Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

A makói kórház gazdálkodását tanulják

Immár nem veszteséges a makói kórház működése, helyzete azonban semmivel sem jobb, mint a hazai kis kórházaké általában. Baráth Lajos főigazgató a gazdálkodásban igyekszik a közgazdasági szempontokat is érvényesíteni – erről is szól az a posztgraduális egyetemi képzés, amelynek a makói intézmény a gyakorlati oktatóhelye.
Idén már a második, ezúttal hatvan-hetven fős csoport vesz részt a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara orvos-közgazdász akkreditált diploma utáni képzésének keretében azon az egyhetes makói kurzuson, amelyen a helyi kórház vezetői, szakemberei a gyakorlatban igyekeznek bemutatni, miként lehet összehangolni a gazdaságilag megengedett és orvosilag lehetséges terápiás eljárásokat, egyáltalán: miként lehet érvényesíteni az egészségügyi ellátásban a közgazdasági szempontokat. A makói kórházban töltött idő alatt többek között a létszám- és bérgazdálkodásról, a kórházi logisztikáról, a gyógyszergazdálkodásról és az intézményüzemeltetésről, illetve az uniós fejlesztési lehetőségekről kapnak tájékoztatást az ország minden részéből összegyűlt diplomás ápolók, orvosok és intézményvezetők – tudtuk meg Baráth Lajos főigazgatótól.

A Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórházban tanulmányozható modell a főigazgató szerint működőképes, hiszen egy esztendő alatt elérték, hogy az intézmény adósságának halmozódása megállt. A korábban felvett hitelállomány természetesen megmaradt, ám míg két évvel ezelőtt havi tizennyolcmillióval nőtt a tartozás, mostanra ez lényegében nullára csökkent. Bár a kórházat sújtó külső tényezők – az elégtelen finanszírozás, a volumenkorlát – változatlanul maradtak, sikerült fordítani a bér- és a dologi kiadások arányán, nőtt a teljesítmény.

Stabilizálódott a helyzet, de a kiszolgáltatottság megmaradt – összegezte az eddigi eredményeket Baráth Lajos. Hozzátette: a pénzügyi-gazdasági fordulat mellett arra is büszke, hogy sikerült a makóiak bizalmát visszaszerezniük: tavaly ezerháromszázzal több páciens választotta a helyi kórházat fekvőbeteg-ellátásának helyéül, mint egy évvel korábban.

Baráth Lajos a makói kórház biztos jövője érdekében két irányban szeretné fejleszteni az intézményt: az egyik – a városi termál- és gyógyfürdővel együttműködve – a mozgásszervi rehabilitáció, a másik az időskori gondozás. Ez beilleszthető a hazai és az uniós pályázati rendszerbe, ráadásul alkalmazkodást jelent a helyi betegigényekhez, hiszen Makó elöregedőben van, az ízületi problémával küszködők aránya pedig – az itteni fő megélhetést jelentő mezőgazdasági munkák miatt – huszonöt százalékkal magasabb, mint más vidékeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dögcédulák Bárdos Páltól

Új novelláskötettel jelentkezett a Makóról elszármazott író, Bárdos Pál. A Dögcédulák című könyv a… Tovább olvasom