Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

A makói gyilkos utolsó 30 órája

Makó - Barátai segítségével felidéztük a két embert agyonlövő és magával is végző makói férfi utolsó harminc óráját. Semmi nem utalt arra, hogy ilyesmire készül. Aki a holttesteket megtalálta, már biztos abban: nem féltékenységi dráma történt.
– Soha nem gondoltam volna, hogy képes ilyesmire. Hogy lelője az élettársát, Losó Pirit, és az egyik barátját, Gémes Pétert, akit tíz napja fogadott be. Soha! Mégis megtette! – mondja a rendőrség eddigi adatai szerint két embert meggyilkoló, majd magával is végző Kovács Béla barátja, Gera István.

Az utolsó harminc óra

A férfi és mások segítségével felidéztük a szörnyű bűncselekményt elkövető gyilkos-öngyilkos utolsó harminc óráját. Gera István elmondta, hogy a holttestek felfedezése előtti napon, szerda reggel munkába indulás előtt szokás szerint Kovács Béláék Kossuth utcai lakásában kávéztak Losó Pirivel és Gémes Péterrel együtt. Szerda kora estig, fél ötig hármasban, egy közös barátjukkal, Robival Makó közelében, Gémes István tanyáján dolgoztak. A munkát fél öt körül fejezték be, onnan a szobafestő Gera makói, Alma utcai házába mentek, ahol Kovács Béla megivott legalább 5-6 deciliter pálinkát. A három férfi ezután együtt betért a Kossuth sörözőbe, onnan a Tó-csa kocsmába mentek, majd ismét a Kossuth söröző következett.

– Tizenegy óra előtt Béla elköszönt, azt mondta: megyek, megfőzöm a rossz barátok vacsoráját. Kérdeztük, hogy mit ért ezen, de nem válaszolt, csak megismételte: „Összehívom a rossz barátokat, és vacsorát főzök nekik" – elevenítette fel a szerda késő este történteket Gera István, aki pár perccel Kovács Béla távozása után Robival együtt „beugrott" egy kólára a Mol-kútra.

Juhász László sohasem látott fegyvert a szomszédjánál. Lövéseket sem hallott. Fotó: Miskolczi Róbert

Nem engedte be a barátait

Tizenegy óra után pár perccel a kúton felbukkant Losó Piroska is, akit, mint kiderült, Kovács Béla kért meg, hogy vegyen neki egy doboz cigarettát. A nő a két férfi társaságában megivott egy kólát, váltott velük néhány mondatot, utána elindult haza. Ekkor fél tizenkettő lehetett.
– Reggel háromnegyed hétkor mentünk Béláékhoz. Kopogtattam, ő alsónadrágban és pólóban jött ki. Mentünk volna be, de nem engedett. Ez szokatlan volt és furcsa. Soha nem tett ilyet. Tolt kifelé, közben azt ismételgette, ma nem megyek veletek, este sokat ittam, fáj a fejem – folytatta Gera István.

Fegyvert nem láttak a gyilkosnál

Ő és Robi ekkor látta utoljára Kovács Bélát. Gera azt mondta, barátja csütörtök reggel sem tűnt idegesnek, ruhája, keze nem volt véres, pedig akkor valószínűleg már végzett Losó Piroskával és Gémes Péterrel.
A lakást, ahol a gyilkosság történt, Juhász Lászlótól vette Kovács Béla január 7-én. Juhász és felesége, valamint a fiuk szerda éjjel hallotta, hogy a férfi hazaért, de lövésekre nem emlékeznek. Fegyvert sem láttak a szomszédjuknál, mint ahogy mások sem. A rendőrség tanúként hallgatta meg őket, a család egész éjjel nem tudott aludni. Azt mondták, amit Gera, vagy a Kossuth söröző üzletvezetője, valamint Kovács Béla volt felesége, meg mások is: semmi nem utalt arra, hogy a férfi mire készül.

Gera István a gyilkosság helyszínén. Mécsest tett az ajtó elé.

