Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A makói Diósszilágyi-kórház nyert az 52 millióval

Makó - Egyelőre saját céljaira, de reményei szerint további képzésekre is hasznosítja majd a makói kórház a tavaly felújított nővérszállót, illetve a beszerzett oktatási berendezéseket. A beruházáshoz az Unió adott támogatást egy romániai orvosoknak sürgősségi képzést biztosító projekt keretében. Lehet, hogy legközelebb szerbiai orvosokat oktatnak majd.
A makói kórház továbbra is használja a romániai orvosok képzése céljából felszerelt oktatótermet, illetve a harminc év után felújított szállót – az előbbiben értekezleteket, tudományos üléseket tartanak, az utóbbiban most nővérek, orvosok laknak. Mint annak idején megírtuk, az intézmény az Unió által támogatott programra, amelynek keretében a határon túlról érkezett kollégákat nyolc egymás után érkező csoportban a sürgősségi betegellátás európai normáira oktatták, összesen 52 millió forintot fordíthatott: 32 millióból újították fel a bentlakásos oktatáshoz az orvos- és nővérszállót, alakították ki és szerelték fel az oktatótermet, a többit pedig magára a tanfolyamra költötték. Ennek során nyolc csoportban összesen 163 ember – húsz főorvos, tizenöt orvos és százhuszonnyolc asszisztens kapta meg a szegedi egyetem orvoskara továbbképzési központjának oklevelét.

– A tanfolyamsorozat az idei esztendővel véget ért – mondta Farkas Iván szülész főorvos, a projekt vezetője –, de nem áll kihasználatlanul mindaz, amihez az intézmény az uniós forrás segítségével jutott. A romániai kollégák bentlakásos képzéséhez használt, a felújításra harminc évet várt, két- szintes nővérszálló egyik szintjén ismét a kórház egészségügyi dolgozói laknak.

A képzéshez beszerzett oktatási segédeszközök, berendezések pedig a Szent István-teremben szolgálják a kórház mindennapos céljait értekezletek, tudományos ülések alkalmával – a makóiak tehát egyértelműen nyertesei az uniós támogatásnak. Farkas Iván ugyanakkor elmondta azt is, hogy mindezt a későbbiekben is szeretnék a határon túl élő orvosok oktatására, továbbképzésére fordítani. Mivel erre a makói kórház egy ideig még nem pályázhat újra, az egyik elképzelés szerint úgy fogadnának újra romániai orvosokat, asszisztenseket, hogy most ők kérnek hozzá támogatást – egy másik elképzelés szerint pedig, amely már az eredeti tervek között is szerepelt, szerbiai orvosoknak kínálnák fel a lehetőséget. A szállással nem lesz gond: az összesen 27 férőhellyel rendelkező nővérszálló egyik szintje szabad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó a bank iskolapéldája

Makó - Hosszú vizsgálat és alkudozás előzte meg a 2,5 milliárdos makói kötvény kibocsátását. A… Tovább olvasom