megoldás lenne!!!!!! Csak a játékokat kellene átvinni, nem milliós nagyságrend!”
 • 15. ráérő 2012. április 01. 13:42
  „"14. Francois 2012.03.31. 09:02 "
  mivel nem park már hanem szemét lerakó"
  Ebben az esetben már a szobor is ott van ahová való: méltó helyén van!”
 • 14. Francois 2012. március 31. 09:02
  „A megoldás, mivel a feje sokszor leesik, vigyék el mielőtt valaki haza viszi:D Esetleg rendbe tehetnék a parkot is, mivel nem park már hanem szemét lerakó. Az ott élő elöregedett lakosság úgy se díbólná szét!”
 • 13. 3évesférfi 2012. március 30. 23:34
  „12. Francois: Mert a bőrmellényes nagymagyarországfetisiszta motorosoknak semmi okosabb nem jut az eszükbe.
  Tőlem is elfér a szobor, pláne ha ilyen ostoba indokkal jönnek, hogy egy 1944-ben elkövetett tett ma terrorizmus lenne. Az az egész rendszer maga volt a terrorizmus!
  Nade amikor szétkapták a TV-székházat a tisztelt jobbikos urak, szanaszét verve a kivezényelt rendőrséget, akkor ők szabadságharcosok voltak, ugyebár? Vagy az hogy van?”
 • 12. Francois 2012. március 30. 19:13
  „Egyébként ez most mért lett központi téma?!”
 • 11. scott1 2012. március 30. 16:17
  „Mennyivel szebb ez mostanában:

  Makón hol a virágok ámítják a világot,
  Ott van az Erdei út.
  Jól fizet bujtva, újra, meg újra
  Elad sok virágkoszorút,
  Közbeszerzésen sok-sok virágkoszorút...”
 • 10. Utazo 2012. március 30. 15:45
  „Kinek van utban?

  Mi, gyerekkent, telente ezt a szobrot dobaltuk hogolyoval, de csak ugy, jatekbol.

  Ott nottem fel, tolem elfer, es a csaladom se panaszkodott ra, nem zavarja a szomszedokat sem, beilleszkedett a kornyezetebe. :)
  Csak ott van es kesz. eddig elfert.”
 • 9. Egyolvasó 2012. március 30. 15:21
  „Megkaphatom a szobrot?? Persze csak ingyen vagy ajándékba, ha már ennyire útban van.”
 • 8. Egyolvasó 2012. március 30. 15:16
  „De szép is volt abban az időben.

  Lent, hol a tölgyek őrzik a völgyet,
  Kúszik az erdei út.
  Átszeli bújva, újra, meg újra
  Körben a völgykoszorút,
  Ott a mélyben a völgykoszorút.

  KIMSz-esek vágtak hajdan e tájnak,
  Élükön Ságvári járt.
  Hősies tettre, harcra nevelte
  Őket a lángszavú párt,
  Védte őket a lángszavú párt

  Kín meg a börtön jártak e földön,
  Mégse riadt sosem ő.
  Tudta, hogy győznek, ők az erősek,
  Virrad a drága jövő,
  Fénylőn virrad a drága jövő.

  Szálltak az évek, boldog az élet,
  Most csupa fényt hoz a nyár.
  Úttörőváros víg dala szálldos
  Szárnyasan, mint a madár,
  Könnyű szárnyain, mint a madár.

  Ott, ahol bújva tértek az útra,
  Már nekünk nyílik a rét.
  Múlnak az évek, őrzi az ének
  Hőseink drága nevét,
  Mártír hőseink drága nevét.”
 • 7. Francois 2012. március 30. 14:33
  „6. Q88 2012.03.30. 13:37
  Ebben igazad van, mikor felállították a fél utca le volt zárva, és mi akkori piros nyakkendős üttörök vehettünk csak részt aki a környéken lakott! Az a szobor teljesen felesleges ott! Nem utolsósorban az ott lakó idősek azt se tudják ki képviseli őket. Egyet tudnak nem Nagy Lajos már az! Kinek panaszkodnának! Régen volt virág, pad , járda stb.... ma gaz meg szemét, bár lehet ez stílusos a szoborhoz! :P :D”
 • 6. Q88 2012. március 30. 13:37
  „Ez igen érdekes és jó duma! Biztos amikor felállították akkor a gerizdesiek kérték!”
 • 5. KamuNeni 2012. március 30. 11:57
  „Hagyjatok ott. Mi ez a jobbik naci stilusu szervezet? Mindent szetrombolni amit a tortenelem krealt?? Micsoda hulyeseg. rendszerek, szokasok jonnek mennek. A tortenelembol tanulni kell apam es nem szetrombolni azt. Ha mint a indokukat jogosnak erzik akkor az en indokom is van olyan jo. Ott kell hagyni hogy a jovobeliek tanulhassanak Sagvari tortenetebol.

  Nem helyes a csendorokre lonni? Az ma mar terrorista cselekedet lenne? nem hiszem ha azok ok nelkul fenyegetnek akarki eletet es az onvedelmbol rajuk lo. A rendor nem szent hanem egy alaklmazott akinek a feladata a koz vedelme es nem az eroszak. Ha nem latja be valaki akkor mennie kell. Talan a jobbiknak kellene mennie ha enyire paranoidok.

  Nem vagyok egy parti se, es mig a jobbiknak vannak jo inditvanyai is ugyanakkor a diktatura amit terveznek nem szabadna bekovetkeznie. Amugy nem erdekel senki mas velemenye erre vonatkozoan mert ez az en velemenyem es kesz. Nem a szomszed jovahagyasat probalom elnyerni hogy "ohh mit szolnak a szomszedok" Kit erdekel?”
 • 4. ráérő 2012. március 30. 10:01
  „.."Ságvári Endre utca nevét a Fővárosi Közgyűlés 2011-ben Sinkovits Imre utcára változtatta. Szobra áll például Makón, gimnázium Kazincbarcikán és Szegeden viseli a nevét..."
  Nem is áll a megyénk olyan rosszul Ságvári(Spitzer) Endréböl...
  Bűnözőnek szobrot?...
  Esetleg elvtársak a volt munkásőrökböl diszőrséget állitani?
  Schmitt Pálnak követeli az MSZP is a lemondását..?”
 • 3. citrom01 2012. március 30. 09:38
  „Tisztelt fórumozok! Jómagam is azt gondolom ,hogy el kell távolítani a szobrot ,ezt az embert nem lehet tisztelni.Másrészt a Fürdő terét is elnevezték (makóvecz )térnek,és nem kérdezték az ott lakok akarják vagy sem . Marosvári Attila ezt elfelejtette közölni! Sokan ellenezték és mégis ráerőltették az emberekre a név módosítást. Mert igazán makovecz a mi pénzünkért tervezett valamit ,és bármilyen csodálatosnak gondolják ,sokan nem is akarták a fürdőt sem! Itt egyenlőre marad a kommonista szemlélet ,de egyszer remélem ez is el fog tünni!!!!!!”
 • 2. Francois 2012. március 30. 08:42
  „Én kérném távolítsák el , mert szeretnék a helyére házat építeni! Esetleg a térköveket, meg a padot letehetnék oda az időseknek, hátha letudnának ülni mint régen!”
 • 1. szentmiki 2012. március 30. 08:33
  „elftársak, szorgos népünk győzni fog...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirándulás vonattal a Bánáton

Az Apátfalva-Magyarcsanád vonatos túra résztvevői a Maros-völgyi vasúton utazva láthatják a végtelen bánáti síkságot. Tovább olvasom