Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

A makói testület megszavazta: Ságvári megy

Makó - A körzet képviselője, Marosvári Attila jelezte, megszavazza a szobor elvitelét, de azt kéri, ezzel együtt tegyék rendbe a gerizdesi parkot, ahol az alkotás áll, és ne maradjon szobor nélkül a városrész.
– A városháza nem matricás könyv. Ha játszani akarnak, a tér túloldalán van a játszóház – így reagált a szerdai testületi ülésen Czirbus Gábor makói alpolgármester (Fidesz) arra, hogy március 15-én a Demokratikus Koalíció helyi aktivistái saját 12 pontjukat kiragasztották a városháza kapujára. Azt is szóvá tette, hogy a központi ünnepségen nem minden képviselő vett részt. Török Miklós (DK) azt mondta, nem tettek kárt a műemlék épületben, hiszen csak kiragasztották a plakátjukat, és nem kiszögezték, mint ahogyan Luther Márton tette téziseivel, a különvéleményhez pedig joguk van. Marosvári Attila (PSZM) arra hívta fel a figyelmet, hogy a most többségben lévő politikai oldal is rendezett március 15-én külön ünnepségeket korábban. A polgármester, Farkas Éva Erzsébet (Fidesz) reagálása: valóban, de emellett a központi ünnepségen is részt vettek, koszorúztak is.

Nem fogadta el a testület a gáz- és az áramszolgáltató társaság benyújtott tájékoztatóját, mert nem küldték el képviselőiket az ülésre, csak az írásban megküldött kérdésekre válaszoltak volna. Ezt Toldi János (Fidesz) és Kovács Sándor (Fidesz) is felháborítónak nevezte. Utóbbi azt is sérelmezte, hogy az egyik szolgáltató a bizottsági ülésen azzal hárította el a kérdéseket, hogy majd a testületin válaszol az érdeklődőknek.

A legnagyobb vitát a Ságvári-szobor ügye váltotta ki. Farkas Éva Erzsébet ahhoz kérte a testület jóváhagyását, hogy készüljön el az áthelyezéshez szükséges szakértői vélemény, de ismertette a Munkáspárt tiltakozó levelét is. Az ötletgazda, Zeitler Ádám (Jobbik) az Akadémia állásfoglalására hivatkozott, Török Miklós viszont azt mondta, az csak közterületek elnevezésére vonatkozó ajánlás, Ságvári pedig antifasiszta nemzeti hős. A körzet képviselője, Marosvári Attila jelezte, megszavazza a szobor elvitelét, de azt kéri, ezzel együtt tegyék rendbe a gerizdesi parkot, ahol az alkotás áll, és ne maradjon szobor nélkül a városrész. Ezzel egybecsengő javaslatot tett a Fidesz-frakció nevében Sánta Sándor is. Török kivételével végül mindenki megszavazta az előterjesztést, a DK azonban – Mucsi Tamás választókerületi elnök részvételével – az ülés után külön sajtótájékoztatón is tiltakozott a döntés ellen, és jelezte: ünnepséggel fogják búcsúztatni a szobrot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinőtte a megyét az óföldeáki tésztaüzem

Csongrád megyében sokfelé, de Kecskemétre és Budapestre is szállít az Óföldeáki Tésztaüzem. Tovább olvasom