Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

A makói Ford t-modell Jaslóban

Makó - Karol Biernacki, a megyei levéltár lengyel származású igazgatója segített abban, hogy elkészüljön a kiállítás lengyel nyelvű változata: június 20-a óta Makó testvérvárosában, Jaslóban látható.
Nagy tisztelet övezi Makón az évszázad autójaként számon tartott Ford T-modell konstruktőrét, a városban 1881-ben született Galamb Józsefet: több tábla őrzi emlékét, viseli nevét helyi szakmunkásképző iskola, s ebben az épületben éppúgy van mellszobra, mint a főtéri szoborparkban. A József Attila Múzeumban állandó kiállítás tiszteleg előtte. Ennek lengyel nyelvű változatát mutatják be most Makó testvérvárosában, az ottani kulturális központban. A bemutató ötlete a testvérváros egy küldöttségének tavalyi látogatásán merült fel; a lengyel változat elkészítését a múzeum alapítványa finanszírozta, a tablók fordításához pedig Karol Biernacki, a megyei levéltár lengyel származású igazgatója adott segítséget – ő egyébként jaslói születésű.

Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A kiállítást június 20-án makói részről a múzeum nemrég nyugdíjba vonult igazgatója, Halmágyi Pál és Gilicze János, ugyancsak nyugdíjas éveit töltő makói levéltáros, az alapítvány elnöke nyitotta meg. Úgy tudjuk, a jaslói kiállításra elvitték a híres Ford T-modell egyik makettjét is, magát az autót azonban itt nem láthatja a közönség. A varsói Közlekedési Múzeumban, ahová a kiállítás egy hónap múlva utazik, mégis lesz egy eredeti jármű is. Az alapítvány tervei között szerepel, hogy készíttet a Makón látható Galamb-kiállítás tablóiból egy magyar nyelvű másolatot is, amelyet például a határon túli magyar múzeumok mutathatnak majd be. Makón pedig az egykori Ford-lerakat alaposan megrongálódott reklámfalát lenne jó helyreállítani, s egy közterületet is érdemes volna elnevezni Galamb Józsefről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bográcsozni készül a Nefelejcs

Mintegy 70-80 nótát tesz ki az 5 esztendeje alakult makói Nefelejcs népdalkör repertoárja. Tovább olvasom