Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

A makói piacon a vevő fogy a legjobban

Makó - Vasárnap kétezren, szerdán és pénteken mintegy ezren fordulnak meg a makói piacon. Ez még mindig a város agórája, ám amióta megnyílt a négy nagyáruház, megdöbbentő módon esett a kereslet, és ennek a folyamatnak még nincs vége.
Sokallják, amit az árusítási lehetőségért fizetni kell, egyúttal panaszkodnak az egyre szűkülő keresletre azok a gazdálkodók, akik a makói piacon árulnak – ezt a következtetést vonta le rövid piaci sétája után három ellenzéki képviselő, Orosné Spák Hedvig, Halmágyi Pál és Márton Imre. Ők hárman időről időre felkeresik a város életében fontos szerepet játszó intézményeket, vállalkozásokat, hogy lássák, hol mi történik. Megjegyezték: az elárusítóhely mindmáig őrzi hagyományos agóra mivoltát, azaz közéleti tereferék, beszélgetések színtere is egyben.

A piacon uralkodó körülményekre nekünk sem panaszkodott senki, a csökkenő vásárlókedvre és a helypénzre viszont többen is. Egyed Margit őstermelő, aki például a gyökér kilóját 150, a sárgarépáét, az erős paprikáét és a zellergumóét pedig 100 forintért kínálja, azt mondta, mivel ez az ár a költségeit sem fedezi, ehhez képest sok, hogy padját évi 9600 forintért bérli, alkalmanként pedig további 520 forintjába kerül az árusítás.

Bucsai György szerint még többet kellenne tenni azért, hogy a vásárlók magyar árut vásároljanak. A szerző felvétele
Bucsai György szerint még többet kellenne tenni azért, hogy a vásárlók magyar árut vásároljanak. A szerző felvétele

Drágábban viszont nem kínálhatja portékáját, mert akkor senki sem venne tőle. A nyugdíjas Antal Imréné, aki virágokat kínál, azt mondta, amióta megnyílt a városban a négy nagyáruház, megdöbbentő módon esett a kereslet, és ennek a folyamatnak még nincs vége. Nem véletlen, hogy sok az üres pad, és egyre kevesebb az igazi termelő. A szintén zöldségféléket áruló, pitvarosi Bucsai György mindezt azzal egészítette ki, hogy sajnos a magyar vásárlók nincsenek tekintettel arra, hogy ha hazai termelőtől vásárolnának, mindenki jobban járna – ennek tudatosításáért sokat kellene tenni. Ő úgy véli, a vásárló is nagyobb biztonságban érezheti magát, ha tudja, hogy személy szerint olyasvalakitől szerezte be a konyhára valót, akit a jövő héten is megtalál a piacon.

Ez utóbbi kitétellel a piac igazgatója, Rózsa Istvánné is egyetért. Mint mondta, épp a napokban készül el a piac honlapja (www.makoipiac.hu), és ezen a hasznos tudnivalókon, információkon túl nyitóoldalán egy, a helyi termelőktől való vásárlásra biztató reklámszlogen is olvasható. Annak örült, hogy a körülményekre nem panaszkodott senki, azzal viszont vitatkozott, hogy sokat kellene fizetni náluk az árusításért. Mint fogalmazott, az éves bérleti díj a környékhez viszonyítva alacsonynak mondható, a helypénz pedig átlagos. 

