Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

A régi Földeák a korabeli sajtóban

Földeák - Megjelent a település 1853 és 1945 között írt közleményeinek bibliográfiája, A régi Földeák a korabeli sajtóban címmel. Ízléses külsejű, jól szerkesztett, alapos munka.
Összeállítója, a szegedi Somogyi-könyvtárban dolgozó Horváth Mihály a kötettel végre kutathatóvá tette a települést. Mindezt úgy, hogy nyilvánvalóan tudja: a helytörténet legfeljebb hosszú távon hálás téma. Csak a hasonlóval foglalkozók sejtik, hogy mekkora áldozatot (fáradságot, időt és pénzt) követel egy efféle tevékenység.

A helytörténetet nem lehet az elismertségért csinálni. A helytörténész majdnem mindig névtelen marad, és szinte biztos, hogy legfeljebb csak az utókor értékeli. Nyilván Horváth Mihály remek könyvének is ez lesz a sorsa. Ugyanakkor kár lenne, ha senki sem tudna róla. Ki gondolná, hogy mennyi minden elmondható a két szomszédos Földeákról! Mennyi minden szerepel ebben a kötetben Rózsa Sándortól Rákosi Mátyásig! Amióta fellapozható, immáron könnyedén utána lehet nézni például a Návay család impozáns kastélyának és kúriáinak, illetve a földbirtokos família tizenkilences tragédiájának, de a vásároknak, mulatságoknak, sőt még a focimeccseknek is. A bibliográfia múlhatatlan erénye, hogy áttekinthető, az egyes tételek leírásai egyértelműek, a mutatói egyenesen nélkülözhetetlenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárkánytojás, Sikoly, Bomba - makói tűzijátékmustra

Bombatelepeket csak 20 ezer fölött, kisebb durrogtatókat akár 100 forintért is vásárolhatunk a makói tűzijátékárusoknál. Tovább olvasom