Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

A Németh Toll beruház a cukorgyárnál

Háttérberuházóként a klárafalvi Németh Toll Kft. is részt vesz abban a projektben, amelynek köszönhetően hamarosan újra folyhat munka a kilenc éve bezárt mezőhegyesi cukorgyárban. Bioenergetikai üzemet indít, bioetanolt gyárt majd a vállalkozás. A gyárban annak idején sok Makó térségi, főként pitvarosi ember dolgozott – remélhetőleg most is így lesz.
A gyárépületek kilenc év alatt alaposan lepusztultak. Fotó: Frank Yvette
Bár minden szükséges infrastruktúrával, többek között vezetékes földgázzal, árammal, ivóvízzel, közúti, sőt vasúti összeköttetéssel is rendelkezik, óriási beruházást igényel majd az egykori mezőhegyesi cukorgyár épületegyüttesének felújítása – tudtuk meg a projektben háttérberuházóként részt vevő klárafalvi Németh Toll Kft. első emberétől, Németh Sándortól. A gyárból bezárásakor, kilenc évvel ezelőtt több mint négyszáz embert küldtek el, köztük sok Makó térségi, főként pitvarosi dolgozót, ezért a várható újraindulás híre errefelé is sokakban reményt keltett, hiszen Mezőhegyest – bár Békés megyei város – Csongrád megye határától alig néhány kilométer választja el. A gyárat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bőcs önkormányzatától vásárolták meg. Teljes területe harminchat hektár, az épületek összalapterülete több tízezer négyzetméter – valaha napi háromszáz vagon cukorrépát dolgoztak itt fel.

Az igazi indulás éve 2008

Azt, hogy mikor indulhat a termelés Mezőhegyesen, Németh Sándor szerint a pályázati kiírásoktól függ. Ha minden jól alakul, a jövő év a tervezésé lesz, sőt már a termelés is elkezdődhet, az igazi indulás éve azonban a 2008-as lesz. Hány ember kap itt majd munkát, és lesz-e az alkalmazottak között Makó térségi? Ez megint csak attól függ, mennyit sikerül a kitűzött elképzelésekből megvalósítani – harminc főtől akár százig terjedhet a létszám, ehhez jön még a cukorcirok és a kukorica termesztéséből jövedelemhez jutó családok száma. Tucatnyian mindenesetre máris dolgoznak itt: gyomtalanítanak, a területet őrzik.

Az új cég azonban nem a cukorgyártást indítaná újra – már csak azért sem, mert a gépeket a bezáráskor leszerelték és elvitték. Az ipari parki területen álló gyár a jövőben bioenergetikai üzemként működne: bioetanolt és biogázt állítana elő. Ehhez fel kell újítani az épületeket és új berendezéseket kell vásárolni. Németh Sándor becslése szerint – attól függően, hogy a beruházásra létrehozott társaság, a Biokraft Kft. mennyit tud elképzeléseiből megvalósítani – a beruházás költségvetése akár a három-négy milliárd forintot is elérheti. Ezt a pénzt pályázati támogatásból, banki hitelből és befektetők részvételével szeretnék előteremteni. A Makó térségében ismert vállalkozó úgy véli, a befektetés a jövőben megtérülne, hiszen a bioüzemanyagok iránti kereslet Európa-szerte növekvőben van, ugyanakkor hazánk azon kevés ország közé tartozik, amelynek a klímája megfelel a bioetanol alapanyagául szolgáló haszonnövények termesztésének. Hasonló, kisebb léptékű beruházást egyébként már indított Klárafalván.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pitvaros: Dégi és Dénes párbaja

Sorozatunkban a Csongrád megyei kistelepüléseken igyekszünk felmérni a politikai erőviszonyokat az… Tovább olvasom