Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

A nyáron felújítják Makó legrosszabb bicikliútjait

Jó hír azoknak, akik gyakran kerékpároznak Újvároson: már a nyáron elkezdődhet a Vásárhelyi és a Justh Gyula utcai bicikliút felújítása. Új kerékpárutak is épülnek idén Makón – teljessé válik a hálózat.
Többször írtunk az elmúlt években a Vásárhelyi, illetve a hozzá kapcsolódó Justh Gyula utcai kerékpárutak rossz állapotáról. Ezek tennék biztonságossá a biciklis közlekedést Újvárosban – ezrek használják naponta: bölcsőde, orvosi rendelő mellett halad el, gyárakhoz visz ki az összesen több mint 2,7 kilométeres aszfaltcsík. Ugyanakkor, miután az elmúlt 2 évtizedben érdemi felújítást itt nem végeztek, az emberből kirázza a lelket, ha rámerészkedik biciklivel vagy elektromos kerékpárral. Megtapasztaltuk: a Justh Gyula utcai döcögős, hepehupás, két-három méterenként repedéscsík szakítja keresztbe, de a Vásárhelyi utcai sem sokkal jobb. Ez utóbbin már egy szalagokkal elkerített kereszteződést is kerülgetni kell.

Mint megírtuk, eddig az önkormányzat azért nem tudta használhatóvá tenni, mert miközben egymás után írták ki a kerékpárutak építését támogató pályázatokat, olyan nem látott napvilágot, amiből felújítást lehetett volna finanszírozni. Most azonban a város megnyert egy olyan pályázatot, amelynek révén nemcsak építhet új utakat (a Szegedi, a Királyhegyesi, a Kossuth utcában és a Csanád vezér téren, összesen 2,3 kilométer hosszúságban), de a két újvárosi bicikliutat is helyreállíthatja. A pályázat a támogatási szerződés előkészítésénél tart, ezt követően, ha a közbeszerzési eljárás sikerrel zárul, a beruházás is elkezdődhet júliusban.
A teljes költségvetés 163 millió lesz, 18 milliós önrész mellett.
Teljessé válik a kerékpárút-hálózat. A makói kerékpárút-hálózat az idei fejlesztéssel válik teljessé: összeköti majd a település legfontosabb részeit, a városközpontot, a főbb iskolákat és a legnagyobb foglalkoztatókat. Az uniós fejlesztések előtt a Maros-parti városban mindössze 6,5 kilométernyi bicikliút szolgálta a kerekezők biztonságát. Ez a szám idén 22,5 kilométerre nő. Megírtuk: amióta a makói önkormányzat előrelépett a kerékpárutak építésében, a rendőrség statisztikái szerint látványosan, több mint 50 százalékkal csökkent a biciklis balesetek száma.

Olvasóink írták

 • 11. CsImre 2012. május 25. 23:49
  „Tényleg Makónak lesz az országban a legnagyobb, legelavultabb biciklis-gettóhálózata, ehhez gratulálok. Egy amerikai városban betiltották a biciklizést, ott 100%-kal csökkent a biciklis balesetek száma. Van még mit tanulni. További jó uniós pénzvadászatot és parasztvakítást a városvezetésnek.”
 • 10. makovaros 2012. május 22. 07:24
  „5. Na igen a Czuczor utca az elég rossz. Csak sajnos most már a kormány erre se ad pénzt. Pedig azt tényleg jó lenne megcsinálni valahogy.”
 • 9. cucusz 2012. május 21. 17:49
  „Szerintem az egész kerékpárút hálózat hülyeség Makón, kivéve az Aradi utcát.Inkább csinálnák meg Makó- Szeged között normálisan, illetve a Román határig, annak lenne értelme. Amíg összevannak eresztve a biciklisek meg a gyalogosok, illetve a gyalogosok a bicikli úton sétálnak az egész marhaság és főleg veszélyes . Amúgy a biciklisek, az elektromosok meg különösen, borzasztó figyelmetlenül, semmivel sem törödve száguldoznak ezen kerékpárutakon. Tisztelet a kivételnek. Arról nem is beszélve mennyire kell figyelni a bicikliutakon közlekedőkre az azt keresztező autósoknak .”
 • 8. 80sFan 2012. május 21. 10:05
  „A napokban egy mama és egy papa széles mosollyal tekert a Szegedi utcai körforgalomban. Remélem nem növelik a kerékpáros baleseti statisztikát.”
 • 7. pog 2012. május 21. 08:41
  „Minek a kerékpár utak felújítása amikor az okos" kresz alkotók lehetőséget adtak a kerékpárosoknak az úton való közlekedésre..ezt vrendesen főleg az idősebbek mitsem törődve használják ki..”
 • 6. kelemenyke 2012. május 20. 18:57
  „A lottózó előtt, a kerékpárúton keresztben van a kerékpár tároló!! Nagy ötlet!!!
  Azon a kerékpárúton, nem is lehet végigmenni!!!
  Csak tudnám, akkor minek van!!
  Uniós mutatványnak???”
 • 5. aplikation 2012. május 20. 17:32
  „lajosbácsi rossz hírem van ! aki járt már a Czucor utcába az aztán nem semmi egyik oldalon nincs járda !! a másikon meg járhatatlan minimum egy bokaficam ....igaz ott is adófizetők élnek de ugye ez senkinek nem szívügye”
 • 4. lajosbácsi 2012. május 19. 14:50
  „Emberek, séta a Deák Ferenc utcára!! a régi skálától legalább a piac bejáratáig, mindkét oldalon.. KATASZTROFÁLIS!!!! nemhogy kerekesszékkel, babakocsival vagy kerékpárral.. gyalog is! hetente 3x van ott piac, fél makó azon a hitvány járdán kölzlekedik... nézzünk már szét, hogy ne kolompáréknak legyen a földes út mellett flancos járda, köszi!”
 • 3. Regisztra 2012. május 19. 07:51
  „A Bartók előtti járdarész is felújításra szorul. Az új út pedig igazán érinthetné a Hunyadi utcát is.”
 • 2. makovaros 2012. május 18. 15:17
  „Ráadásul e legrosszabb hogy ez a főtéren van és a legtöbben itt közlednek, én is szerettem mikor a buszra felszállók miatt nem lehet elmenni. Plusz a gyalogosok is a bicikli úton mennek csak (tábla szerint mehetnek is) csak nem értem hogy miért mikor van nekik sokkal jobb állapotű térköves járda...”
 • 1. makovaros 2012. május 18. 15:11
  „nagyon jó hír!
  De a sárga üzletház előtti bicikliút is katasztrofális állapotban van. Ráadásul a buszra várók is ott állnak a bicikli útban, sőt a buszmegálló tábla is az útközepin van ugyanúgy mint egy villanyoszlop.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mágoriné: Nem kell aggódni a kórházért

Egy szeptemberi munkaanyag adminisztrációs hiba folytán látott most napvilágot - mondja a térség országgyűlési képviselője. Tovább olvasom