Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

A hónap végén bezár a makói MTH-konyha

Makó - December végén bezár a sokak által kedvelt étkezde, az MTH-konyha Makón, mert a helyiség bérlője nem fizette ki határidőre a 2,1 milliós bérletidíj-tartozását. Molnár Istvánné bár ígérte, nem nyilatkozott lapunknak.
Hamarosan bezár Makó egyik legkedveltebb étkezőhelye, az egykori Galamb József Szakmunkásképző volt kollégiumában működő úgynevezett MTH-konyha – nevét, mint arra az idősebbek jól emlékezhetnek, a szakiskola korábbi nevének rövidítéséről kapta. A közelmúltig az ajtóig kígyózott a sor az olcsó és nagy adagokról híres makói MTH-konyhán délidőben. Mostanra megcsappant a forgalom, de azért még mindig sokan látogatják, és nem csupán diákok. Ottjártunkkor egy diákcsoport tagjai azt mondták, elégedettek a konyhával, egy éppen távozó idős férfi viszont azt, korábban jobb volt a hirdetésekben és a bejáraton is Molnárné Icu, azaz Molnár Isvánné nevével fémjelzett, tálcás kiszolgálással működő étkezde. Ez persze ízlés dolga.

Idén még étkezhetnek a vendégek a makói MTH-konyhában. A szerző felvétele
Idén még étkezhetnek a vendégek a makói MTH-konyhában. A szerző felvétele

Az viszont tény, hogy a makói képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy döntött, december 31-ével felmondja a Molnár Istvánnéval kötött helyiségbérleti szerződést. A képviselők által elfogadott határozatból kitűnik, erre jó oka volt a városnak. Molnár Istvánné ugyanis, aki egy 2011-ig szóló, határozott időre kötött megállapodás alapján 2006 januárja óta bérlője az épületrésznek, betegségére és kórházi kezelésére hivatkozva idén február óta nem fizette a 400 négyzetméteres helyiség után a havi 199 ezer forintos bérleti díjat. Molnárné összesen 2,1 milliós hátralékot halmozott fel. Mivel korábban nem volt tartozása, a polgármesteri hivatal megállapodott vele, hogy a kérdéses összeget hitelből rendezi, ám a megszabott határidőre ezt sem teljesítette. A felmondásról szóló határozat azt követően született, hogy a bérlőt többször felszólították a fizetésre – mindhiába. Az önkormányzat egyébként, mivel az épületegyüttest szállodaként szeretné hasznosítani, nem tervezi, hogy újból meghirdeti a helyiséget.

A történtekről szerettük volna megkérdezni Molnár Istvánnét is, aki tegnap annyit mondott, előbb hétfőn délután tárgyal az önkormányzattal, szeretné ugyanis továbbvinni a konyhát, és ha vége a megbeszélésnek, jelentkezik, elmondja az álláspontját – ezt azonban hiába vártuk. Kerestük mi is telefonon, de nem értük el. Az étkezdében járva megtudtuk, február óta ténylegesen nem Molnár Istvánné vezeti a konyhát, ám akik szívességből átvették, azt mondták, mivel a bérlő továbbra is Molnárné, ő az illetékes a bérleti szerződés ügyében nyilatkozni.

Lesz hol enniük a diákoknak

A most már a Makói Oktatási Központ részeként működő szomszédos Galamb-iskola 900 diákja közül mindössze nyolcvanan étkeznek a közeli MTH-konyhán, kétharmaduk 50 százalékos étkeztetési kedvezménnyel. Horváth Zoltán igazgató lapunknak elmondta: a diákoknak mindenképp lesz hol ebédelniük, ez ügyben tárgyalni készül az önkormányzattal. Átmenetileg valószínűleg a Pulitzer-kollégium menzájára járhatnak majd, ahol ugyancsak kaphatnak kedvezményes ebédet a rászorulók.

Olvasóink írták

 • 12. fleto666 2008. december 08. 08:55
  „greencat szerintem az Icu nem tud az önkormányzat dolgozói disznóságairól Pityusom meg szerencsére igen,úgy hogy ezt a pálya felszántást a ti kommunális adótokból fogják helyre hozni még mi előtt Pityus ki nyitja a száját !”
 • 11. greencat 2008. december 07. 23:42
  „"Tárgyaltak az Erdei Ferenc téri sportpálya körül kialakult helyzetről, ami komoly fejtörést okozott a képviselőknek. Az egyik edzőpályát 12 millióból kellett volna felújítania a Szabókert Kft.-nek. Molnár László (MSZP) sporttanácsnok elmondta: a makói cég agyagos talajjal töltötte fel a pályát, ami miatt nem csupán a fű nem nő, de a csapadékvíz sem folyik el, így itt-ott úszómedencék alakultak ki. Az ügyben olyan beavatkozás kell, ami végleges - hangsúlyozta Molnár -, mert ,,Kalmopyrinnel nem lehet gombás megbetegedést kezelni". Ezzel arra utalt, hogy a cég nemrégiben felszántotta a pályát, hogy mentse a menthetőt. Szabó István vállalkozó hangsúlyozta: padlóra kerül, ha el kell végeznie a mintegy 10 milliós helyreállítási munkát garanciális javításként. Buzás Péter azt mondta, ha nem makói vállalkozásról lenne szó, nem mérlegelnének, akkor már átment volna a hibásan teljesítő kivitelezőn az úthenger. A polgármester kármegosztást javasolt, amit elfogadott a testület és a vállalkozó is. Eszerint a felmerülő költségek több mint felét a Szabókert állja."

