Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 20°C | 28°C Még több cikk.

A Makovecz-épület 20 éves, 130 milliót költöttek rá - felavatták a megszépült Hagymaházat

Nagyszabású fúvóskoncerttel avatták fel hétfő délután a felújított makói Hagymaházat - még az épületet tervező Makovecz Imre fia, Makovecz Pál is vezényelt.
– A mester és városunk kapcsolata mély gyökerekkel rendelkezik: Makovecz 12 remekművet, épületeket és tereket álmodott Makónak – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester a legrégebbi, 20 esztendős itteni Makovecz-épület felújításának avatóünnepségén. Azt is elmondta, hogy a városnak fontos a Kossuth-díjas építész öröksége. Ennek jegyében épül az új könyvtár, újítják fel a Páger-mozit, és bővítik hamarosan a Hagymatikumot, összesen 13,2 milliárdos központi támogatásból – hangsúlyozta. Lázár János honatya-miniszter pedig köszönetet mondott Makovecznek az épületekért, a makóiaknak pedig azért, hogy az adófizetők hozzájárulhattak ezekhez a beruházásokhoz.


Mint korábban megírtuk, a Hagymaházat 130 milliós központi támogatásból újították fel. A tornyokban kicserélték az üveglapokat, a fémszerkezetet, a falak repedéseit kijavították, felületeit újravakolták és átfestették, a terméspala tetőt pedig kibontották, hogy kicseréljék alatta a régi, tönkrement fóliát, szigetelőréteget. A munka tavaly ősszel kezdődött, az épületet sokáig állványerdő borította – végül idén februárra lett kész. Az ünnepségen levetítették Borka Péter drónfelvételekből összeállított kisfilmjét, amely a felújítást mutatta be.
 
A koncert a Csikota József vezette együttes fellépésével kezdődött. Fotók: Szabó Imre

A megszépült Hagymaházat különleges koncerttel avatták fel, amelyen három zenekar lépett fel. Játszottak a Makói Általános Iskola fúvósai Gábor Nagy Árpád vezetésével, fellépett Csikota József vezényletével a magán-zeneiskola és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának egyesített koncert-fúvószenekara, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium fúvószenekara. Ez utóbbit az épületet tervező Makovecz Imre fia, Makovecz Pál vezeti.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázcsonknak ütközött egy személyautó a 43-ason

Gázcsonknak ütközött egy személyautó a 43-ason
Anyagi káros baleset miatt félpályán halad a forgalom a 43-as számú főút 40-es… Tovább olvasom