Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A Koronában vitáznak a biztosítási rendszerről

Makó - Nyilvános vitára hívta Buzás Péter makói polgármestert, országgyűlési képviselőt az új egészségbiztosítási rendszerről a 43-as út ügyében ismertté vált civil aktivista, Németh Pál. Buzás csak a szakmai vita moderátora szeretne lenni, helyette Tukacs István szocialista szakpolitikus állja majd a sarat. A polémiát várhatóan február 7-én rendezik meg a makói Korona Szállóban.
Az egészségügyi reformról, az új biztosítási rendszerről kezdeményezett nyilvános vitát Németh Pál nyugalmazott mérnök, aki lapunkban a 43-as úttal kapcsolatos akcióival vált ismertté. Az aktivista Buzás Pétert hívta vitapartnernek.

A polgármester és szocialista országgyűlési képviselő azt vállalta, hogy házigazdája lesz az elsősorban tájékoztató jellegű polémiának. Buzás tervei szerint a beszélgetés moderátora lenne, és a szakmai vita megalapozására előadónak meghívta Tukacs István szocialista szakpolitikust.

– Fontosnak tartom, hogy minél több, a térségünkben élő ember számára mind nyilvánvalóbb legyen: mit takar az egészségügyi reform. Meggyőződésem, hogy a törvénytervezetet támogatnom kell a szavazatommal, ám a tisztábban látás mindenképpen megéri a nyilvános vitát. Fontosnak tartom, hogy mindez elsősorban ne politikai érdekek, hanem szakmai szempontok alapján valósuljon meg – mondta lapunknak Buzás Péter.

A Koronában vitatkoznának

Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő a vita helyszínének a Korona Szállót jelölte ki. A polémia időpontja nem végleges, de mindenképpen meg kell, hogy előzze a február 11-i parlamenti szavazást. Előzetesen február 7-i időpontban állapodtak meg a felek.  
– Szeretnék egy országosan ismert egészségügyi szakembert meghívni, hogy ismertesse a több-biztosítós modell kockázatait, esetleges hátulütőit, ám ha senki sem vállalja, magam állok ki, hogy összefoglaljam tapasztalataimat. Személyes élményekről, benyomásokról és konkrétumokról kívánok szólni, hiszen harmincegy éve magam is alanya vagyok ilyen társadalombiztosítási rendszereknek. Svájci és dán példákat tudok hozni – mondta Németh Pál. Az aktivista elmondta: sok emberrel beszélgetett az utóbbi hónapokban, és meggyőződése, hogy a makóiak többségének rendkívül hiányosak az információi a reformmal kapcsolatban. Számít rá: hamarosan elegendő aláírás gyűlik össze, hogy a kérdésről népszavazás döntsön, és akkor alapvető lesz, hogy minél többen pontosan tudják a tényeket.

Olvasóink írták

 • 12. Németh Pál nyugalmazott mérnök Makóról 2008. február 04. 20:11
  „Jó napot SzaSa
  ******************
  Idézet:
  "
  De egy ilyen tevékenység is lehet hasznos. Kinek?
  "

  Jó kérdés, egyszerű a válasz.

  1.
  Olyanoknak, akik mélységében meg akarják érteni az előttünk lévő egészségügyi-társadalmi problémát.

  2.
  Olyanoknak, akik elszánják magukat az aktiv társadalmi-közéleti tevékenységre, hogy javitsanak a helyzeten.

  3.
  A reformátoroknak üzen, hogy a nép tudja, mi van a szinfalak mögött.

  4.
  Kiutat mutathat a mai társadalmi-politikai-szakmai kátyúból azoknak, akik nyitottak a fejlődésre.

  Üdvözlet”
 • 11. triatlonos 2008. február 04. 19:16
  „Már ez a vita SzaSa és Németh között jobb, mint amit a parlamentben lehet hallani. Mindkettőnek van igazsága, de azért a lényeg a kettő között van. Németh Úr abban téved, hogy azt hiszi, hogy a dolgok úgy mennek, mint a fejlett demokráciákban. SzáSa pedig nem értékeli vitapartnerének elszántságát! Számtalanszor mondtam Németh Pálnak, hogy mit akarsz te Buzással? Neki pénze van, hatalma van, kapcsolati tőkéje van, de meg egy kis mezitlábas nyugdijas vagy 4 diplomával. Igen ezt tudom, - de nekem ez a munkám!!! Kérem mindkét vitatkozótól, hogy maradjunk a kultúr emberek stilusánál, semmi lekezelés, semmi sértegetés!”
 • 10. SzaSa 2008. február 04. 09:09
  „Kedves Németh Pál!

  Ön taknyos gyerekekként kezeli kortársait is, viselkedése inkább bolsevik, mint demokrata. Mondanivalóját a FIDESZ állandóan változó szélkakasaihoz igazítja, hiteltelen, tartalmatlan és ötlettelen.

  De egy ilyen tevékenység is lehet hasznos. Kinek?”
 • 9. Németh Pál nyugdijas mérnök Makóról 2008. február 04. 08:20
  „Tisztelt SzaSa!
  *****************

  Lebecsül engem és a nyugdíjasokat. Nem baj, majd még tanul valamit.

