Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

A Maros tegnap 533 centinél tetőzött

Nincs alapja a Makó környéki falvakban terjedő, katasztrófával riogató pletykának, a Maros tegnap 533 centinél tetőzött, a töltés pedig ennél két és fél méterrel magasabb. Nincs szó a települések kiürítéséről, a védelmi szakemberek pedig kiemelték: ha a vész indokolná, akkor sem árasztanának el lakott területet.
A Maros mentén lakóknak egyáltalán nem kell félniük attól, hogy a folyó átlépi a gátat, bármilyen híresztelés keljen is szárnyra – nyugtatta meg a Makón és a környező településeken élőket Buzás Péter polgármester a tegnapi rendkívüli védelmi bizottsági ülés után. A folyó 533 centiméternél tetőzött tegnap, ezt követően egy hosszan elhúzódó apadási időszakra kell felkészülni.

– Most már biztos, hogy nem dönt rekordot a Maros, hiszen 1975-ben 625 centiméteren állt a víz szintje, és a töltést már akkor nyolc méter magasra emelték – foglalta össze a polgármester.
Megtudtuk, a kistérségben többfelé rémhírek terjednek, volt, aki tudni vélte, hogy ha a szükség úgy hozza, Maroslelére robbantják rá a Tisza gátját. A tegnapi védelmi ülésen a település polgármestere, Szőnyi Erzsébet határozottan cáfolta ezt az értesülést. A megyei védelmi bizottság szakemberei pedig megerősítették: még a legnagyobb baj esetén sem árasztanak el lakott területet.

Mások a falu evakuálásáról hallottak, és azt terjesztették, máris menetre kész huszonöt busz a lakók kitelepítésére. Az ülésen kiderült: ez sem igaz.

– Természetesen vannak tervek az összes Makó környéki település kiürítésére is, de ilyesmire nem kerül sor – fűzte hozzá Buzás. A polgármester még elmondta: az árvíznél jelenleg a kistérség számára sokkal nagyobb gondot okoz a belvízhelyzet. Jelentősebb növekedésre egyébként az ár apadásakor lehet számítani, hiszen a jelenlegi, hatalmas víztömegnek még némi elszívó hatása is van a környező belvizekre, ám ha ez a nyomás csökken, a jelenleginél sokkal több víz önti majd el a földeket – Pitvarosnál egyébként már most is több mint százhektárnyi terület érintett. A kormányzati segélyből a makó-rákosi területen sikerült elhárítani a vészt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dögcédulák Bárdos Páltól

Új novelláskötettel jelentkezett a Makóról elszármazott író, Bárdos Pál. A Dögcédulák című könyv a… Tovább olvasom