Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A madárinfluenza és a vadászok kára

A Makó környéki vadásztársaságokat is érzékenyen érintik a madárinfluenzáról szóló híradások: Pitvaros környékén a külföldi vadászok például lelövik a fácánt és a vadkacsát, de elvinni már nem akarják. Az egész térségben egyre nehezebb eladni a vadat.
Szívesen lelövik, de haza már nem viszik az olaszok a fácánt. Fotó: Gyenes Kálmán
Idén még több mint háromezer fácánt és kétezer-négyszáz vadkacsát engedett ki erdőre-mezőre a pitvarosi Petőfi Vadásztársaság, de lehet, hogy jövőre már egyetlen vaddal sem gazdagítják a természetes szaporulatot, mert egyszerűen nem éri meg. Szabó Mihály elnök szerint nagyon érzékenyen érintette társaságukat a madárinfluenza körüli hírverés.

– Szerencsére még mindig jönnek térségünkbe külföldi vadászok, például nemrég egy olasz csapat érkezett, és meg is lőtték a vadmadarakat, de a húsukat végül is nem vitték el, pedig szigorú állatorvosi felügyelet alatt neveljük a fácánokat, kacsákat. Nagy volt a bizonytalanság, telefonálgattak haza, végül mind úgy döntöttek, hogy nem nyúlnak a madarakhoz. A nyulat és az őzet még elviszik, de kimondhatjuk, hogy leáldozóban van a vadászat piaca. Ha jövőre is annyira kicsi lesz a kereslet a vad iránt, mint azt az idén tapasztaltuk, mérlegelnünk kell, hogy egyáltalán neveljünk-e szárnyasokat – foglalta össze az elnök.

A vadásztól azt is megtudtuk: a helyzetet tovább rontja, hogy egyre nagyobb mértékben zsugorodik az élőhely, és nagyon kevesen áldoznak rá, hogy a természetes környezetet helyreállítsák. Kevés vad jön át a román–magyar határon is, hiszen az utóbbi években már Romá-
niában is engedélyezett a határ menti vadászat, csupán a róka, a kutya és a vadmacska gyakori a határsávban, ezek pedig gyakran okoznak károkat a magyar területeken.

Az olasz vadászok gyakran csak a lövés öröméért pufogtatnak. Illusztráció: Gyenes Kálmán
A vadászat visszaesése egyébként más jelenségeket is magával vonz. Hiszen ha kevesebb fácánt, kacsát lőnek a vadászatok alkalmával, vadnyúlból is kevesebb kerül terítékre, ennek következtében nő a szaporulat, ami jelentős károkat okozhat a növénykultúrákban.
A makói térség nyugati részein gazdálkodó Marosszögi Egyetértés Vadásztársaság idén még nem érezte meg a madárinfluenzával kapcsolatos félelem hatásait. Vadgazdaságukban ezer fácánt neveltek, mindet szabadon is engedték, és az igényeknek megfelelően jövőre is hasonló tenyészetet terveznek – mondta el lapunknak Bacsa György elnök. Mindemellett megtudtuk: egyre nehezebb a vadat eladni, hiszen trófeát is évről évre mind kevesebben szeretnének, a vadhús ára pedig egyre alacsonyabb, bár a takarmányozás és a befogás költségei egyáltalán nem csökkennek.

A társasághoz tartozó Maros-határon egyébként rendre nagyobb vadak is átmerészkednek. Szinte minden esztendőben rábukkannak gímszarvas vagy vaddisznó nyomaira, két-három évente puskavégre is kapnak egy-egy agyarast – szarvas kilövésére nincs engedélyük. A vadászok nem tartanak attól, hogy a madárinfluenza komolyan veszélyeztetné a fácán- és a vadkacsaállomány egészségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szánkózódombot készítenek Makón

A környéken lakók kérésére szánkózódombot készít a makói önkormányzat a Petőfi park szabadtéri… Tovább olvasom