Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A makói Szignum diákjai segítenének sérült diáktársuknak - galéria

A lapunkban is bemutatott Kurucsa Szabolcs, illetve Farkas László segítségével péntek délelőtt ismerkedhettek a makói Szent István Egyházi Iskola diákjai a látássérült és a mozgáskorlátozott emberek életével. A cél az volt, hogy nagyobb empátiával forduljanak feléjük.
– Eddig azt hittem, a látássérült, mozgáskorlátozott emberek nem tudnak egyedül közlekedni. Most azonban kiderült, hogy tévedtem – mondta a SZIGNUM hatodikos diákja, Nándori Gellért. Évfolyamtársa, Lenhardt Ákos hozzátette: eddig nem találkozott ilyen emberekkel, de most, hogy kettőt egy kicsit megismert, másképp fog rájuk tekinteni – Nincs ilyen osztálytársunk, de ha lenne, segítenék neki a tájékozódásban, a többieket pedig megkérném, hogy ne csúfolják őt – mondta.
 
Egy óra az empátiáról Makón - GALÉRIA. Fotó: Szabó Imre


A két srác mindezt azt követően mondta, hogy a Szent István Egyházi Iskola diákjaként részt vettek a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete által szervezett egyik esélyórán. A programot fogyatékossággal élő emberek tartják azzal a céllal, hogy erősítsék az egészséges fiatalok empátiás készségét. A foglalkozások olyan kérdéseket járnak körül, mint például hogy hogyan tud segítséget nyújtani egy fiatal, illetve mire képes egy mozgássérült vagy vak ember.

 A tegnapi órát ketten tartották: a lapunkból már jól ismert Kurucsai Szabolcs, aki vakvezető kutyáját, Elvist is magával hozta, illetve Farkas László, az egyesület elnöke. Ő egy munkahelyi baleset miatt 11 éve kerekesszékkel közlekedik. Azt mondta, az ilyen órák hasznosak: a fiatalok egyre elfogadóbbak – az akadálymentesítés terén viszont még sok a teendő. Szabolcs azt hangsúlyozta: miután megvakult, azt tapasztalta, hogy az emberek nem tudnak ezzel a helyzettel mit kezdeni. Felnőtteknél nehéz a gátakat áttörni, de a gyerekek nyitottak; eddig 50 ezer fiatalnak tartott előadást.
 

– Igyekszem mindenkinek elmondani, hogy vakon is lehet élni. Mindent meg tudok csinálni, és az élet sokkal többet ér, mint hogy eldobjam, vagy csak üldögéljek otthon

– mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Iritz-házban is hasonló otthonokat alakítana ki a makói önkormányzat - Kiosztották a fecskelakások kulcsait

Az Iritz-házban is hasonló otthonokat alakítana ki a makói önkormányzat - Kiosztották a fecskelakások kulcsait
Négy fecskelakás talált tegnap gazdára Makón - a kulcsokat 5 évre fiatalok kapták meg, a város ezzel… Tovább olvasom