Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

A Makó térségi települések 341 milliós támogatása

Összesen több mint négyszázmillió forintnyi beruházáshoz nyert 341 milliós támogatást Makó kistérsége. A falvakban a legsürgetőbb feladatot tudják most elvégezni: út- és járdaépítés kezdődik, és hozzáfognak a szeméttelepek rekultivációjához.
Az idei első regionális célalap-támogatásból a legnagyobb arányban a Makó térségi társulásnak sikerült támogatást szereznie. Ez összesen 341 millió forintnyi forrást jelent. Ez azért is nagy jelentőségű, mert összesen több mint húsz kistérség nyújtott be sikeres pályázatot ehhez az alaphoz – tudtuk meg Marosvári Attilától, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökétől.

– Összesen négy regionális és két megyei területfejlesztési pályázaton nyerte el ezt az összeget a makói kistérség, ami a teljes, 3,4 milliárdos régiókeret tizenegy százaléka – mondta Marosvári. – Ebben az összegben útépítésre 5, míg a hulladéklerakók uniós szabványra való átalakításához 13 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatás szerepel, sok egyéb cél megvalósításának segítése mellett. Ezekből a pénzekből elsősorban terveket készíthetnek majd a települési önkormányzatok, amelyek segítségével sikerrel pályázhatnak majd a 2007–13 közötti uniós tervezési időszak forrásaira.

Most számos, már-már életveszélyes állapotba került közintézmény felújítására is lehetőség nyílik. Az elnyert pályázatok mindegyikéhez lesz elegendő önerő.
– Végre felújíthatjuk az iskolaépületet, hiszen évek óta nagy szükség van a termek vízszigetelésére és a fűtésrendszer korszerűsítésére is, ami csaknem hétmillió forintba kerül, az óvodára is több mint kétmillió forintot tudunk költeni – foglalta össze Szegvári Ernőné kiszombori polgármester. Hozzátette: Klárafalván tizenötmillió forintos útépítés indulhat, megújulnak Ferencszállás útjai is, összesen 47 milliót költhetnek a legsürgetőbb feladatokra.

Apátfalván és Magyarcsanádon összesen 33 millió forintból hozzák helyre a következő hónapokban az elhasználódott utakat, járdákat, és a szeméttelep rekultivációs tervét is ebből az összegből készítik el. Nagylak most nem pályázott: későbbre tartalékolja önerejét.
– Nagyon nagy szükség volt erre a segítségre, 21 millió forintból végre egy új fogászati készüléket vásárolhatunk, és fejleszthetjük az óvodát, iskolát Pitvaroson – fogalmazott Dégi György polgármester. Hozzátette: Ambrózfalván is a szeméttelep szabványossá tételéért pályázhatnak. Óföldeákon többek között szintén a hulladéklerakóra fordíthatják a támogatás összegét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogvédő iroda Makón

Helyi polgári jogvédő irodát állít fel Makón a Fidesz az országos társadalmi önvédelmi testület… Tovább olvasom