Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

A Maros iszapjától gyógyul az ország

Magyarországon mindössze négy minősített gyógyiszapot tartanak nyilván: a hajdúszoboszlóit, a kolopit, a hévízit és a marosit. Ez utóbbit a makói termál- és gyógyfürdő forgalmazza, méghozzá nagy sikerrel – tavaly 108 mázsát adtak el a főként ízületi és reumás betegségek kezelésére alkalmas anyagból.
Szürkésfekete színű, jól tapad a bőrre, kiválóan alkalmazható reumás, porckopásos és más mozgásszervi megbetegedésekre, de nőgyó-
gyászati és sebészeti utókezelésre is – ez a marosi gyógyiszap. Különleges, hiszen Magyarországon mindössze négy minősített gyógyiszapot tartanak nyilván: a hajdúszoboszlóit, a kolopit, a hévízit és a marosit. Miben áll a makói gyógyiszap hasznossága? Széll Sára reumatológus szakorvos szerint abban, hogy ez a szerves és a szervetlen gyógyiszap egyedülálló keveréke; a vas és a szulfát képez benne olyan vegyületet, ami a felmelegített iszapból a bőrön át felszívódva a mélyebb rétegekben fejti ki hatását, élénkítve a vérkeringést, gyorsítva a méreganyagok ürítését. Ezzel csökken a fájdalom, javul a mozgás. Évtizedek óta kezelik vele az enyhülést, gyógyulást kereső betegeket, eredményei igazoltak.

A marosi gyógyiszapot a makói termál- és gyógyfürdő hasznosítja, amely a Maros-parti strandot is üzemelteti. Az értékes anyagot nem kitermelik, legalábbis a szó hagyományos értelmében – pedig a folyómederben ott van a homok alatt. Hanem az történik, hogy miután tavasszal kiönt a Maros és beteríti a folyóparti strand területét, megvárják, amíg levonul az ár és magával viszi a hordalékot meg a homokot, majd az ott maradó iszapot összeszedik és elszállítják. Idén nem volt árvíz Makón, de tavaly igen: akkor – mint annak idején be is számoltunk róla – a tíz centi vastagon lerakódott iszapból húsz-harminc teherautónyit tudtak összegyűjteni. Ebből bőven van még, a szakemberek szerint a készlet kitart a jövő évi árvízig.

1961 óta gyógyiszap

A Maros iszapjának jótékony hatása évszázadok óta ismert Makón. Az itt tevékenykedő szakorvosok közül Batka István figyelt fel rá, aki sok-sok türelemmel nem csupán azt kísérletezte ki Gesztesi Mihály kotrómester közreműködésével, melyik iszapféle alkalmas a gyógyításra a folyóból, de kezdeményezte azt is, hogy hivatalosan minősítsék gyógyiszappá. Erre ötévi kutatómunka után 1961-ben került sor. 
A nyers iszapot a makói fürdőben, a pincében kialakított speciális feldolgozóban teszik alkalmassá a gyógyászati kezelésekre, illetve a forgalmazásra. Megtudtuk: az összeszedett száraz anyagot összetörik, porítják, majd kiszitálják belőle a homokot. Az iszapból természetesen rendszeresen vesznek mintát, hogy kiderüljön: nem tartalmaz-e szennyeződést, például káros biológiai vagy vegyi összetevőket.

Forgalmazása az ezzel korábban foglalkozó magánvállalkozó halála miatt évekig szünetelt, majd tavaly újraindult. Pőcze Lászlóné fürdőigazgató szerint érdemes vele foglalkozni. A múlt évben 108 mázsát adtak el belőle – egyébként huszonöt kilós zsákokban forgalmazzák, kilónként 114 forintos áron. Persze nem magánszemélyeknek: marosi gyógyiszapot pakolnak a vendégekre olyan fürdőhelyeken, mint például Szeged, Gyula, Tótkomlós vagy Szarvas. Egy fővárosi cég pedig azért vásárol belőle, hogy külföldi partnereinek szállítson belőle. Természetesen helyben is használják – tavaly a makói termál- és gyógyfürdőben 2700 kezelést végeztek vele. Makón egy egyórás gyógyiszapos kezelés tb-támogatással 760 forintba kerül. Támogatás nélkül ez az összeg 1650 forint.

Az itteni felhasználás egyébként a lehető leghatékonyabb, hiszen felmelegítéséhez nem csapvizet, hanem a helyi kútból származó, ugyancsak gyógyhatású termálvizet alkalmaznak.Olvasóink írták

  • 2. Tóth András 2008. február 15. 15:59
    „Tévedés, hogy Magyarországon 4 féle gyógyiszap van.
    Vannak a szervetlen iszapok (marosi, kolopi) és a szerves, tőzeg iszapok "Georgikon természetes tőzeggyógyiszap) illetve a "Pannon Standard Gyógyiszap". Olyan iszap, hogy Hévízi nincs.”
  • 1. Fruzsina 2007. december 04. 11:39
    „Van-e olyan információnk, hogy a 4 kféle iszap hatásában miben különböznek, Van e olyan információ, tapasztalat, hogy 2 gyógyiszap keveréséből milyen hatás keletkezik? keverhetőek-e? Fokozza-e a gyógyhatást? Létrejön-e valami új gyógyászati célú anyag?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operagála operacsillagokkal

Makó - Még kaphatók jegyek a ma este nyolckor kezdődő operacsillagok gálaműsorára. A Makói Muzsika… Tovább olvasom