  Pénteken voltam Szegeden fórumon, ahol Sándor Klára - SZDSZ - és Nógrádi Zoltán - Fidesz - vitatkozott.

  A Fidesz sokkal jobb volt.

  Az én személyes 31-éves tapasztalataim mindkettőt verik.

  Kösse föl a gatyáját fiam!!!

  Üdvözlet.”
 • 8. SzaSa 2008. február 04. 07:29
  „Kedves Németh Pál!

  Megmondtam, hogy felkészületlenül vörös szuronyok közé rohan. Én nem értem, hogy 60 felé járó öregurak miért tekintik szabadidős tevékenységnek a makói politikát. Profik kellenek, akik nem hisznek a DAJKAMESÉKBEN. Ja és nem is találnak ki újakat. Nem a saját fájdalmukat, mániájukat álcázzák, hanem a makóiak igényei szerint politizálnak.

  Készüljön fel, hogy csütörtökön 200 vörös beépített sisak néz majd Önre vissza a Korona nagytermében. De igazából azt is kétlem, hogy megtartják a fórumot.”
 • 7. triatlonos 2008. február 03. 17:59
  „Tisztelt Németh Úr!
  Az igéret szép szó, ha .... ! Ugye még a gyerekkorából elevenen él az idézet. De tisztelettel kérem, hogy Makón - ahol a törvényesség őre a jegyző - erre ne számitson! Már csak azért, mert a jegyző a MAKÓI HIREK felelős szerkesztője, aki a "feketén-fehéren leirt" szabálytalaságokra azt mondta: ez igy jó!!!!! Még mindig keresem a szavakat, de talán febr. 7. 14 órára megtalálom. Csak nehogy a "Gazdag féle" müködési szabályzat szerint megvonják! Üdv.: triatlonos”
 • 6. Németh Pál makói nyugdijas 2008. február 03. 16:02
  „Tisztelt Triatlonos!
  **************************

  A helyzet még rosszabb:

  Az Önkormányzat MEGIGÉRTE nekem, hogy megjelenik az elmult pénteken a fórum beharangozása a MAKÓI HIREK-ben.

  Nem tartotta a szavát a makói Önkormányzat.

  A laptulajdonos valószinűleg nem érdekelt a fórum beharangozásában.

  Üdvözlet”
 • 5. triatlonos 2008. február 02. 23:05
  „A Délvilág a sajtótájékoztatás ellenére elfelejtette leirni a fórum időpontját. De hiába kerestem a MAKÓI HIREK c. információs hetilapban valamilyen tájékoztatást, mivel a jegyző a felelős szerkesztő, igy már értem! Sőt azokat is megértem, akik Buzás ujságnak nevezik”
 • 4. citrom 2008. január 30. 14:34
  „Tisztelt olvasok makói polgárok! 2007.12.17.-én Buzás Péter a parlamentbe felált, és hangos igennel Válaszolt az egészségügyi reformra.,,Valószinu ezt azért tette mert tisztában volt annak müködésével és elönyével".Akkor nem értem miért nem ál ki saját maga .Vagy talán ö maga nemtudja meggyözni a halgatoságot? Akkor a parlamenti szavazáson miért nem tartozkodott úgy mint most .????”
 • 3. M@M 2008. január 30. 09:29
  „Kedves triatlonos!
  Ha túl sokat vársz csalódni fogsz! Búzásnak óriási politikai tapasztalata van, őt csak erőszakkal lehet lemosni! De az szóba sem jöhet! Így aztán dumálhat mindenki amit akar, úgy is az történik amit a szocik akarnak! Mert alsó madár fogással a szadesz irányít! Egy 2%-os pártocska így irányít 10 millió embert! Igaz a pénz 90%-a az ő zsebeikben landol!!!”
 • 2. triatlonos 2008. január 29. 18:08
  „Mindenképpen szeretném, ha Horváth Ágnes jönne, mert ő ért ehhez a reformhoz legjobban, és bizonyára el tudná magyarázni Németh Pálnak, hogy milyen a több biztositós rendszer. A gondot csak abban látom, hogy a nyugalmazott mérnök úr már legalább 30 éve a több biztositós rendszer betege. Izgalommal várom a vitát. Egyben biztos vagyok, hogy a mellébeszélés most nem fog működni. Buzás most méltó ellenfélre talált, és ezt már érzi is, csak nehogy megvonja a szót, mint moderátor.”
 • 1. Száműzött 2008. január 29. 17:10
  „Hát ez érdekes, hogy a képviselő csak házigazda meg moderátor lesz. Ha lehet egy ötletem, a szervezők a végén szavaztassák meg a jelen lévőket, ők támogatják-e a törvénytervezetet. Csak hogy a képviselő is lássa, a a nép, akit képvisel, milyen szavazatot vár(na) tőle.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy éven belül védett lehet a makói hagyma

Makó - Az Európai Bizottság egy éven belül dönt arról, védett eredetű élelmiszer-ipari termékké… Tovább olvasom