Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A makói utcaképet védik

Hat utcában nem járult hozzá a makói önkormányzat a kábeltelevízió-hálózat fejlesztéséhez. A kimaradt területek védettnek minősülnek.
A Szent István tér légkábeleinek gyarapításához nem járult hozzá a testület Fotó: Illyés Szabolcs
Többéves huzavonát követően végre megkezdődhet Makó eddig elmaradt kábelhálózat-bővítése, aminek megtervezésével a szegedi Makentel Kft.-t bízta meg a rendszert üzemeltető T-Kábel. A dokumentáció elkészítéséhez azonban szükség van a közterületek, utcák tulajdonosának, azaz az önkormányzatnak a hozzájárulására, amit az előző ciklus utolsó ülésén tizennégy utca, illetve szakasz esetében meg is adott a város. Ám a védetté nyilvánított városrészekre eső hat utcában nem támogatták a légkábelek telepítésének tervét.

– A helyi védettségű házakról szóló rendeletünk a Zrínyi utca, a Szent István tér, a Szív, a Toldi, a Kazinczy és a Síp utca esetében nem teszi lehetővé, hogy alaposabb előkészítő munka és egyeztetés nélkül megadjuk a hozzájárulást egy ilyen fejlesztéshez. A rendezési tervünk az elektromos kábelek talajba helyezését írja elő. Ám ahol oszlop van, például a jelzett utcákban, a meglévő oszlop cseréjével járulna csak hozzá a Démász a fejlesztéshez, amivel konzerválná a jelenlegi állapotot. Ez nem áll érdekünkben – fogalmazott a tervekkel kapcsolatban Buzás Péter. A polgármester javasolta: folytassák a tárgyalásokat arról, hogy földkábeleket fektessenek a kérdéses utcákban.
Halmágyi Pál képviselő szerint azonban több utca és tér esetében nem indokolt a szigorú védettség, különösképp, hogy számos lakó érdeke inkább a kábelszolgáltatás bevezetése lenne. A képviselő továbbra is azt szorgalmazza, hogy a város járuljon hozzá a fejlesztéshez. Ugyanígy látja a helyzetet a választókerület képviselője, Orosné Spák Hedvig is, aki személyesen is kénytelen nélkülözni a kábeltévét.

– Nem is annyira a televízió, mint inkább a nagyon kedvezményes, hálózaton belüli telefonálás miatt szeretnék nagyon sokan, ha mihamarabb bevezetnék a szolgáltatást a jelenleg védett utcákban élők portájára is. Minden fórumon harcolni fogok azért, hogy a fejlesztés megvalósuljon – fogalmazott Orosné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átállítanák a távfűtést Makón

Akár a felével is olcsóbb lehet a lakossági távhőszolgáltatás Makón, ha sikerül megoldani, hogy… Tovább olvasom