Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

A Potyautas nyitotta a makói operettfesztivált

Nagy sikerrel indult vasárnap este az operettfesztivál Makón: a nézőtér zsúfolásig megtelt, a Potyautas című darabot nagy lelkesedéssel fogadta a közönség. A Délvilág által is támogatott fesztivál holnap este 8-kor a Cirkuszhercegnő című nagyoperettel folytatódik.
Vasárnap este már fél nyolc után elkezdtek szállingózni az emberek a makói Hagymaház szabadtéri színpadának nézőterére. A háromezer férőhely szinte percek alatt megtelt, az emberek izgatottan várták a makói nyár idei első nagy előadását, az operettfesztivál nyitányát, a Potyautas című darabot. Az érdeklődők egyike, a „két hetes", azaz hetvenhét esztendős nyugdíjas taxisofőr, Kiss József, aki feleségével és lányáékkal érkezett – összesen hatan jöttek –, azt mondta: soha egy előadást nem hagytak még ki, és örülnek, hogy ez sikerült, mert mindig kiválóan szórakoztak. Nagyon várták már az operettfesztivált, és bár a három meghirdetett előadás közül kettőről lelkesen beszéltek, épp a nyitó darabról mondták azt, hogy kíváncsian várják, mert igazán nem ismerik.

Folytatás: Cirkuszhercegnő, Lili bárónő

A makói operettfesztivál június 20-án, azaz holnap a Cirkuszhercegnő című nagyoperettel folytatódik, majd 23-án, szombaton a Lili bárónő című darabbal zárul. A makói nyár következő nagy zenés rendezvénye a Makói Muzsika lesz július 29-étől augusztus 5-éig Benkó Dixeland Band-koncerttel, operaesttel és a Jekyll & Hyde című musical-thrillerrel. A nézőteret a két fesztivál között sem bontják le – őrzéséről idén először gondoskodik térfigyelő kamerarendszer.

Ami egyébként nem csoda. Mint a címszereplőtől, a Raoult alakító Bozsó Józseftől megtudtuk, a Potyautas eredetileg nem zenés, hanem úgynevezett társalgási darab egy francia szerző tollából. Zenés vígjáték úgy lett belőle, hogy zenés betéteket írt hozzá Nádas Gábor, Nádas György komikus édesapja. A darab az egyik bizonyítéka annak, hogy az operett ma is élő, eleven műfaj. Hozzátette, noha főként az idősebbek kedvelik, mindenekelőtt nosztalgiából, úgy tapasztalja, az inkább musicalt kedvelő fiatalok is könnyen megszerethetik, ha látnak egy jó darabot – témájával, a szerelemmel ugyanis könnyen azonosulhatnak. Bozsó József azt is elmondta nekünk, hogy a társulattal együtt nagyon szívesen jár vissza évről évre Makóra. Úgy vélte, a makói operettfesztivál az ország hasonló rendezvényei között igen előkelő helyet foglal el: igényes szabadtéri környezetben, nagyszerű közönség előtt játszhatnak, ami mindig élmény számukra.

Az idei operettfesztivál nyitó előadása természetesen nem csak nekik, de a nézőknek is nagy élmény volt. A parádés szereposztású műsort ezúttal is a megszokott színvonalú élő muzsika és sok mozgalmas táncbetét fűszerezte. A látványra és a hangosításra sem lehetett panasz. A szervezőkhöz kegyes volt az időjárás, a közönség pedig most sem fukarkodott a tapssal. Tetszett az előadás például Pőcze Lászlónénak, a városi fürdő igazgatójának is. Ő, ha itthon van ilyenkor, ugyancsak megnéz minden előadást. Most először ült egészen elöl, kicsit félt is, hogy túl hangos lesz a zene, de ez az aggodalom is felesleges volt. Mint mondta, szép, nyári, könnyed előadás volt, a színészek nagyszerűen játszottak, a belépő bőségesen megérte az árát – kétszáz forint volt fejenként. Az operettfesztivált egyébként a makói önkormányzat – mint Bálint Márta kht.-igazgató és Buzás Péter polgármester közös megnyitójakor elhangzott – idén ugyanúgy hatmillió forinttal támogatta, ahogyan tavaly is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul az állandó kiállítás Makón

Az ország múzeumai közül idén a makói nyerte a legtöbb pénzt, negyvenkétmillió forintot a kulturális… Tovább olvasom