Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

A makói olimpiai emlékoszlop nyomában

Makó - Mára csak egy csonka kőoszlop maradt abból az olimpiai emlékműből, amit negyven évvel ezelőtt a makói Petőfi parkban avattak fel a város sportolói. A helyi sportbarátok szeretnék helyreállítani.
Ha valaki Makón a Petőfi park Hollósy Kornélia–Lehel utcai sarkánál sétál, a bokrok között egy nagyjából derékig érő, henger alakú kőoszlopra bukkanhat, amelybe az olimpiai öt karikát és az 1972-es évszámot vésték. A felirat nehezen kivehető, maga az oszlop is szemmel láthatóan megviselt. Egy olimpiai emlékmű megmaradt részéről van szó, amelyet 40 esztendővel ezelőtt állítottak az akkori, müncheni világjátékok tiszteletére a város sportolói.

Az olimpiai emlékoszlop avatása 1972. szeptember 2-án...
Az olimpiai emlékoszlop avatása 1972. szeptember 2-án...


Az emlékoszlopról a korabeli sajtó néhány mondatos hírben számolt be, amelyből kiderül: az avatáskor Erdei János olimpikon, az 1952-es helsinki világjátékok résztvevője – akinek nevét a város sportcsarnoka viseli – egy fát is ültetett a közelben. Azt már az unoka, Erdei János mutatta meg nekünk egy fekete-fehér fotón, hogyan is nézett ki az avatáskor az emlékmű: egy tábla is tartozott hozzá, amelyre azt írták, a XX. nyári olimpia tiszteletére állították Makó város sportolói.

Azt, hogy az olimpiai platán pontosan hol van, ő sem tudta megmondani. Elmondta viszont, hogy nagyapja a fa gyökeréhez az ültetéskor egy időkapszulát is helyezett, amelybe személyes visszaemlékezését tette 22 éves sportpályafutásának emlékezetes németországi mérkőzéseiről. Az unoka azt is elmesélte, hogy amikor legénykorában udvarolt, mindezt mindig elmesélte annak a hölgynek, akit épp szeretett volna meghódítani, ha a Petőfi parknál sétáltak. A legtöbben kétkedve fogadták szavait.

...és ami mára megmaradt az emlékműből. A szerző felvétele
...és ami mára megmaradt az emlékműből. A szerző felvétele

Az idei év is olimpiai, ezért több makói sportbarátban felvetődött: jó lenne felújítani a négy évtizede állított emlékoszlopot. Bár azt már senki sem tudja, hová lett az oszlophoz tartozó tábla, Molnár László, a képviselő-testület ifjúsági és sporttanácsnoka szerint ez jó ötlet. Hozzátette: a város várja mindazok jelentkezését, akik bármilyen módon segítséget tudnak nyújtani a megvalósításhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fától az erdőt

Pénteken 11 órakor nyílik a múzeum új természetrajzi kiállítása. A Fától az erdőt... címmel megrendezett tárlaton az érdeklődők több mint 30 kitömött állatot: a magyar erdők, mezők vadjait csodálhatják meg. Tovább olvasom