  Vajon az Icuval szemben a képviselő testület, miért nem ilyen méltányos, vagy toleráns??
  Önkormányzati dolgozók, pedagógusok, rendőrök, tűzoltók, diákok, a bírósági dolgozók, nyugdíjasok is idejárnak ebédelni! Az Icu hajléktalanokat ingyen etet nap mint nap! valahogy azt a kieső bevételt az Önkormányzatnak tolerálni kellene, ha másképp nem, hát úgy, hogy elengedi ezt a 2millás tartozást!!!
  Vagy az Önkormányzat állítson fel ingyenkonyhát a maga költségére!!! Meglátjuk meddig bírja anyagilag!:) Nem kevés szegény és hajléktalan ember van!”
 • 10. magyarok 2008. december 05. 14:36
  „Németh Pálnak ezúttal igazat kell adjak!”
 • 9. siposzsuzsanna 2008. december 05. 10:06
  „Fogadni mernék, hogy a makói vállalkozók közül jó néhényan tartoznak pénzekkel, akár még magasabb összeggel is. Azokat miért nem tüntetik fel a médiában? Évekig pontosan fizetni, majd betegre dolgozni magát
  és esetleg most az egészségére költeni, már újságba való hír.
  Elég lett volna, hogy bezár az MTH konyha és kész. A többi nem tartozik a nyilvánosságra.
  Elég baja van szegény Icunak így is.
  A szálloda dolog szerintem valakinek fontosabb, mint a gyerekek kajája, és ezért volt a felesleges kibeszélés.
  Icu van olyan tuti csaj, hogy előteremti a pénzt, újságcikk nélkül is.
  Szeret a város Icu!”
 • 8. nagyi8 2008. december 04. 18:24
  „Az Icuka éveken át etette a hajléktalanokat!

  30 hajléktalan / nap x 400 forint / ebéd x 360 nap / év x 4 év == 17"230"000 forint

  17"230´000 forint,
  ennyit ajándékozott Icuka a hajléktalanoknak 4 év alatt.
  Nem tudom, mennyi ideig volt Icuka a konyhán bérlő.
  Ha a felvett 4 évem nem helyes, számoljanak avval, azzal az évszámmal, amelyik helyes.

  De így, vagy úgy:

  17´000"000 forint?
  Ez egy olyan óriási összeg,
  aminél csak az Icuka arany szíve nagyobb.
  S ilyen összegnél már mindegy, hogy 17"000"000, vagy 14"000"000, vagy 20"000"000 forint.

  Úgy gondolom az önkormányzat nagy hibát tett,
  amikor nem vette figyelembe ezeket a tényeket.”
 • 7. Németh_Pál_nyugalmazott_mérnök 2008. december 03. 23:26
  „Tisztelt Icuka!
  ************

  Ezúton is köszönjük az önfeláldozó munkáját!

  Igen, az MSZP-SZDSZ szándékosan megfojtja a vállalkozókat.
  S ezt már 6 éve.
  Az elkövetkező 2 év sem fog mást hozni.

  Igaza van Makovecz Imre építésznek.
  Nem is akarja a politikai vezetés az ország felemelkedését.
  A lényeg az, hogy ŐK felemelkedjenek, a felső tízezer.

  Igen, igaza van a Zolcsi44-nek is: kell az épület a gazdagoknak: olcsón.

  Makón is sok az igazságtalanság:
  A Korona Étterem, sokkal nagyobb, szebb, mint az MTH,
  csak 100´000 forintért van kiadva havonta.
  Ebből a szempontból egy nagy-nagy igazságtalanság az MTH-konyháért 200´000-et kérni.

  Hiányolom az ,,oknyomozói" újságírótól, hogy leírta volna a többi bérleti díjakat is Makón....
  Csak azért, hogy a lakosság tisztán lásson.
  De ez már ebben a cenzúrás önkormányzati környezetben nem megengedett.
  Különben repülne az állásából.....

  A szívem az Icukánál van:
  Amikor nap mint nap, hetente, havonta és éveken át délután 14 óra után
  ingyen adott ebédet kb. 30 hajléktalannak, szegénynek és nyomorultnak.
  Csak azt kérte tőlük, hogy tisztán és józanul menjenek.

  Ehhez hasonló cselekedetet Makón még nem láttam,
  Még megközelítőleg sem, sem priváttól, sem pedig az önkormányzattól.

