Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

A megyei alelnök könyvet ír és kutat

A megyei közgyűlésben betöltött alelnöki poszt mellett tudományos kutatásra és könyvírásra is szorít időt Marosvári Attila, bár ez azt jelenti, hogy szinte az összes szabadságát a források böngészésével és gépeléssel tölti. Úgy véli, egy történésznek helye van a közigazgatásban.
A makói Marosvári Attila szabadságát és szabadideje javát a tudománynak szenteli Fotó: Gyenes Kálmán
A Csongrád megyei közgyűlés alelnöki teendőinek ellátása mellett nemrég jelentette meg a magyar cserkészet 1945 és 56 közötti történetéről szóló, több mint négyszáz oldalas szakmonográfiáját a Makón élő Marosvári Attila. Ezzel párhuzamosan jelent meg a kistérség történelméről szóló könyve is, most pedig a makói járás 1956-os eseményeit feldolgozó tudományos munkája vár nyomtatásra.

– A közigazgatásban végzett munkám mellett nem sajnálom az időt a történészi feladatokra, persze ez számos nehézséget jelent. Gyakorlatilag 1994 óta a Móra Ferenc Múzeum fizetés nélküli szabadságra bocsátott alkalmazottja vagyok, ezért úgy vélem, jogos igényem, hogy ne essek ki az eredeti szakmámból. Szerencsére immár több mint egy évtizedes tapasztalat alapján mondhatom, belefér az időmbe a kutatómunka is, ami persze komoly magánéleti áldozatot is jelent – foglalta össze Marosvári, aki ennek kapcsán elmondta: éves szabadságát rendszerint december vége és január vége között veszi ki, ebben az időszakban reggeltől estig tudományos munkát végez, kutat és ír.

Megtudtuk: családja, felesége és gyermekei, bár nehezen, de mégis elfogadják ezt az időbeosztást, ám a családfő azért minden évben szán néhány napot közös nyaralásra. A szabadság mellett természetesen a hétvégék zöme is „áldozatul esik" a tudományos munkának.

– A közigazgatási munkámat is alapvetően történészként végzem, úgy érzem, egy társadalomkutatónak igenis van helye a területfejlesztési feladatok ellátásában. A mai közigazgatási kérdések kezeléséhez például alapul veszem megyénk XIX. század végi fejlődését, hiszen számos korabeli téma ma is aktuális, gondoljunk itt a térségközpont kijelölése feletti vitára. Ugyanígy hasznos tapasztalatokkal szolgálhat a történészi szemléletmód a közigazgatási reform, a kistérségek kialakításának rendezésében – fogalmazott Marosvári.

A magyar cserkészet az emigrációban című könyve kapcsán rámutatott: Európa és Amerika tizenöt országában egy olyan szervezett, a szétszóródott magyar fiatalság nevelését vállaló mozgalom létét, működését térképezte fel, ami egyedülálló a magyarság történetében. Még fiatal történészként, a '80-as évek közepén jutott a cserkészettel kapcsolatos információkhoz, amelyekből kiderült: a szocializmus éveiben méltánytalanul üldözték ezt a mozgalmat és elhallgatták érdemeit, amelyeket elsősorban a magyarság megőrzése és megtartása jelentett az idegen országokban élő honfitársaink gyermekei számára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dögcédulák Bárdos Páltól

Új novelláskötettel jelentkezett a Makóról elszármazott író, Bárdos Pál. A Dögcédulák című könyv a… Tovább olvasom