Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

A hetven évvel ezelőtti lakosságcserére emlékeztek

A hetven évvel ezelőtti lakosságcserére emlékeztekAz emlékparkban állították fel a Megemlékezések Emlékkövét. Fotó: Kovács Erika
Emlékparkot avattak szombaton Csanádalbertin, a köztemetőben. Az első és második világháborúban elesett hősökre, a csehszlovák-magyar lakosságcserére, az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeznek a Megemlékezések Emlékkövével.
– Ma már csak 15-en vannak Csanádalbertin, akik megélték a lakosságcsere borzalmait – mondta ünnepi beszédében Csjernyik Zoltán polgármester a köztemetőben, az emlékpark avatásán. A rendezvényre Negyedről, Hidaskürtről, Tallósról és Vízkeletről is érkeztek küldöttségek. Ezekről a felvidéki településekről telepítettek családokat 1947-ben Csanádalbertire.

– A családokat elszakították egymástól, nehezen működött a kapcsolattartás. Óriási érvágást jelentett a lakosságcsere mindenkinek, aki átélte. Máig fájnak a sebek – fogalmazott a polgármester.

Lázár János miniszter, a térség országgyűlési képviselője nem tudott jelen lenni az ünnepségen. Levélben osztotta meg gondolatait. Hangsúlyozta, az emlékpark az összetartozásról szól. A lakosságcserét szégyenteljesnek nevezte. Hangsúlyozta, a nagyhatalmi alkukból zsarnok rendszerek születtek.

Az emlékparkot Kiss-Rigó László katolikus és Gáncs Péter evangélikus püspök szentelte fel.
 

– A mi családunkat először Csehországba telepítették ki, majd onnan kerültünk Csanádelbertire – mondta az ünnepség után lapunknak Dégi Györgyné Takács Etelka, aki kislányként élte meg a lakosságcserét. Szülei elbeszéléséből úgy tudja, szép házat, gazdasági épületeket hagytak otthon.

Itt pedig olyan rozzant épületbe költöztették a családot, aminek még kilincs sem volt az ajtaján. Madzaggal kellett behúzni.

– A szüleim sokat meséltek arról az életről, amit hátra kellett hagyniuk. El nem lehet mondani a fájdalmat, amit a kitelepítés okozott. Csak sok év elteltével utazhattak haza látogatóba – mondta.

Az emlékparkban felavatták a Megemlékezések Emlékkövét. Egy-egy oldala a világháborúk áldozataira, a 70 évvel ezelőtt történt lakosságcserére és az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezik.

Felújították a temetőben található kilenc első világháborús katonasírt is, amihez 900 ezer forintos pályázati forrást kapott az önkormányzat. Az ünnepség a művelődési házban folytatódott, ahol kiállítást rendeztek korabeli tárgyakból. Az érdeklődők előadást is hallhattak a lakosságcsere történetéről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovas felvonulás a forradalom előestéjén - galéria

Lovas felvonulás a forradalom előestéjén - galéria
Az 1956-os forradalom hőseinek emléke előtt tisztelgett a Sándor Móric Lovas Egyesület Makón. Tovább olvasom