  Mert a legszebb és legnemesebb esetek a szegények körében található.
  S Icuka egy ezekből a ritkaságokból.”
 • 6. zolcsi44 2008. december 03. 18:21
  „Az önkormányzat szállodaként kivánja hasznositani. Hát röhögő görcsöt kapok az ilyen hülye dumátol. Amire lessz belőle valami szétrohad az egészmint a többi hasonlo épület.
  Vagy....????? valaki szemet vetett rá???? Ugyanis a sumákolás már az állammüködés része, az MSzP már nem tud másként létezni, igy ez már nem FELELŐTLENSÉG, NEM BÜNCSELEKMÉNY. Igy a szabályok kijátszására megy a játék.
  Na ez van. Ezt kapd ki.”
 • 5. correct 2008. december 03. 17:56
  „Szégyenletes ez az egész!
  Jelen esetben nem bérleti díjat kellene szedni,hanem megköszönni Icunak,azt a helytállást amit évek óta véghez visz.Vagy fáj a konkurens vendéglőknek,hogy jobbat,nagyobbat és elérhető áron ad?
  Csak üzenni tudom minden vendéglősnek,nem az azonnali meggazdagodás a cél,hanem olykor a figyelem is amit a vásárlók felé közvetít a kiszolgáló! Bízok abban,hoyg ebben a városban is vannak még értelmes pozicióban lévő emberek akik többre becsülik a köz szolgálatát mint a feneketlen zsebüket.
  Arra pedig gondolni kellene,kedves képviselők,hogy ki is kell termelni azt a bérleti díjat. Icunál nehezen menne,hiszen emberségesen és egészségét valóban nem kímélve tette mindennapos tevékenységét.
  Én csak egy vagyok a sok közül,de a mentőknél megtapasztalhattam,azt a fajta hozzáállását amivel megtisztelt bennünket.És ami fontos munkahelyet biztosított többeknek,ami most elvész.
  Hajrá ICU!!!!”
 • 4. Norman_Bates 2008. december 03. 16:00
  „tudom, hogy off

  de valaki szedje már össze a hülye román kamionosokat vásárhely felé terelő táblákat, csak szólok, hogy már rég kész van a szőregi útfelújítás.
  on”
 • 3. fleto666 2008. december 03. 05:30
  „TOVÁBBÍTSD!
  http://www.seresmaria.hu
  Magánszemélyként, négy gyermekes anyaként aláírásgyűjtést indítottam, melynek célja a 386 országgyűlési képviselő költségtérítésének szigorítása, pontosabban, hogy csakis a számlákkal alátámasztott kiadásaik után járhasson nekik költségtérítés, ahogy ezt elvárják mindenkitől az általuk hozott törvények alapján - ami sajnálatos módon rájuk még sem vonatkozik!
  Az Országos Választási Bizottság által hitelesített kérdésem így hangzik: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"
  Több mint száz olyan parlamenti képviselő van, aki az elmúlt ciklusban 17 millió forintnál nagyobb összegű költségtérítést kapott adómentesen, bármiféle bizonylat felmutatása nélkül! A költségtérítéseken kívül nagyon sok más kiváltságuk is van, de most hogy bajban van az ország, még sem magukon kezdik a megszorításokat. Hogy kiken, azt mindannyian érezzük.
  Sajnos igen szűk csatornákon tudom népszerűsíteni az aláírásgyűjtést, pedig csak 4 hónapot ad a törvény erre. Van egy honlapom (www.seresmaria.hu), ahol minden lényeges információ megtalálható, valamint letölthető és kinyomtatható az aláírásgyűjtő ív, amit fénymásolni is lehet. Ha sikeres lesz az aláírásgyűjtés és megvan a 200 ezer aláírás, a népszavazást az EU-s választással egy időben lehetne megtartani, így nem kerülne szinte semmibe.
  Amennyiben támogatja a kezdeményezést , az íveket a következő címre kérném eljuttatni:
  Seres Mária, 1426 Budapest, Pf.: 122.

  Egyre több a baj és virul a korrupció, miközben a megélhetésünk egyre nehezebb. Erről viszont a honatyáink mintha tudomást sem akarnának venni. Üzenjünk nekik ezzel a 200 ezer aláírással!
  Üdvözlettel: Seres Mária

  u.i.: Kérem, egy válasz e-maillel tájékoztasson, ha számíthatok a segítségére.
  Az a legnagyobb támogatás, ha mindenkinek szól erről, akinek úgy gondolja, hogy érdemes!"”
 • 2. greencat 2008. december 02. 23:12
  „A kaja is finom Nála és a marhapörköltet is ott főzik a legjobban:) más vendéglátós elbújhatna mögötte! Bőséges adagokat adott elfogadható áron!”
 • 1. jodó 2008. december 02. 20:30
  „Szegény Icu, betegre dolgozta magát ezen a konyhán. Nagyon sajnálom,igazán méltatlan hozzá ez a helyzet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mindegy, milyen ásványvizet fogyasztunk

Makó - Egy makói, 51 éves kutatóorvos még a rendszerváltás után a hóna alá csapott két üveg… Tovább olvasom