Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

A makói kórház megdolgozott a háromszázmillió forintért

Kár aggódni amiatt, hogy a megyei közgyűlés nem engedte el a makói kórház háromszázmilliós konszolidációs hitelét – mondja Baráth Lajos főigazgató. A kölcsönt később megkaphatja végleges támogatásként a makói kórház. Az intézménynek van már programja a kormány megszorító intézkedéseinek kedvezőtlen hatásai ellen is.
A makói kórházban tegnap összdolgozói értekezletet is tartottak – ezen azonban csak az aktuális feladatokról volt szó. tó: Karnok Csaba
– Mi lesz most a makói kórházzal? – kérdezték szerkesztőségünk telefonján a napokban többen, köztük ottani dolgozók és betegek is. A városban ismét szárnyra kapott az a hír, hogy az egészségügyi intézmény veszélyben van, mégpedig azért, mert a ciklus utolsó ülésén nem került napirendre a megyei közgyűlésben az a javaslat, amely vissza nem térítendő támogatássá minősítette volna azt a háromszázmillió forintos hitelt, amit a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház korábban kapott. A kórházban tegnap összdolgozói értekezletet is tartottak, ezen azonban nem erről volt szó, hanem az aktuális feladatokról. Az igazgató szerint nincs válsághangulat. Az intézmény vezetője, Baráth Lajos azonban sajnálja, hogy a kedvező döntés nem született meg, mert a kórház szénája hosszú idő után most végre rendben van.

A makói kórházban tegnap összdolgozói értekezletet is tartottak – ezen azonban csak az aktuális feladatokról volt szó. Fotó: Karnok Csaba
– Az intézmény az utóbbi egy évben, megbízásom óta komoly átalakításokat hajtott végre, nagyon sokat lefaragott a korábbi adóssághegyből. Ma már nincs harminc napon túli tartozása, és ha ezt a háromszázmilliót elengedte volna a megye, most a magyar kórházak százhetvenes listáján az utolsó harmadból az élbolyba kerülhetett volna. Miért lett volna fontos ez? Mindenekelőtt azért, mert így az intézményről kialakuló kép nem reális, nem tükrözi az itt folyó szakmai-gazdasági munka egyensúlyi állapotát – mondja a direktor, emlékeztetve arra is: az intézményvezetésnek van pénzügyi terve arra is, hogy miként kezelje a kormány újabb, várhatóan évi százötvenmilliós veszteséget okozó megszorításait is. Ezt a közgyűlés is elismerte. Most, amikor az egészségügy átszervezése kapcsán csakugyan ismét lehet arról hallani, hogy lesznek vidéki kórházak, amelyek áldozatául eshetnek majd a szigornak, ez sem mellékes körülmény. A tartozás elengedésével ráadásul sokkal jobbak lennének az esélyei a különböző fejlesztési pályázatokon.

És lehetnek is hamarosan Simicz József, a megyei közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, a baloldali frakció vezetője szerint. Mint tőle megtudtuk, szándékukban áll a hitelt elengedni. Az indítványt egyszerűen azért vették le a napirendről, mert azt szeretnék, ha nem csak a makói kórház, de a többi hasonló intézmény, mindenekelőtt a százmilliós konszolidációs hitellel rendelkező szentesi kórház is egységesen megkapná ugyanazt a lehetőséget, segítséget. A hivatal most megvizsgálja a megye összes ilyen jellegű kintlévőségét, és az év végén, látva a pénzügyi lehetőségeket, sor kerülhet az adósságrendezésre. Simicz József a megyei költségvetést ismerve úgy gondolja, minden bizonnyal lesz mód ilyen határozatot hozni – a dolog egyszerűen döntés kérdése lesz.


Nem zárja be kórházait a megye

Nincs szó arról, hogy a megyei önkormányzat be akarná zárni bármelyik kórházát – mondta Frank József elnök lapunknak. Miután a csütörtöki, cikluszáró közgyűlés vitája megjelent lapunkban, több beteg és orvos is hívta telefonon a megyei önkormányzatot. A csütörtöki vitában nem hangzott el hangsúlyosan, hogy itt egy pénzügytechnikai intézkedésről folyt a szó. A makói kórház kapott kölcsön háromszázmillió forintot a fönntartó megyétől, ezt a pénzt elköltve, fölhasználva helyreállította pénzügyi egyensúlyát, takarékossá alakította át energiafölhasználását. A kérdés az volt, ezt a pénzt hogyan tartsák nyilván, és nem volt szó arról, hogy ezt most azonnal vissza akarja kérni a megyei önkormányzat. Frank József elnök lapunknak elmondta, a szentesi kórház is kapott százmillió forint hitelt, s az év végén a két kölcsönről együtt kell majd tárgyalni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

P. Bodzsár Erzsébet négy évről – négy év után

Négy évvel ezelőtt írt, Az Úr legyen veletek! című naplójával jelentkezett a Szegeden és Makón… Tovább olvasom