Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

A regionális rehabilitációs centrum 250 millióba fog kerülni – két éve szeretnék

Makó - Legalább még egy évet csúszik a makói kórház kiemelt beruházása, a regionális rehabilitációs centrum kialakítása.
A központ ötletét lapunkban két évvel ezelőtt ismertette először a főigazgató, Baráth Lajos, az elképzelés alapja pedig a már meglévő, akkoriban átadott 50 ágyas mozgásszervi rehabilitációs osztály volt. Ezt részben az új épület első emeletén, részben a vele összeköttetésben lévő, megürült egykori gyermekosztályi tömb első emeletén alakították ki 224 négyzetméteren, tizenkilencmilliós beruházással; felszerelésére ugyancsak pályázati támogatásból több mint tizenegymillió forintot költöttek.

Úgy tervezték, a majdani, járó betegeket is fogadó centrumhoz a volt gyermekrészleg földszintjén szakambulanciát és tornatermet, fent foglalkoztatószobákat, a tetőtérben pedig orvosi szobákat alakítanak ki. Ehhez elkészültek a konkrét tervek, a megyei önkormányzat biztosította az intézményt, hogy állja a 250 milliós beruházáshoz szükséges önerőt, az egészségbiztosító pedig további rehabilitációs ágyak finanszírozására tett ígéretet. A várva várt központi pályázatot azonban tavaly nem írták ki, csak idén. A kórház augusztusban jelentkezett is támogatásért, de végül az egész pályázatot felülvizsgálták, és törölték. Most megint nem tudni, mikor lesz új.

Baráth Lajos úgy gondolja, az esélyek a támogatás elnyerésére jók, hiszen a városban minden feltétel adott a centrum kialakítására, beleértve a helyi gyógyvizet és gyógyiszapot is. A rehabilitáció egyébként a makói intézmény stratégiai területe – emlékezetes, hogy az egészségügyi reform során az aktív gyógyító ágyak jelentős része itt megszűnt, ugyanakkor lehetőséget kapott a kórház a korábbinál jóval több rehabilitációs ágy fenntartására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óföldeáki kastélykálvária: hiába kap műemléki védettséget, nincs pénz a felújítására

Jövőre várhatóan végleges műemléki védettséget kap az Óföldeák határában lévő gencsháti kastély, ez azonban aligha segít a pusztulóban lévő épületen. Tovább olvasom