– Biztos vagyok benne, hogy nem féltékenységi dráma történt – hangsúlyozta lapunknak a tragédiával kapcsolatban Ajtai Antal. Ő volt az, aki megtalálta a holttesteket. Mint elmondta, Kovács Bélával nagyon jó barátok voltak, nem múlt el úgy nap, hogy ne beszéltek volna személyesen vagy telefonon. Aznap nem tudta őt felhívni, és mivel aggódott miatta – mert egy hónapja már előfordult, hogy gyógyszereket vett be –, egy rokonával együtt elment a Kossuth utcai házba. Az ajtón hiába zörgetett, hiába kiabált, a szomszédok pedig azt mondták, nem látták még aznap a bent lakókat. Félt, hogy nagy baj van, ezért nem tehetett mást, befeszítette az ajtó üvegét, és bement – az ajtó belülről kulcsra volt zárva. Először Gémes Péter holttestét pillantotta meg, aki a külső helyiség ágyán feküdt letakarva, majd a belső szobában, az ágy mellett látta meg a földön jó barátját és mellette a puskát. A nő pedig az ágyon feküdt takaróba bugyolálva. Antal mindezt látva szinte önkívületbe esett, ordítva kért segítséget a szomszédoktól, és rosszul is lett, kórházba kellett vinni.

Piroska a halálba tért vissza

A mezőhegyesi Losó Piroska három hete elhagyta Kovács Bélát, csak ezen a héten kedden tért vissza a férfihoz, aki tavaly szeptemberben vált el a feleségétől. Gémes Pétert tíz napja fogadta be Kovács Béla.

„Még mindig itt látom őket"


– Hiába voltunk szinte testvérek, Béla sosem nyílt meg előttem igazán, nem beszélt a gondjairól, így nem tudom, miért történhetett a tragédia – mondta Ajtai Antal, könnyeivel küszködve. Csak annyit vett észre rajta, hogy az utóbbi két hétben csöndesebb, zárkózottabb lett. Hozzátette: nagyszerű ember és nagyon jó barát volt, mindenkin segített, néha még a kocsmába betévedő ismeretlen hajléktalanoknak is vett egy hamburgert, fizetett egy italt. – Még mindig itt látom őket magam előtt – sóhajtotta megtörten.

Gyilkosság, öngyilkosság

– Eddigi adataink szerint K. Béla egy átalakított kispuskával fejbe lőtte L. Piroskát és G. Pétert, majd magával is végzett – nyilatkozta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Szenti Szabolcs nem kommentálta azt az információnkat, mely szerint a két áldozat külön szobában, betakarva, ágyban feküdt. A szóvivő azt sem erősítette meg, hogy a lövéseket azért nem hallották a szomszédok, mert a kispuskára egy házilag barkácsolt hangtompítót erősített a feltételezett tettes. Szenti Szabolcs azzal magyarázta a szűkszavúságát, hogy a rendőrség csak a végleges szakértői vélemények kézhezvétele után tud minden kérdésre válaszolni, de azt fenntartják, amit a gyilkosság körülményeiről már pénteken is közöltek, ma pedig megerősítettek.

Oláh Zoltán, Szabó Imre

Olvasóink írták

 • 7. Fegyverneki Klára 2008. március 22. 08:40
  „L.Pirinek rengeteg férfival volt már kapcsolata,ezért nem tartom teljesen kizártnak hogy nem féltékenység volt az oka.Igaz,nem ismerem csak így gondolom!!!!”
 • 6. klj_54 2008. március 13. 18:46
  „Több empátiát emberek!
  Lehet egy gyilkos is áldozat, önmaga áldozata.
  A féltékenység a legborzasztóbb betegség és ráadásul gyógyíthatatlan:(
  Ex-nejem is ezzel mérgezte a házasságom.
  Igaz, nem ölt meg csak elváltunk, csendben.”
 • 5. Sunyi Ökör 2008. március 09. 21:06
  „A volt feleség a hONVÉDBAN LAKIK, MUKIÉKTÓL NEM MESSZE. Azt terjeszti a nagybarom öccsével együtt, hogy ők sokat tudnak!! A boltos mondta. És hogy nem gyilkos a Béla, hanem ő is áldozat. Röhögnöm kell.”
 • 4. Sunyi Ló 2008. március 09. 16:54
  „Lehet, hogy az újságírók előre vízionálták a MOL és az OMV egybekelését és belekavarodtak a dolgokba...”
 • 3. ÉN??? 2008. március 08. 16:46
  „Szerencsétlenek,sok ital" meg a lét bizonytalanság ezt váltja ki?!Gera I. az biztos szavahihető ember.DDD”
 • 2. szikveez 2008. március 08. 15:19
  „Kedves!

  Hol van Makón Mol-kút?... Azért a cikk írójának erre figyelnie kellett vna...”
 • 1. Elemer Laux 2008. március 08. 09:35
  „Bárkinél lehetnek ilyen illegális fegyverek, amikkel bárkit lelőhetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három autó, tíz mentős jutott egy makói sérültre

Makó - Tíz mentős „hozta" szállítható állapotba azt az idős asszonyt, aki Makó határában… Tovább olvasom