Olvasóink írták

 • 7. rakamazi 2008. december 07. 09:36
  „Ez egy lehetséges megoldás-mármint a 80% magyar termék!!!ez 1 működő dolog-sőt a családunknak főzött étel íze zamata összehasonlíthatatlan akármilyen külföldi termékkel.”
 • 6. magyarok 2008. december 05. 12:33
  „Lehet, hogy igazad van, de nem teljesen látom át miért!
  Hiszen az olcsó importon az államnak mi jó? Hiszen nincsen vám, bárki bármit behozhat ingyen az EU-ból, gy az államnak legális bevétele szerintem ebből nem lehet, ha csak azt nem nézzük, hogy a multi cégek választások idején bizonyos pártok zsebét meg nem tömik, mert erről azért hallani...
  Amúgy most hallom Fletó bátyó azt akarja átvinni a törvény erejével, hogy a multi cégek Mo.-n csak akkor működhessenek, ha minimum 80% a magyar termék a boltokban. HA ezt sikerülne összehoznia, akkor ebben az évben ez lenne az első pozitív cselekedete...”
 • 5. jodó 2008. december 04. 22:04
  „" 4-es Magyarok"! Minden szavaddal egyezik a véleményem,kivétel 1 !."...de MINTHA tudatosan...."
  Nem MINTHA, hanem TÉNYLEG TUDATOSAN törekednek erre! Hogy miért? Nagy üzlet az olcsó import! Nagyobb a Magyar parasztnál...:(”
 • 4. magyarok 2008. december 04. 20:38
  „Én azt gondolom ezzel kapcsolatban, hogy a kormánynak és az ezért felelős intézményeknek nem önreklámozást kellene tanúsítaniuk hanem igen is az emberekben erősíteni kellene azt a tudatot, hogy magyar árut vásároljanak, ne ócska olcsó külföldit... Angliában vannak ilyen reklámok és ugyan ők is sok külföldi terméket vásárolnak de igyekeznek azért megmaradni az angol termékeknél... szóval azt gondolom, hogy ha az emberekben az erősítenék , hogy magyar termék vásárlása estén a magyar gazdaságot erősítjük és nem más országét, akkor talán feljebb lendülne a magyar mezőgazdaság felvevőpiaca is, hiszen sajnos az emberek mindig kevesebb pénzt adnak az áruért akkor is ha az nem jó és nem magyar gazda minőségi termése...
  A másik, hogy magyar termék szinte a legjobb Európában bármilyen mezőgazdasági termékről beszélünk és a politikusaink képtelenek piacot találni neki, pedig Oroszország és Kína hatalmas felvevő piac lehetne, de mintha tudatosan arra törekednének a magyar politikusok is, hogy megfojtsák a magyar mezőgazdaságot!”
 • 3. Ludrew 2008. december 04. 19:24
  „1: Mi nem önszabályozás? Géppuskával kényszerítik az embereket hogy menjenek a multikhoz, vagy mi? Valószínűleg ha cucc jobb/olcsóbb/kiszámíthatóbb/kényelmesebb stb a piacon, akkor ott veszik meg. Ha a tescoban, akkor ott, ha a metróalagút árusánál, akkor meg ott. Mindenkinek vannak igényei, pl.: fél óra alatt bevásárolhasson, vagy ne kelljen 800 fős tömegen átverekedni magát a boltban, tudjon pár szót váltani az eladóval, vagy legyen mindig friss tarja: lényeg a lényeg,hogy az eladóknak arra kell ráérezniük, hogy milyen módon tudják ezeket kielégíteni. Ha a vásárlási szokásaink, elvárásaink 700 év alatt semmit sem változtak volna, akkor ma is kereskedők kószálnának össze-vissza Európában, mi meg örülnénk, hogy Szegednek van árumegállító joga...”
 • 2. lacipapa68 2008. december 04. 18:44
  „Szép eszmefuttatás,csak éppen se füle,se farka.Nincsenek munkahelyek,nehéz a megélhetés,nincs pénz.Az emberek csak a feltétlenül szükséges dolgokat veszik meg.Ennyi.”
 • 1. fleto666 2008. december 04. 17:24
  „A halottak nem vásárolnak.


  A neoliberális seggfejek a piac törvényeiről papolnak, hogy lám, az önszabályozás milyen remek találmány. Persze, azt elfelejtik hozzátenni, hogy ők is pont ezek kijátszásával kerültek pozícióba. Magyarán, ezek a szabályok már jó ideje nem érvényesek.

  Nem a vevő irányítja a piacot, hanem az eladó. Nem a fogyasztó igénye, hanem a vállalat(ok) érdeke. Az pedig, - mint tudjuk - nem ismeri az ,,elég" fogalmát. A piacot egy olyan erő vette irányítása alá, amelynek nincs önkontrollja, nincs természetes ellensége és fékezhetetlen. Az állam volt az egyetlen korlát számára, de azt már rég megvette kilóra, majd privatizálta magának. Pörög, mint egy folyamatosan gyorsuló lendkerék. A piacról szóló történet egyik eleme véges, a másik viszont végtelen éhséggel zabál. Ennek egyértelműen az lesz a vége, hogy egyéb kaja hiányában, magát a fogyasztót fogja megenni. Ennek már ma tanúi lehetünk. Nem baj, ha megdöglesz a kajámtól, nem baj, ha rákot kapsz készülékemtől, nem baj, ha nem gyógyulsz meg a gyógyszeremtől, nem baj, ha elszívja az autóm előled az oxigént, csak még mielőtt kimúlsz, fizess! Jó stratégia rövidtávra, de a halottak nem vásárolnak. Hosszútávon.

  Már réges-régen nem a ,,természetes" szelekció alapján működik a kapityalizmus, és a klasszikus piaci törvények is halvány, szánalmas emlékké torzultak, de mi még mindig nem vesszük észre, hogy azokat a paragrafusokat szajkózzuk, amiket a "teremtmény" már régen átírt, közvetlen az után és azzal, hogy életre kelt. Azóta csak rombol. Mi pedig szabálykönyvet lengetve rohanunk utána, miközben sipítozó hangon kiabáljuk, hogy amit tesz az nem helyes, mert itten az van leírva, hogy ez tilos! Úgy áll a jog és szabályozók ma a tőkéhez, mint az összetöpörödött nagymama, aki meg akarja verni a 180 centi magas, 90 kilós unokáját, mert az, kokaint szívott. Innen már nincs visszaút, nagyobb és erősebb, mint mi, nincs felette hatalmunk. Fel fog zabálni minket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utat építenek Makón

Makó - Tizenhárommillió forintból, ötvenszázalékos régiós támogatással újították fel Makón a Pipacs… Tovább olvasom